Ecologisch Leven en Tuinieren

Start
Onze thema's
Extra
Ecozoekertjes
Vraag en antwoord
Downloads
Vacatures
Pers
Onze websites
> Plantenzoeker
> Kruidenkalender
> Ecosmos
> Samentuinen.org
> Scholenwerking
> Velt Beweegt
Vind ons op
mijntuin_logo
Velt op Facebook
Velt op Youtube
Leden Login
Kippen in de tuin

kippenboekecologisch & plezierig

Wil je kippen houden op een ecologische en dus diervriendelijke manier, maar weet je niet precies hoe je dat moet aanpakken? Kippen in de tuin biedt een antwoord op al je vragen over kippen.

Van de keuze van het ras, over de huisvesting, het gedrag, kippenvoeding en de voortplanting, tot bij een lekker eitje: Kippen in de tuin geeft je uitvoerig, maar helder alle informatie die je nodig hebt om te genieten van een toom vol gezonde kippen.

Lees meer...
 
Eco-actief voor bijen!

bij_supersulm_ccMeer dan 33% van de bijenvolken heeft de winter van 2012-2013 niet overleefd in ons land. Daarmee zijn we de droeve koploper in Europa. Dit laat Velt natuurlijk niet onberoerd. Al jarenlang zet Velt zich in om informatie rond de bijensterfte te verspreiden en om tuiniers aan te zetten tot actie.

Het lot van de bijen zou weleens in handen van de gewone tuinier kunnen liggen. Grootschalige landbouw zorgt voor een ‘verwoestijning’ van ons landschap waardoor de bijen nauwelijks nog voedsel vinden. Het gebruik van allerlei chemische bestrijdingsmiddelen heeft hen verzwakt en geeft parasieten en ziekten vrij spel. Tuinen en parken vormen daardoor meer en meer een toevluchtsoord voor zowel solitaire bijen als honingbijen. Maak van je tuin ook een oase voor bijen en niet alleen de imkers, maar wij allemaal zullen je dankbaar zijn!

Lees meer...
 
Ecotuindagen 31 mei en 1 juni 2014

ecotuindagen 2014Ontdek op 31 mei en 1 juni de geheimen van de prachtige ecologische tuinen van tweehonderd tuineigenaars. Laat je inspireren door hun pientere en gezonde manier van tuinieren en vier mee de 40ste verjaardag van Velt!

Vanaf begin mei vind je het volledige programma op deze website.

 
Kom naar het slotmoment 'Kruiden Verkennen in de Vlaamse Ardennen'

Twee jaar lang werkten Velt en 10 regionale partners aan het project Kruiden Verkennen in de Vlaamse Ardennen. Dat project zet 10 streekeigen kruiden in de kijker via workshops, een scholenproject, publicaties en een kruidendrank.
Op 27 april 2014 stellen we de resultaten voor in de Helix in Geraardsbergen. Van 11u30 tot 13u geven we een uiteenzetting over het projectverloop en na een kruidige broodjesmaaltijd kun je op de Vlaamse Ardennendag verschillende activiteiten actief beleven.

Bevestig je aanwezigheid via Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken of 03 287 80 92.

www.kruidenkalender.be

 
Investeringen in duurzame jobs: goed voor mens en milieu!

klimaatcoalitieDe klimaatcoalitie belicht in de campagne Jobs4Climate de sociaaleconomische meerwaarde van een sterk klimaatbeleid. Investeringen in energierenovaties, een slim elektriciteitsnet, hernieuwbare energie en milieuvriendelijk vervoer leveren tot 60.000 bijkomende jobs op in België.
Tegelijk kunnen ze de luchtvervuiling terugdringen, de afhankelijkheid van dure fossiele brandstoffen afbouwen en de klimaatverandering afremmen. Door voldoende en gericht te investeren kunnen we een duurzame toekomst vorm geven.

