Ecologisch Leven en Tuinieren

Koolrabi PDF Afdrukken E-mail

koolrabi_webKoolrabi behoort tot de familie van de kruisbloemigen

Beschrijving
De stengel van deze koolsoort is boven de grond plaatselijk tot een knol verdikt. De oude Vlaamse naam voor deze groente is raapkool; niet te verwarren met de koolraap, waarvan de verdikte wortel half onder de grond zit. Daarom wordt nu algemeen de van oorsprong Duitse naam 'koolrabi' gebruikt.

Hoewel de groente bij ons allang bekend is, is ze nooit echt doorgebroken. In Duitsland wordt ze wel veel gegeten. In de jaren 1970 begonnen de Nederlanders, gevolgd door de Belgen, op bescheiden schaal koolrabi te kweken.

Er zijn witte en blauwe rassen. Met wit wordt een bleekgroene knol met groen blad bedoeld; met blauw een violetkleurige knol met groen-violet blad. Binnenin zijn beide soorten wit. De groene knol is veel meer in trek dan de blauwe. Nochtans wordt de blauwe door insiders lekkerder en productiever bevonden.

Beschikbaarheid
Koolrabi is een lente- en zomergroente en is verkrijgbaar vanaf mei tot en met oktober.

Bewaren
De beste knollen hebben een diameter tussen 6 en 10 cm, bij benadering de grootte van een appel. In de koelkast bewaren koolrabi's redelijk goed, als je het blad er eerst afhaalt en de knollen in een plastic zak stopt. Wil je ze langer bewaren dan kun je ze inkuilen. Gescheurde, misvormde, opengespleten knollen zijn niet echt ziek maar hebben een onregelmatige groei gekend. Ze zijn nog prima te eten.

Invriezen is geen optie, omdat de structuur en de kleur dan worden aangetast.

Koolrabi in de keuken
Voor de liefhebber is koolrabi een interessante groente. Rauwe koolrabi heeft een radijsachtige smaak, terwijl gekookte koolrabi eerder doet denken aan een pittige bloemkool. In de keuken kent deze knol allerlei toepassingen: gestoofd, gestoomd, gevuld, in de soep, rauw in salade of als cocktailhapje. Ook het jonge blad is niet te versmaden. Verwijder de schil met een scherp mesje en leg het vruchtvlees (niet te lang) in een kom met water en citroen; anders verkleurt het.

Rijk aan ...
Koolrabi bevat veel ijzer, calcium en vitamine B en C.

(Foto: Stefan Jacobs, uit: Bijzondere groentegids)

 
< Vorige   Volgende >

© Velt vzw, 2008
Uitbreidingstraat 392c, 2600 Berchem - 03 281 74 75 - info@velt.be