Ecologisch Leven en Tuinieren

Start
Onze thema's
Extra
Ecozoekertjes
Vraag en antwoord
Downloads
Vacatures
Pers
Onze websites
> Plantenzoeker
> Kruidenkalender
> Ecosmos
> Samentuinen.org
> Scholenwerking
> Velt Beweegt
Vind ons op
mijntuin_logo
Velt op Facebook
Velt op Youtube
Leden Login
Advertentie
 
Toon je tuin op de Ecotuindagen 2015. Schrijf nu in. Laatste dagen!

ecotuindagen 2014Op 31 mei en 1 juni lieten 27000 bezoekers zich inspireren door de pientere en gezonde manier van tuinieren van Velt. Een nieuw record!

Ben jij een ecologische tuinier en wil je pronken met je realisaties? Stel je dan voor 31 juli 2014 kandidaat voor de ecotuindagen van 2015 (6 en 7 juni) via deze link: tuiniers ecotuindagen 2015

De Velt-ecotuindagen zijn mee mogelijk gemaakt door de Watergroep en PIDPA.

 
Word lesgever Ecologische moestuin

word lesgeverBen je geboeid door ecologisch moestuinieren? Wil je graag je kennis en ervaring doorgeven aan kleine of grote groepen beginnende tuiniers? Dan ben jij onze man/vrouw!

Dankzij onze opleiding word je zelf lesgever/praktijkbegeleider ecologische moestuin. Je bouwt je eigen kennis verder op en leert je kennis over te brengen in een groep aan de hand van theorie en praktijk. Daarnaast krijg je inzicht in groepsdynamische processen en in basistechnieken met betrekking tot het spreken en demonstreren voor groepen. In samenwerking met de provincie West-Vlaanderen organiseert Velt een opleiding om lesgever Moestuin te worden voor Velt.

Lees meer...
 
Aardappel- en tomatenziekte slaat vroeg toe

phyophthoraHet is opvallend dit jaar hoe vroeg tuiniers geconfronteerd worden met de aardappel- en tomatenziekte. Beiden worden veroorzaakt door dezelfde 'pseudoschimmel' Phytophthora infestans. Het begint met bruin-zwarte vlekken op het loof die zich snel ontwikkelen. In een tweede fase worden de stengels aangetast en dan de knollen of de tomaten. De sporen die de ziekte verspreiden overleven in de grond en vooral ook in de opslag van aardappelen van vorig jaar.
De uitzonderlijk zachte winter en het warme voorjaar zorgden voor ideale omstandigheden voor een snelle ontwikkeling van 'de plaag' die goed gedijt bij warm en broeierig weer.

Lees meer...
 
Kippen in de tuin

kippenboekecologisch & plezierig

Wil je kippen houden op een ecologische en dus diervriendelijke manier, maar weet je niet precies hoe je dat moet aanpakken? Kippen in de tuin biedt een antwoord op al je vragen over kippen.

Van de keuze van het ras, over de huisvesting, het gedrag, kippenvoeding en de voortplanting, tot bij een lekker eitje: Kippen in de tuin geeft je uitvoerig, maar helder alle informatie die je nodig hebt om te genieten van een toom vol gezonde kippen.

Lees meer...
 
Regen- en hagelschade vermijden door bodembedekking

Blote grond zie je nog bij veel moestuiniers. Jammer, want wind en neerslag voeren vruchtbare bodem af. Die erosie vormt een probleem: jaarlijks verdwijnt zo 15 miljoen ton vruchtbare Vlaamse landbouwgrond. Fijn stof, slib en overstromingen zijn de grootschalige gevolgen; weerkundigen constateren en voorspellen een toename van hevige buien.

Lees meer...
 
'Distelwet' achterhaald

akkerdistelEen vrouw uit Genk kreeg van haar stadsbestuur een aangetekende brief waarin ze wordt aangemaand om voor 20 juni een distel uit haar tuin te verwijderen. Als ze dat niet doet, volgt een bekeuring, schreven vandaag enkele kranten waaronder Het Belang van Limburg en Het Nieuwsblad.