Lees meer

 
Advertentie
KVS
 
Hoera, Velt is jarig!

jubileumVeertig jaar geleden verschenen in het Belgisch Staatsblad de statuten van de 'Vereniging voor Ecologische Land- en Tuinbouw', kortweg Velt.
Er stond een niet mis te verstane uitleg bij:
"De term ecologisch duidt beter dan biologisch op de wederzijdse afhankelijkheid van het levende en zijn omgevende wereld. Gezonde bodem - gezonde planten - gezonde voeding - gezonde mensen. Ecologische teelt is een doelbewuste oplossing van actieve mensen voor de huidige natuurverminking en erge verstoring van het ecologisch evenwicht."

Lees meer...
 
Potgrond

Image In de handel vind je heel wat soorten potgrond, van gewone, gangbare potgrond tot biologische gecertificeerde potgrond zon der turf. We zetten ze in dit artikel op een rijtje.
Als je veel of grote potten of bakken hebt loont het de moeite om zelf eens een milieuvriendelijk potgrondmengsel te maken.

Lees meer...
 
Handboek ecologisch tuinieren
Handboek ecologisch tuinieren Dit handboek is het resultaat van jarenlang zoek- en studiewerk van enkele Velt-ingenieurs. Het is een naslagwerk waarin je alle principes en technieken die op dit ogenblik in de ecologische teelt bekend zijn kan terugvinden. Maar daarnaast is het ook een praktische en overzichtelijke handleiding voor de amateurtuinier die in zijn moestuin biologische, gifvrije groenten wil kweken.
Lees meer...
 
Advertentie
biofolie
 
Nieuw: Lekker ecologisch!: troeven & proeven van de ecologische keuken

cover Lekker ecologisch!Velt lanceert grondig vernieuwd kookboek

Ecologisch koken en smullen. Het kan voortaan met het kookboek ‘Lekker ecologisch!’ voor verantwoord eetplezier. Bewust met eten omgaan wordt nu een spannende uitdaging en een speelse ontdekking van de talloze mogelijkheden die groenten en fruit uit eigen streek bieden, elk seizoen opnieuw.

De ruim 500 recepten vormen een heerlijke staalkaart van de vele troeven die een ecologische keuken aanreikt. Iedereen die houdt van koken kan er gemakkelijk mee aan de slag.

Het boek kost 39,75 euro en is te verkrijgen via de lokale afdelingen van Velt, via www.velt.be/winkel en de betere boekhandel.

Lees meer...
 
Volkskeukens in Antwerpen

Project 'De Volkskeukens

Velt organiseert de volgende maanden in Antwerpen opnieuw 12 volkskeukens waarbij er gekookt wordt met voedseloverschotten van lokale bio producenten en distributeurs. Doel is om te onderzoeken hoe lokale voedseloverschotten goed te benutten en om een plek te creëren waar vraag en aanbod elkaar kunnen ontmoeten. In het najaar werden al vier succesvolle workshops georganiseerd.

Lees meer...
 
Bessen uit de tuin

Zin om te snoepen van fruit uit eigen tuin? Het is nu een goede periode om kleifruit te planten. Hoe je dat doet, lees je in 'Bessen uit de tuin'. Dit boek helpt je op weg naar een gezonde en lekkere oogst. Of je tuin nu klein is of groot, kleinfruit past overal. De teelt ervan is trouwens helemaal niet zo moeilijk. Als je meewerkt met de natuur, vermijd je heel wat problemen.

Lees meer...
 
Online plantenzoeker zet de juiste plant op de juiste plaats

plantenzoeker Met dit mooie tuiniersweer geven veel mensen de aanzet voor toekomstige tuinfrustraties. Ze kopen mooi ogende planten die ze met zorg een plekje geven in hun tuin, maar zien na verloop van tijd de plant wegkwijnen terwijl onkruid de bovenhand krijgt. Meestal blijkt de plant in kwestie totaal ongeschikt voor die standplaats. Om dit soort tuinzorgen te voorkomen lanceert Velt een unieke online plantenzoeker. Op www.velt.be/plantenzoeker kun je in een handomdraai uitzoeken welke planten geschikt zijn. Wie met dat lijstje naar het tuincentrum trekt, koopt tuinplezier.

Lees meer...
 
Advertentie
mijnhobbyserre
 

© Velt vzw, 2008
Uitbreidingstraat 392c, 2600 Berchem - 03 281 74 75 - info@velt.be