Ecologisch Leven en Tuinieren

Bladluizen PDF Afdrukken E-mail

Bladluizen kunnen schade aanrichten. Ze zuigen met plantensappen uit het (jonge) blad. Die sappen bevatten veel suikers en weinig eiwitten. Om aan voldoende eiwitten te geraken, zuigen de bladluizen heel veel plantensappen op. Het teveel aan suikers scheiden ze af op de bladeren. Dat vormt een kleverige stof die we honingdauw noemen. Hiermee bevuilen ze het blad of de vruchten. Mieren zijn er dol op, maar op de honingdauw ontwikkelt zich vaak zwarte roetschimmel die verdere fotosynthese – en dus ook de groei van de plant – remt. Bladluizen zuigen energie weg uit de plant. Het gevolg is groeivertraging en eventueel groeistilstand. Bladluizen kunnen virussen en andere ziekten overbrengen via hun speeksel.

Preventie

Goede gevoede planten.

Bladluisaantastingen voorkom je door een evenwichtige plantenvoeding, dus door goede compost.  Bladluizen worden vooral aangetrokken door trieste jonge plantjes die niet willen groeien, door overbemeste planten (vooral met stikstof) en door planten met een kalium - of watertekort.

Versterkende middelen

- Heermoesaftreksel. 1 kg verse of 150 g gedroogde plantendelen (100-300 g) een nacht laten weken 10-60 minuten laten koken en daarna enkele uren laten trekken en afkoelen. Zeven en tot 1/5  verdunnen vlak voor het spuiten.
- Zeewier is in de handel te vinden als gedroogd gemalen poeder, dat je kunt strooien, of als vloeibaar extract.
- Gesteentemeel maakt de plantencellen harder en daardoor minder aantrekkelijk; voedt ook de plant en de bodem.
- Houtas. Een soeplepel aan elke struik, een theelepel aan elke koolplant. Houtas bevat verstevigend kalium

Verwarring

Kruizemunt, hysop, salie, tijm, lavendel, citroenkruid, Afrikaantjes, boerenwormkruid, koriander en anijs tussen je groenten zorgen dat bladluizen je gewassen niet zo makkelijk vinden. Reflecterende aluminiumstrips rondom de plant of witte netten over de plant stoten de luizen af. Het terugkaatsende UV-licht verwart namelijk overvliegende luizen, die hier dan niet zullen landen.

Vangplanten

Oost-Indische kers trekt de zwarte luis aan; zet deze plant als vangplant voor die bladluizen.

Natuurlijke vijanden laten werken
- Vogels: heel veel soorten voeren hun jongen bladluisjes. Maak je tuin dus vogelvriendelijk.
- Lieveheersbeestjes, zweefvliegen, gaasvliegen, oorwormen, schildkevers, wespen: ze lusten allemaal wel bladluizen in een van hun ontwikkelingsstadia. Enkele van deze soorten zijn onder meer te zien en te koop bij Biogroei.
- Stimuleer vooral in je eigen tuin de ontwikkeling van natuurlijke vijanden van bladluizen.
- Veelal zijn het de larven die bladluizen eten en voeden de volwassen insecten zich met stuifmeel. Zorg dus voor voldoende voedsel voor deze vijanden door bloemen die veel stuifmeel en nectar produceren aan te planten. Dan kiezen ze ook jouw tuin uit om hun eitjes te leggen en kunnen hun larven het nuttige werk doen.
- Zorg ook voor voldoende overwinteringskansen door kruidachtige holle stengels bijvoorbeeld te laten staan in de winter.

Enkele soorten
- Dubbelbandzweefvlieg. Zweeflieglarven consumeren ongeveer 300 tot 500 bladluizen gedurende hun leven.
- Galmug. De galmug legt de eitjes onder en naast de luizen. Elke galmuglarve zuigt een tiental tot honderdtal luizen leeg. De galmug kan ingezet worden tegen verschillende soorten bladluizen.
-
Lieveheersbeestjes (oa Tweestippig lieveheersbeestje – Adalia bipuncata). Een volwassen lieveheersbeestje eet zo’n 100 bladluizen per dag. Ook hun larven verorberen zo’n 200 à 600 bladluizen voor hun ontwikkeling tot pop. Zij eten meer dan 50 soorten bladluizen. De uitheemse soorten die sinds enkele jaren succesvol worden toegepast in de biologische bestrijding blijken nu een bedreiging te vormen voor onze inheemse soorten. Het Aziatisch lieveheersbeestje (Harmonia axyridis) en het Californisch lieveheersbeestje (Hippodamia convergens) krijgen steeds meer de overhand en wordt het natuurlijk evenwicht verstoord. Kies dus steeds voor Adalia bipuncata.
- Gaasvlieg
. Gaasvliegen zijn slanke insecten met fijndooraderde vleugels. Hun larven eten liefst bladluizen, maar witte vlieg, spint en trips zijn alternatieve prooien.Gemiddeld eet een larve gedurende de ontwikkeling 300 tot 400 bladluizen van verschillende grootte.

Bestrijdingsmiddelen
Gebruik bestrijdingsmiddelen alleen als bovenstaande middelen niet meer werken. Je kunt de aangetaste plant herhaaldelijk besproeien met een krachtige waterstraal of wegblazen met een compressor. Let wel op dat je de plant niet beschadigt. Vernietig de bladluizen met de hand of snij de aangetaste delen weg. Spuitmiddelen gebruik je op de bladluis, ook op de onderkant van de bladeren. Spuit niet in de volle zon, anders kunnen je bladeren verbranden.

- Zeepsop: Neem een liter lauwwater en los er een eetlepel ouderwetse groene (of bruine) zeep in op. Voeg na afkoeling eventueel een scheutje alcohol toe. Werkzaam bestanddeel: organische vetzuren.

- Neemolie: Moeilijk te vinden in de handel. Probeer bij ayurvedische kruidenwinkels, en winkels voor alternatieve haarproducten. Natuurlijke olie uit de zaden van een Indische boom; al eeuwen veilig gebruik. Werkt op het vervellingssysteem van zuigende insecten, die daardoor afsterven. 1% neemolie, 2% zeep en 97 % water van 40° C; schudden en een beetje laten afkoelen. Werkzaam bestanddeel: azadirachtine.

- Brandnetelaftreksel: Een paar handenvol gedroogde of verse planten 12-24 uur laten trekken in koud water. Zeven en onverdund spuiten. Werkzaam bestanddeel: mierenzuur.

- Rabarberaftreksel:
Een emmer vol vers loof overgieten met kokend water en 12 uur laten staan en afkoelen;
Zeven en ijs aan toevoegen tot 4° C bereikt is.
Dit middel werkt namelijk beter als het zo koud gebruikt wordt. Spuiten. Werkzaam bestanddeel: oxaalzuur.

Bovenstaande middelen kun je combineren of afwisselen.
 
Commerciële bestrijdingsmiddelen:
  • pyrethrum: doodt ook alle nuttige beestjes;
  • Eradibug

 
< Vorige   Volgende >

 

Noordkaap meubelen

© Velt vzw, 2008
Uitbreidingstraat 392c, 2600 Berchem - 03 281 74 75 - info@velt.be