De verplichting om schadelijke distels op te ruimen staat in de wet van 2 april 1971 betreffende de bestrijding van voor planten en plantaardige producten schadelijke organismen. Een aantal van de spontaan voorkomende distels in België - de Akkerdistel (foto), de Kruldistel, de Speerdistel en de Kale jonker - vallen onder deze nog steeds geldende wet van de distelbestrijding.

Lees meer...
 
Fietsen langs samentuin 'De Waterkuil'

Tot 31 augustus is Sint-Truiden gaststad van de jaarlijkse ARGUS-wandelrally. ARGUS heeft een energieke wandeling (4,5 km) voor je klaar, met snedige wedstrijdvragen als smaakmakers. Voor wie er een daguitstap wil van maken, heeft ARGUS een fruitige fietstocht klaar door het glooiende landschap van Haspengouw. Die loopt o.a. langs Samentuin 'De Waterkuil' in Zepperen.

Lees meer...
 
Moederdag cadeautip: Lekker ecologisch!: troeven & proeven van de ecologische keuken

cover Lekker ecologisch!Velt lanceert grondig vernieuwd kookboek

Ecologisch koken en smullen. Het kan voortaan met het kookboek ‘Lekker ecologisch!’ voor verantwoord eetplezier. Bewust met eten omgaan wordt nu een spannende uitdaging en een speelse ontdekking van de talloze mogelijkheden die groenten en fruit uit eigen streek bieden, elk seizoen opnieuw.

De ruim 500 recepten vormen een heerlijke staalkaart van de vele troeven die een ecologische keuken aanreikt. Iedereen die houdt van koken kan er gemakkelijk mee aan de slag.

Het boek kost 39,75 euro en is te verkrijgen via de lokale afdelingen van Velt, via www.velt.be/winkel en de betere boekhandel.

Lees meer...
 
Hoera, Velt is jarig!

jubileumVeertig jaar geleden verschenen in het Belgisch Staatsblad de statuten van de 'Vereniging voor Ecologische Land- en Tuinbouw', kortweg Velt.
Er stond een niet mis te verstane uitleg bij:
"De term ecologisch duidt beter dan biologisch op de wederzijdse afhankelijkheid van het levende en zijn omgevende wereld. Gezonde bodem - gezonde planten - gezonde voeding - gezonde mensen. Ecologische teelt is een doelbewuste oplossing van actieve mensen voor de huidige natuurverminking en erge verstoring van het ecologisch evenwicht."

Lees meer...
 
Handboek ecologisch tuinieren
Handboek ecologisch tuinieren Dit handboek is het resultaat van jarenlang zoek- en studiewerk van enkele Velt-ingenieurs. Het is een naslagwerk waarin je alle principes en technieken die op dit ogenblik in de ecologische teelt bekend zijn kan terugvinden. Maar daarnaast is het ook een praktische en overzichtelijke handleiding voor de amateurtuinier die in zijn moestuin biologische, gifvrije groenten wil kweken.
Lees meer...
 
Volkskeukens in Antwerpen

Project 'De Volkskeukens

Velt organiseert de volgende maanden in Antwerpen opnieuw 8 volkskeukens waarbij er gekookt wordt met voedseloverschotten van lokale bio producenten en distributeurs. Doel is om te onderzoeken hoe lokale voedseloverschotten goed te benutten en om een plek te creëren waar vraag en aanbod elkaar kunnen ontmoeten. In het najaar werden al vier succesvolle workshops georganiseerd.

Lees meer...
 
Online plantenzoeker zet de juiste plant op de juiste plaats

plantenzoeker Met dit mooie tuiniersweer geven veel mensen de aanzet voor toekomstige tuinfrustraties. Ze kopen mooi ogende planten die ze met zorg een plekje geven in hun tuin, maar zien na verloop van tijd de plant wegkwijnen terwijl onkruid de bovenhand krijgt. Meestal blijkt de plant in kwestie totaal ongeschikt voor die standplaats. Om dit soort tuinzorgen te voorkomen lanceert Velt een unieke online plantenzoeker. Op www.velt.be/plantenzoeker kun je in een handomdraai uitzoeken welke planten geschikt zijn. Wie met dat lijstje naar het tuincentrum trekt, koopt tuinplezier.

Lees meer...
 

© Velt vzw, 2008
Uitbreidingstraat 392c, 2600 Berchem - 03 281 74 75 - info@velt.be