Ovenschotels zijn niet alleen winterkost bij uitstek, ze passen ook nog eens prima in een duurzaam eetpatroon. Allerlei restjes vormen immers een prima basis voor dit snel en makkelijk gerecht. Plan daarom regelmatig een ovenschotel in aan het einde van de (werk)week. Zo gaat niks verloren. En ook je portemonnee is daar blij mee. Door een eenpansgerecht te bereiden, spaar je bovendien tijd én energie. Niks dan voordeel dus.

Gelukkig bestaan er geen regels voor het maken van een geslaagde ovenschotel en kan je je creativiteit dus de vrije loop laten maar met deze vijf tips om van je ovenschotel een echt succes te maken.

  1. Een ovenschotel is pas echt lekker als hij tegelijk stevig en smeuïg is. Zorg dus dat je bij de samenstelling voldoende afwisselt tussen droge en natte ingrediënten. Bijvoorbeeld puree met een groentestoofpotje, pasta of rijst met een groentesaus
  2. Als je ovenschotel een volledige maaltijd is, zorg je best voor een evenwicht in voedingswaarde. Voorzie ¼ aan eiwitrijke (zoals peulvruchten, seitan, tofoe) en ¼ aan koolhydraatrijke producten (zoals granen, pasta of aardappelen) en vul verder aan met verschillende soorten groenten.
  3. Een van de meest geliefde ovenschotels is de laagjesschotel (type duikboot). Deze ovenschotel is niet alleen gevarieerd, lekker en mooi maar zorgt ook voor een verrassingseffect door de combinatie van de verschillende laagjes. Voorzie ook hier zeker een sauzige laag voor voldoende smeuïgheid
  4. Ovenschotels met puree krijgen meteen meer karakter als je er groenten in verwerkt. Denk maar aan boerenkool-, wortel-, knolselder of pastinaakpuree.
  5. Geef je je ovenschotel graag een krokant korstje? Laat je oude brood drogen en maal het tot paneermeel. Meng het paneermeel met peper en zout, voeg wat pitten, zaden of kruiden toe zoals sesamzaad en peterselie en strooi dit over je gevulde schotel. Werk af met hier en daar een klontje boter en schuif in de oven. Plaats eventueel nog een paar minuten onder de grill voor je de schotel opdient.

Jagersschotel van prei, spruit, pastinaakknolselderpuree en rokerige seitan

Pastinaakknolselderpuree

1 knolselder - 3 stevige pastinaken - Olijfolie - Nootmuskaat - Sojaroom - Gistvlokken - Peper en zout

Schil de knolselder en de pastinaken en snijd deze in grove stukken. Stoof ze een 5-tal minuten in een bodempje olijfolie. Zet daarna de groenten onder water en kook ze gaar met een snuif zout. Giet de gekookte pastinaak en knolselder af en prak ze tot een puree samen met nootmuskaat, een geut sojaroom, 1 eetlepel gistvlokken, peper en zout. Het moet een smeuïge puree zijn maar ook weer niet té lopend.

Rokerige seitan

2 doosjes van 200 gr bio seitan gehakt (kan je kopen in de Biowinkel of de Delhaize) Vind je geen seitangehakt, dan kan je seitan ook gewoon malen - Gerookt paprikapoeder - Sojasaus - Chilipoeder - Olijfolie

Verhit een pan en doe er een geut olijfolie in. Bak de seitan op een hoog vuur en strooi er een halve koffielepel gerookt paprikapoeder over plus een mespunt chilipoeder. Laat de warme seitan kort sissen met een geut sojasaus. Zet aan de kant.

De preispruitlaag

600 gr spruiten - 4 stevige stengels prei - Selderzaadjes (te koop bij de betere kruidenier) - Sojasaus - Olijfolie of kokosvet - Peper en zout

Maak de spruiten schoon. Stoof ze even in een bodem olijfolie. Doe er daarna enkele eetlepels water bij, zet het deksel op de pot en kook ze gaar (ongeveer 10 minuten). Zorg dat ze net gaar zijn maar zéker nog stevig. Snijd de prei in dunne reepjes. Verwarm een wokpan, doe het kokosvet erin en wok de prei op een hoog vuur. Blus met sojasaus en kruid af met peper en selderzaad.

Neem een ovenschotel. Wrijf de bodem in met een klein beetje olijfolie. Leg de preispruitlaag op de bodem. Leg er vervolgens een laag seitan op. De bovenste laag van de ovenschotel is de pureelaag. Bestrooi met gruyèrekaas (of vegan kaas) en zet 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.


Wat krijg je vandaag nog op je winterbord?

  • Vandaag deelt Reine van De Groene Prinses haar favoriete winterbordje met ons!
  • Nog meer winters  lekkers vind je in ons tweemaandelijks magazine ‘Seizoenen’.
  • Bekijk zeker ook het filmpje van de workshop ovenschotels  op onze facebookpagina.