Je bent hier:

Kweeperengelei

Kweeperengelei

Ingrediënten

  • Kweeperen
  • 1/2 geleisuiker
  • 1/2 citroen
  • Water

Bereiding

De kweepeer is een vrucht die niet meer goed gekend is, maar heel weldadig voor de darmen en de weerstand. Voor de kweeperengelei was je de kweeperen zorgvuldig. Je snijdt ze in grove stukken (dus niet schillen of klokhuis verwijderen) en zet ze onder water in een grote kookpot. Laat ze koken tot ze zacht zijn en zet de pot een nachtje te rusten. De volgende dag duw je alles door een grote keukenhanddoek zodat je het sap overhoudt waarmee je dan aan de slag gaat.

Daarvan neem je 1,250 liter en dat kook je op met een sap van 1/2 citroen en 1/2 kg geleisuiker 2:1. Het voordeel is dat dit zeer kort moet koken en zo bekom je en mooi heldere gelei en je beperkt de hoeveelheid suiker tot een minimum. Maar je kan natuurlijk ook rietsuiker gebruiken. Giet de kokende gelei in potjes met schroefdelksel die je dan omdraait.

De rest van het sap stop je in de diepvriezer om het zo steeds opnieuw vers te kunnen bereiden. Besmeer je zelfgebakken bruine boterham met kweeperengelei, bedek deze met een half banaantje in schijfjes gesneden en breek daarboven als toetje wat kleine chocoladestukjes van een sinterklaasmannetje of paasei (naargelang de tijd van het jaar): heerlijk!

Recept door Trui Martens


Bekijk andere ecosmos-recepten

Bestel Ecosmos


Stel je vraag aan Velt

Facebookgroep van Velt

Advertenties

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
  • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid