September, dat is de maand van overvloed in mijn tuin. De tomaten profiteren van het laatste licht, de pompoenen rijpen lekker na zolang het nog niet vriest, en op de vrijgekomen moestuinbedden zaai ik gretig nog wat najaarsteelten. Maar in kilo’s gerekend wint mijn appelboom met meters voorsprong de prijs voor beste opbrengst. Zelfs met vrieskou toen de boom in volle bloesem stond! Even waren we bang voor een fiasco, voor het eerst in dertien jaar. Maar in juli zagen we al dat het goed kwam: mooie, dikke én rode appeltjes hangen te schitteren in onze tuin.

Jacques Lebel

We zijn gezegend met een erg oude appelboom van de oude variëteit Jacques Lebel. Een appel met karakter, die je niet in de winkel vindt. Met lekker veel pectine, zodat je er stevige gelei van kan maken. De vorige eigenaar van ons huis deelde zijn oogst met zijn vrienden en toen we er nog maar net woonden, stonden zij in september aan onze bel voor een kistje appels. We hebben die traditie graag voortgezet.

Appel is heerlijk om te persen tot je eigen appelsap. Of om gelei of compote van te maken. Die compote kruid ik graag met kaneel en ik voeg er wat rozijntjes aan toe. Heerlijk in een overnight oats (havermout een nachtje laten weken in melk met een topping van dat appelmoes). Maar ik heb ook elke dag een paar val-appeltjes, zeker als het hard gewaaid heeft. Die zijn overheerlijk om meteen te verwerken. Schijfjes bij de pannenkoek: hemels! Of een heerlijke appeltaart! Maar net zo goed in een appelflap of een crumble.

Kistje appels = kistje peren

Met zo’n overvloed aan appels mis ik soms wat peren. Vorig jaar hebben wij dat geweldig opgelost, want via Facebook vernam ik dat een vriendin te veel peren had. Kistje appels naar haar, kistje peren naar ons en het gemis was verholpen. Peren, die maakt mijn mama in met steranijs en kaneel. Als die in de oven staan, ruikt het hele huis naar Kerstmis en weet je het heel zeker: de zomer is voorbij.

Ken je trouwens Goed Geplukt (www.goedgeplukt.be) en de Plukploeg (www.pluk.gent)? Zij brengen oogst-delers met elkaar in contact.


Heerlijk herfstgerecht: appelgebak

Wat heb je nodig voor 1 taart? 2,5 dl water - 200 gr gedroogde pruimen, fijngehakt - 100 gr gedroogde abrikozen, fijngehakt - 75 g speltbloem - 100 gr amandelmeel - ½ tl baksoda - 100 gr havermout - 1 mespunt zeezout - 150 gr boter, in blokjes - 2 grote stoofappels - 100 gr amandelschilfers

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakvorm van 20 x 20 of 17 x 28 cm met bakpapier en laat het een beetje overhangen.
  • Doe het water bij de fijngehakte pruimen en abrikozen in een steelpan en breng dit aan de kook. Laat de vruchten ongeveer 10 minuten sudderen op halfhoog vuur, tot het water verdampt en opgenomen is en je een zachte, stijve massa hebt. Roer af en toe. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Schil de appels en snijd ze in dobbelsteentjes. Zeef de bloem bij het amandelmeel en de baksoda in een grote mengkom. Voeg havermout en zout toe en meng alles goed. Doe de boter erbij en wrijf bloem en boter met je vingertoppen door elkaar tot je een kruimeldeeg hebt.
  • Druk het deeg gelijkmatig aan in de vorm. Verdeel het pruimen-abrikozenmengsel over de bodem en leg daarop de blokjes appel. Bestrooi met amandelschilfers en druk lichtjes aan.
  • Bak de koek 40 minuten in de oven tot de amandelen goudbruin zijn en het deeg stevig aanvoelt. Laat de koek in de vorm koud worden en snijd hem daarna in vierkantjes.

Ook lekker met vijgen en peren in plaats van pruimen en appels!


Wat krijg je vandaag nog op je herfstbord?

  • Vandaag deelt Sofie van Fieke Fatjerietjes haar favoriete herfstbordje met ons!
  • Nog meer herfstig zoet  vind je in ons boekje Ecozoet.
  • Op de Facebookpagina van Velt kun je een bakvorm van Kudzu winnen. Neem snel een kijkje.

(C) Foto: Jolijn Degrande