Ecologisch Leven en Tuinieren

Rode biet PDF Afdrukken E-mail

rode_biet_webRode biet is een lid van de ganzenvoetfamilie en behoort tot de wortelgewassen.

Beschrijving
Rode biet of kroot is een tweejarig gewas dat in het eerste jaar een donkerrood gekleurde, vlezige penwortel aanmaakt. De vorm ervan kan rond, platrond of langwerpig zijn. Naast rode vind je ook witte en gele bieten. De rode biet kan op hevige supporters rekenen, maar ook op felle tegenstanders. Die laatste verwijten hem zijn grondsmaak. De rode biet is vooral in Oost-Europa en Amerika geliefd. De typische roodpaarse kleur van het vlees wordt veroorzaakt door de kleurstof anthocyaan. Bij soorten van hoge kwaliteit is anthocyaan gelijkmatig in de biet verdeeld. Bij niet veredelde soorten verschijnen de vaatbundels op het snijvlak van de biet in de vorm van witte ringen.

Beschikbaarheid
Bij de teelt van rode biet in volle grond onderscheiden we de volgende teeltwijzen: de zeer vroege teelt, de vroege teelt, de zomerteelt en de herfstteelt. De zeer vroege teelt oogst je in mei en begin juni, de vroege teelt vanaf juni tot half juli. De zomerteelt is oogstklaar in de maanden augustus en september, de herfstteelt in de maanden oktober en november (bewaarteelt). Hoe jonger je de bieten oogst, hoe malser ze zijn. Hoe groter de knol, hoe vezeliger en vozer. Rode biet is bijna het hele jaar door verkrijgbaar.

Bewaren
Als je rode bieten gedurende enkele maanden wilt bewaren, kun je ze inkisten. Het loof laat je het best aan de biet zitten tot het verwelkt is. Op die manier beschadig je de groeipunt niet. Dat is belangrijk voor de bewaring: de bieten kunnen weer een beetje blad vormen; ze blijven aan de groei en worden dus zeker niet slecht. Strooi er grond tussen om ze vochtig te houden, want als ze uitdrogen, worden ze ongenietbaar vezelig. Je kunt de bieten ook in een kist met zand bewaren. In geen geval mag de vorst bij de bieten kunnen. Enkele graden boven nul is de beste bewaartemperatuur. Hoe warmer je de bieten bewaart, hoe sneller de hergroei en de kwaliteit afneemt.

Rode bieten zijn meerdere weken houdbaar op een koele, niet te droge plaats. In de zomer bewaar je de bieten het best met loof in de koelkast. Gekookte bieten zijn meerdere weken houdbaar in de koelkast.

Ongeveer 30 procent van de oogst wordt door de verwerkende industrie afgenomen, waarbij de verwerking tot een gesteriliseerd product in glas de belangrijkste is. Bieten worden ook vaak verwerkt tot zoetzure conserven en diepvriesproducten; het sap gebruikt men vaak als kleurstof.

Rode biet in de keuken
Verse rode bieten moeten bij aankoop stevig aanvoelen. Oudere exemplaren gaan rim­pelen. De witte concentrische kringen die je krijgt als je de biet doorsnijdt, wijzen ook op ouderdom. Let als je bieten koopt goed op dat de kleur donkerrood is en niet bleekroze.

Spoel de bieten goed onder stromend water en schrob ze met een borstel. Snijd het loof van zomerbieten voorzichtig weg anders gaat de biet 'bloeden' tijdens het kookproces. Verwijder lelijke plekken pas na het koken. Zomerbieten zijn veel sneller gaar (25 min.) dan de winterbieten (afhankelijk van de grootte soms 1 uur). Laat de bieten na het koken afkoelen en schil ze. Als je rode biet mixt met een zure appel krijg je lekker en gezond sap. Vers sap is wekenlang houdbaar in de koelkast. Van het loof kun je soep maken.

Rijk aan
Rode bieten zijn rijk aan mineralen zoals kalium, en aan vezels. Het loof van zomerbietjes is voedzaam en rijk aan vitamine A en C, en ijzer en kalk.
De rode kleur in de bietenwortels wordt veroorzaakt door betacyanine en dit zorgt voor rode urine na het eten van rode bieten. Rode bieten zijn een nitraatrijke groente.

Receptje
Rode biet in het zuur (voor 1,8 kg – max. 1 uur – 6 maanden houdbaar)

Ingrediënten
• 1 kg rauwe biet, het groen verwijderd • 1l gedestilleerde moutazijn, plus zo nodig extra • 2-3 foelieblaadjes • 1 kaneelstokje • 1 laurierblad • 1 el zwarte peperkorrels • 12 pimentkorrels (3 tl pimentpoeder) • 1-2 gedroogde chilipepers (naar keuze)

Bereiding
a) Doe de bieten (liefst van gelijke grote, anders halveren -  +/- 3cm diameter) in een grote pan en overgiet ze met koud water. Breng ze gedurende 20 minuten aan de kook (kleine bieten). Giet ze af en zet ze opzij.

b) Vermeng intussen in een roestvrijstalen pan de azijn met alle specerijen behalve de chilipepers en breng aan de kook. Draai het vuur uit en zet de pan opzij.

c) Ontvel de bieten zodra je ze kunt vastnemen. Je kunt keukenhandschoenen gebruiken om rode handen te vermijden. Snijd ze in vieren of in plakken en doe ze in hete gesteriliseerde potten. Schuif er naar smaak een paar chilipepers naast.

d) Zeef de azijn en giet hem over de biet. Of zeef de azijn niet als je een pittiger zuur wilt; verdeel de specerijen dan gelijkmatig over de potten. De biet moet helemaal onderstaan, dus voeg zo nodig wat extra azijn toe.

e) Sluit de potten met een zuurbestendig deksel en etiketteer ze. Zet ze voor gebruik 1 week op een koele, donkere plaats.

Variant: voeg eens een beetje dille – gekneusde zaadjes of verse blaadjes – toe aan de azijn in dit recept. Koriander + de fijngeraspte schil van een sinaasappel is ook erg lekker.

(foto: Stefan Jacobs, uit: Bijzondere groentegids)

 
< Vorige   Volgende >

© Velt vzw, 2008
Uitbreidingstraat 392c, 2600 Berchem - 03 281 74 75 - info@velt.be