Het langverwachte serreboek is er! Een handig praktijkboek voor wie een serre of kas heeft, of de aanschaf ervan overweegt. Velt-docent Jos Vanhoecke wilde al lang zijn vele jaren ervaring op papier zetten. Hij neemt je enthousiast en kundig bij de hand. Hij haalt heel veel oogst uit zijn serre, en hij leert je hoe jij dat ook kunt, in alle seizoenen. Met compost, natuurlijk, maar ook met groenbemesters en slimme teeltschema’s. 

Je leert alles over de klassieke serreteelten en tientallen andere soorten groenten. Zaaien, verspenen en uitplanten, en vooral elke dag oogsten. Hoe moet je luchten, water geven en je bodem en je planten gezond houden? Lees hier al enkele smaakmakende stukjes uit het boek.

De intensieve serre

Toen ik nog een kind was, gingen we tijdens de vakantie soms naar een oom van mijn moeder. Voor mij leek het een reis naar het buitenland. Ik mocht met mijn kleine fiets voorop rijden, en we konden niet snel genoeg bij het grote smeedijzeren hek zijn. Vervolgens liepen we langs een grote tuin met oude fruitbomen. Mijn oom nam me mee, langs de rode bessen en de grote notenboom, naar de serre met de grote houten ramen. Binnen in de serre mocht ik nergens aankomen, maar dat vond ik niet erg. De serre stond vol planten die ik niet kende. De intrigerende geur, de zinderende warmte, de groeikracht van al die serreplanten: daar is alles begonnen, en die fascinatie is gebleven.

Vroeger, toen ik pas een serre had, kweekte ik er de klassieke groenten, maar met de jaren ben ik steeds meer beginnen uit te proberen. Nieuwe gewassen, soms heel exotische, maar ook experimenten met doordeweekse groenten. En geleidelijk aan ben ik gekomen tot het geperfectioneerde teeltschema zoals je dat in dit boek vindt, om de ruimte in de serre almaar beter te gebruiken.

Je serre optimaal benutten

Het klassieke plaatje bij veel tuiniers: de serre staat achter in de tuin en tijdens het voorjaar en de zomer staat die vol met groenten. Daarna dient de serre als opslagruimte voor het tuingereedschap en de kruiwagen. Zonde van de investering, vind ik.

Onze serre telt drie seizoenen, en die ervaring deel ik met je in het boek: de voorjaarsgroenten, alle groenten van de vroege zomermaanden tot de herfst, en de winterteelten die uitlopen tot in het prille voorjaar. Al die teelten laat ik op elkaar volgen: naadloos, of toch bijna. Als de ene teelt is geoogst, start ik met de volgende. Nee, de grond hoeft niet te rusten, vooral niet in de serre. Het is zelfs beter voor de grond dat hij begroeid is, verzorgd met compost en voldoende water. Zo wordt de grond steeds vruchtbaarder.

Groenbemesters in de serre

Groenbemesters zijn al lang mijn trouwe metgezellen in de moestuin. Zij zorgen voor extra dynamiek, onder andere omdat ze extra organische stof maken. In oktober zaai ik ook groenbemesters in de serre. Zo regenereer ik de bodem ieder jaar en hoef ik onze serregrond nooit te vervangen.

Ik zaai een mengsel: dat is rijker en voelt sterker aan. Voor mijn 6 vierkante meter meng ik 50 gram snijrogge, 6 gram facelia en 30 gram wikke. Snijrogge groeit ook bij koud weer onverstoord verder. Facelia behoort tot de bosliefjesfamilie en is een bekende bijenplant, die wat lichte vorst kan verdragen. Wikke is een vlinderbloemige die extra stikstof aanbrengt.

Ik maak begin oktober de bodem los met de spitvork en geef water. Dan zaai ik het mengsel in. Tegen eind oktober is de serregrond één mooi groen tapijt, geweven door de drie groenbemesters.


Hoe kun je het boek van Jos bestellen?

Achter glas: tuinieren in serre of kas kun je bestellen voor slechts € 18,50 voor Velt-leden (of € 23 voor niet-Velt-leden). Via onze webshop of lokale Velt-afdelingen. Bekijk hieronder alvast het inkijkexemplaar.

(C) Foto's: François De Heel