Ecologisch Leven en Tuinieren

Start
Onze thema's
Extra
Ecozoekertjes
Vraag en antwoord
Downloads
Vacatures
Pers
Onze websites
> Plantenzoeker
> Kruidenkalender
> Ecosmos
> Samentuinen.org
> Scholenwerking
> Velt Beweegt
Vind ons op
mijntuin_logo
Velt op Facebook
Velt op Youtube
Leden Login
Laat mensen schitteren, via Velt
 
Vier feest met Velt!

jubileum Op 8 november wordt het Felixpakhuis in Antwerpen dé plek voor al wie interesse heeft in ecologisch leven en tuinieren. Velt viert haar 40ste verjaardag en nodigt al haar leden, vrijwilligers, lesgevers en sympathisanten uit om samen te doen, leren, proeven en genieten.

Ontdek hier wat we voor jou in petto hebben en plan een dagje Antwerpen met het hele gezin. Je keert vast en zeker naar huis met een koffer vol eco-inspiratie voor huis, tuin en keuken.


Lees meer...
 
Advertentie Hortum
 
Volkskeukens in Antwerpen ; samen koken en eten

volkskeukens De Volkskeukens : koken tegen verspilling

Velt organiseert in het najaar in Antwerpen nog eens 6 volkskeukens waarbij er gekookt wordt met voedseloverschotten van lokale bio producenten en distributeurs. Doel is om te onderzoeken hoe lokale voedseloverschotten goed te benutten en om een plek te creëren waar vraag en aanbod elkaar kunnen ontmoeten.

Lees meer...
 
Een nieuw schooljaar, ook bij Velt!

Image

Het nieuwe schooljaar is helemaal van start gegaan. Ook bij Velt draait de scholenwerking weer op volle toeren.

Zo verzorgden we op 8 september een groot Pim Pompoenspel tijdens de jaarmarkt van Leuven.

En ook op onze website is er heel wat nieuws te beleven. Zo konden we, in samenwerking met Limburg.net maar liefst 4 nieuwe lespakketten maken.

Lees meer...
 
Advertentie Bio-Planet
 
Niets is verloren
Zondag 20 september 2014 vond op de Bijlokesite van de Stad Gent het Niets is Verloren Festival plaats. Dit festival was het slotevenement van Atelier De Stad waar gedurende een jaar intensief werd geëxperimenteerd met creatieve concepten en methodes om verspilling uit de stad te bannen.

Op het festival vond naast een inspiratiemarkt en diverse workshops een editie van Feed the 5000 plaats, de wereldwijde campagne die voedselverspilling aanklaagt door voor 5000 mensen een volwaardige maaltijd te bereiden met voedseloverschotten. Velt was van de partij, uiteraard!

Lees meer...
 
Velt steunt Hart boven Hard
HART BOVEN HARD is… Een groeiend burgerinitiatief dat mensen verenigt die zich zorgen maken over het geplande beleid van de Vlaamse en de federale regering. We verzetten ons tegen een al te economische kijk op onze samenleving en verdedigen gelijkheid, solidariteit en zuurstof voor mensen.

'Hart boven Hard' is ook een slogan voor iedereen die de Septemberverklaring van HART BOVEN HARD onderschrijft, en eigen initiatieven deel wil laten uitmaken van één collectief signaal vanuit cultuur, onderwijs, welzijnswerk, minderheden, verenigingen, jeugdwerk, vakbonden…

Lees en onderteken hier de septemberverklaring.
 
Advertentie Hobbyserre.be
serres
 
Peren in overvloed
Los van de Russische perikelen ijvert Velt al van bij haar geboorte voor een duurzaam eet- en leefpatroon waarbij de keuze voor lokale producten één van de belangrijkste aandachtspunten is gezien de nefaste gevolgen van wereldwijd transport op ons leefmilieu. Waarschijnlijk waren de meesten onder ons een maand geleden nog niet op de hoogte van ons peerverkeer naar Rusland. Het toont meteen concreet onze grote economische afhankelijkheid van export en import en de problematiek die ontstaat bij een verstoring hiervan. Ook de eenzijdige focus op monocultuur zorgt voor afhankelijkheid.  Zie de mening van deze boer.
Lees meer...
 
Lang leve de appel & de peer!

Met het project Lang Leve de Appel wil Velt consumenten aanzetten tot het creatief verwerken van appelen en peren ter voorkoming van voedselverspilling. Het aanbod voor de verwerking van appelen en peren is versnipperd en de vraag naar lokale verwerking is groter dan het aanbod. Daar doet Velt iets aan!

