Ecologisch Leven en Tuinieren

Start
Onze thema's
Extra
Ecozoekertjes
Vraag en antwoord
Downloads
Vacatures
Pers
Onze websites
> Plantenzoeker
> Kruidenkalender
> Ecosmos
> Samentuinen.org
> Scholenwerking
> Velt Beweegt
Vind ons op
mijntuin_logo
Velt op Facebook
Velt op Youtube
Leden Login
Velt, een gewaardeerde partner in samentuinen
Minister Schauvliege maakte op woensdag 3 december bekend dat 40 projecten in Vlaanderen subsidie krijgen voor de aanleg en inrichting van nieuwe volkstuinen of voor de uitbreiding en/of modernisering van bestaande volkstuinen. Velt is verheugd dat de minister deze middelen vrij maakt.
Lees meer...
 
Cadeautip voor de feestdagen: Lekker ecologisch!

cover Lekker ecologisch!

Ecologisch koken en smullen. Het kan voortaan met het kookboek ‘Lekker ecologisch!’. Bewust met eten omgaan wordt nu een spannende uitdaging en een speelse ontdekking van de talloze mogelijkheden die groenten en fruit uit eigen streek bieden, elk seizoen opnieuw.

Lees meer...
 
Advertentie Ecoflora
 
Velt organiseert derde trefdag samentuinen

In navolging van het grote succes van vorig jaar organiseert Velt op 31 januari 2015 opnieuw een trefdag over samentuinen. Deze zal doorgaan van 9u30 tot 15u in Antwerpen. Iedereen die actief aan de slag wil of is in een samentuin is van harte welkom. Ook dit jaar maken we graag tijd voor uitwisseling van ervaringen.

Lees meer...
 
Basisschool Vijverbeek wint de Milieuprijs

 Een deel van het domein van de school Vijverbeek werd omgetoverd in een moestuin. Kinderen van de lagere school leren er groenten kweken. Enkele vrijwilligers van Velt Asse begeleiden deze school en de enthousiaste leerkrachten. De schoolmoestuin valt in de smaak bij de milieuraad die haar eerste Milieuprijs aan dit initiatief toekent.

Velt zet dit schoolvoorbeeld graag in de kijker: proficiat én doe zo verder.

 

Lees meer...
 
Velt steunt Hart boven Hard

 Hart Boven Hard is een groeiend burgerinitiatief dat mensen verenigt die zich zorgen maken over het geplande beleid van de Vlaamse en de federale regering. We verzetten ons tegen een al te economische kijk op onze samenleving en verdedigen gelijkheid, solidariteit en zuurstof voor mensen.

Lees meer...
 
Steun Velt tijdens de Warmste Week van het jaar

Studio Brussel geeft op 18 december de aftrap voor de nieuwste editie van Music For Life. Tijdens de ‘Warmste Week’ wordt er geld ingezameld voor meer dan 850 goede doelen, waaronder Velt. 

Lees meer...
 
Velt lanceert nieuwe uitgave 'Handboek ecologisch tuinieren'
Handboek ecologisch tuinieren De nieuwste uitgave van het ‘Handboek ecologisch tuinieren’, hét moestuinboek bij uitstek, is nu verkrijgbaar. Het boek verscheen voor het eerst in 1988 en sindsdien zijn er al meer dan 50.000 exemplaren van verkocht.
Lees meer...
 
Bestel nu je biologische zaden voor 2015

 Wil jij volgend jaar ook genieten van een heerlijke en mooie ecotuin? Bestel dan nu je groente- en bloemenzaden voor het komende seizoen! Als lid van Velt krijg je zelfs 10% korting op je bestelling!

Lees meer...
 
Velt tegen ophokken van kippen van particulieren

Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren, legt de aanbeveling van het FAVV om kippen van particulieren op te hokken naast zich neer. Tegelijkertijd vraagt de organisatie om een ander beleid te ontwikkelen, met preventieve vaccinaties tegen besmettelijke ziektes zoals vogelgriep.

Lees meer...
 
Stroomarm lekkers

 Het dreigend stroomtekort noopt ons tot spaarzame creativiteit achter het fornuis. Onze Noorderburen uitten hun solidariteit in de vorm van een wokinzamelingsactie om onze nood te verlichten. Tijd om een blik te werpen op deze en andere energiezuinige kooktechnieken die vanuit ecologisch standpunt graag geïntegreerd worden in onze dagelijkse culinaire bezigheden. Want koken met minder energie is een goede keuze met het oog op de klimaatproblematiek!

Lees meer...
 
40 jaar Velt: Geniet van ecologisch leven, koken en tuinieren

 Vol enthousiasme willen we vertellen over Velt. Veertig jaar jong is ze, onze vereniging. Wij zijn met 14.500. We zijn samen, we zijn eco en we zijn actief. Drie woorden waarachter een wereld van ideeën en belevenissen schuilgaat. Drie woorden waaraan stukjes verleden, heden en toekomst van Velt kunnen vastgeknoopt worden.

Lees meer...
 
Advertentie Hobbyserre.be
serres
 
Kippen in de tuin

kippenboekWil je kippen houden op een ecologische en diervriendelijke manier, maar weet je niet precies hoe je dit moet aanpakken? ‘Kippen in de tuin’ biedt een antwoord op al je vragen!

Lees meer...
 
Laat mensen schitteren, via Velt
 
Een nieuw schooljaar... ook bij Velt!

Image

Het nieuwe schooljaar is helemaal van start gegaan. Ook bij Velt draait de scholenwerking weer op volle toeren. Zo verzorgden we op 8 september een groot Pim Pompoenspel tijdens de jaarmarkt van Leuven. En ook op onze website is er heel wat nieuws te beleven. Zo konden we, in samenwerking met Limburg.net, maar liefst 4 nieuwe lespakketten maken.

Lees meer...
 
Advertentie Bio-Planet
 
Lang leve de appel en de peer

 Met het project Lang Leve de Appel wil Velt consumenten aanzetten tot het creatief verwerken van appelen en peren ter voorkoming van voedselverspilling. Het aanbod voor de verwerking van appelen en peren is versnipperd en de vraag naar lokale verwerking is groter dan het aanbod. Daar doet Velt iets aan!

Lees meer

 
Online plantenzoeker zet de juiste plant op de juiste plaats

plantenzoeker Met dit mooie tuiniersweer geven veel mensen de aanzet voor toekomstige tuinfrustraties. Ze kopen mooi ogende planten die ze met zorg een plekje geven in hun tuin, maar zien na verloop van tijd de plant wegkwijnen terwijl onkruid de bovenhand krijgt. Meestal blijkt de plant in kwestie totaal ongeschikt voor die standplaats.

Om dit soort tuinzorgen te voorkomen lanceert Velt een unieke online plantenzoeker. Op www.velt.be/plantenzoeker kun je in een handomdraai uitzoeken welke planten geschikt zijn. Wie met dat lijstje naar het tuincentrum trekt, koopt tuinplezier.

Lees meer...
 
Regen- en hagelschade vermijden door bodembedekking

 Blote grond zie je nog bij veel moestuiniers. Jammer, want wind en neerslag voeren vruchtbare bodem af. Die erosie vormt een probleem: jaarlijks verdwijnt zo 15 miljoen ton vruchtbare Vlaamse landbouwgrond. Fijn stof, slib en overstromingen zijn de grootschalige gevolgen; weerkundigen constateren en voorspellen een toename van hevige buien.

Lees meer...
 

© Velt vzw, 2008
Uitbreidingstraat 392c, 2600 Berchem - 03 281 74 75 - info@velt.be