Ecologisch Leven en Tuinieren

Knolselderij PDF Afdrukken E-mail

Knolselderij behoort tot de schermbloemenfamilie

knolselder_webBeschrijving
Knolselderij heeft holle stengels. Deze groente heeft een lange groeiperiode en is niet winterhard. De knol groeit voor een deel onder de grond en wijkt daarin af van zijn familieleden: bladselderij en bleekselderij. De knol is bruingeel van kleur; het vruchtvlees is lichter en heeft een milde, kruidige smaak. Vooral de knol is bekend voor de teelt, maar je kunt net zo goed de bladeren eten in de soep bijv.

Beschikbaar
Knolselderij is beschikbaar vanaf augustus tot maart.

Bewaren
Knolselderij kun je heel goed bewaren. Als knolselderij niet uitdroogt (uitdrogen is niet zo erg, maar maakt de verwerking  wat lastiger), kun je de knol drie tot vier maanden bewaren tussen 0° en 5° Celsius. Je kunt hem in de kelder – in een kistje met klam zand – goed bewaren. Let er  bij de aankoop van knolselderij op dat hij stevig is. Knolselderij kun je ook inkuilen. De grootste knollen bewaren het minst, dus die kun je het best eerst eten.

Gesneden kun je knolselderij maximaal een dag in de koelkast bewaren. Gesneden knolselderij kleurt snel bruin, mede afhankelijk van de snijmethode. Een glad snijvlak geeft minder snel bruinverkleuring dan een ruw beschadigd snijvlak. Je maakt knolselderij het best zo kort mogelijk op voorhand klaar en je zet hem meteen na het snijden in de koelkast. Je kunt gesneden knolselderij met wat citroensap besprenkelen om bruinkleuring te vermijden.

Knolselderij in de keuken
Je kunt knolselderij rauw, gekookt of gepureerd eten. Schil de knolselderij altijd. Het blad, dat bitter is, kun je als het kruid ‘selderij’ gebruiken. Selderijzout, gemaakt van vermalen gedroogde knolselderij, wordt in de zoutarme keuken gebruikt.

Voorzie 300 g knolselderij per persoon als je hem kookt, en 150 g als je hem rauw verwerkt. Borstel de knolselderij goed voor het schillen om zand te verwijderen. Schil hem zoals een aardappel, maar niet zo zuinig. Er mag een vrij dikke reep schil worden verwijderd, zodat alleen het roomwitte vruchtvlees overblijft. Verwijder ook de wortelkanalen die aan de basis van de knol in het vlees verweven zijn. Houd er rekening mee dat na het schillen slechts 3/4 van de oorspronkelijke knol overblijft.

Rijk aan
Knolselderij is rijk aan ijzer, vitamine B, C en K. Hij bevat ook een redelijke hoeveelheid calcium en kalium.

(Foto: Stefan Jacobs, uit: Bijzondere groentegids)

 
< Vorige   Volgende >

© Velt vzw, 2008
Uitbreidingstraat 392c, 2600 Berchem - 03 281 74 75 - info@velt.be