Lees meer

 
Kippen in de tuin

kippenboekecologisch & plezierig

Wil je kippen houden op een ecologische en dus diervriendelijke manier, maar weet je niet precies hoe je dat moet aanpakken? Kippen in de tuin biedt een antwoord op al je vragen over kippen.

Van de keuze van het ras, over de huisvesting, het gedrag, kippenvoeding en de voortplanting, tot bij een lekker eitje: Kippen in de tuin geeft je uitvoerig, maar helder alle informatie die je nodig hebt om te genieten van een toom vol gezonde kippen.

Lees meer...
 
Cadeautip: Lekker ecologisch!: troeven & proeven van de ecologische keuken

cover Lekker ecologisch!Velt lanceert grondig vernieuwd kookboek

Ecologisch koken en smullen. Het kan voortaan met het kookboek ‘Lekker ecologisch!’ voor verantwoord eetplezier. Bewust met eten omgaan wordt nu een spannende uitdaging en een speelse ontdekking van de talloze mogelijkheden die groenten en fruit uit eigen streek bieden, elk seizoen opnieuw.

De ruim 500 recepten vormen een heerlijke staalkaart van de vele troeven die een ecologische keuken aanreikt. Iedereen die houdt van koken kan er gemakkelijk mee aan de slag.

Het boek kost 39,75 euro en is te verkrijgen via de lokale afdelingen van Velt, via www.velt.be/winkel en de betere boekhandel.

Lees meer...
 
Online plantenzoeker zet de juiste plant op de juiste plaats

plantenzoeker Met dit mooie tuiniersweer geven veel mensen de aanzet voor toekomstige tuinfrustraties. Ze kopen mooi ogende planten die ze met zorg een plekje geven in hun tuin, maar zien na verloop van tijd de plant wegkwijnen terwijl onkruid de bovenhand krijgt. Meestal blijkt de plant in kwestie totaal ongeschikt voor die standplaats. Om dit soort tuinzorgen te voorkomen lanceert Velt een unieke online plantenzoeker. Op www.velt.be/plantenzoeker kun je in een handomdraai uitzoeken welke planten geschikt zijn. Wie met dat lijstje naar het tuincentrum trekt, koopt tuinplezier.

Lees meer...
 
Regen- en hagelschade vermijden door bodembedekking

Blote grond zie je nog bij veel moestuiniers. Jammer, want wind en neerslag voeren vruchtbare bodem af. Die erosie vormt een probleem: jaarlijks verdwijnt zo 15 miljoen ton vruchtbare Vlaamse landbouwgrond. Fijn stof, slib en overstromingen zijn de grootschalige gevolgen; weerkundigen constateren en voorspellen een toename van hevige buien.

Lees meer...
 
Aardappel- en tomatenziekte slaat vroeg toe

phyophthoraHet is opvallend dit jaar hoe vroeg tuiniers geconfronteerd worden met de aardappel- en tomatenziekte. Beiden worden veroorzaakt door dezelfde 'pseudoschimmel' Phytophthora infestans. Het begint met bruin-zwarte vlekken op het loof die zich snel ontwikkelen. In een tweede fase worden de stengels aangetast en dan de knollen of de tomaten. De sporen die de ziekte verspreiden overleven in de grond en vooral ook in de opslag van aardappelen van vorig jaar.
De uitzonderlijk zachte winter en het warme voorjaar zorgden voor ideale omstandigheden voor een snelle ontwikkeling van 'de plaag' die goed gedijt bij warm en broeierig weer.

Lees meer...
 
Hoera, Velt is jarig!

jubileumVeertig jaar geleden verschenen in het Belgisch Staatsblad de statuten van de 'Vereniging voor Ecologische Land- en Tuinbouw', kortweg Velt.
Er stond een niet mis te verstane uitleg bij:
"De term ecologisch duidt beter dan biologisch op de wederzijdse afhankelijkheid van het levende en zijn omgevende wereld. Gezonde bodem - gezonde planten - gezonde voeding - gezonde mensen. Ecologische teelt is een doelbewuste oplossing van actieve mensen voor de huidige natuurverminking en erge verstoring van het ecologisch evenwicht."

Lees meer...
 
Handboek ecologisch tuinieren
Handboek ecologisch tuinieren Dit handboek is het resultaat van jarenlang zoek- en studiewerk van enkele Velt-ingenieurs. Het is een naslagwerk waarin je alle principes en technieken die op dit ogenblik in de ecologische teelt bekend zijn kan terugvinden. Maar daarnaast is het ook een praktische en overzichtelijke handleiding voor de amateurtuinier die in zijn moestuin biologische, gifvrije groenten wil kweken.
Lees meer...
 

© Velt vzw, 2008
Uitbreidingstraat 392c, 2600 Berchem - 03 281 74 75 - info@velt.be