Je tuin zonder pesticiden doen groeien en bloeien gaat heel goed als je met de natuur meewerkt. Door op voorhand een goed ontwerp te maken, voorkom je heel wat onnodig werk en problemen zoals planten die niet willen groeien of ongewenste kruidgroei.

Het hele successieverhaal lijkt misschien ver van je tuin te staan. Toch bepaalt het in grote mate of de keuzes die je maakt bij de inrichting van je tuin succesvol zullen zijn en hoeveel onderhoud de tuin zal vragen. 

Verdraagt een gazon schaduw?

Voor de meeste groenvormen geldt dat ze veel zonlicht nodig hebben, behalve de groenvormen die in het bos thuishoren. Voor een gazon kies je dus voor een zonnige plek. Een dichte grasmat willen op een schaduwrijke plek is als roeien tegen de stroom in. Het kost veel tijd en moeite en je hebt geen garantie op succes. Er zal altijd mos tussen het gras groeien. Maar mos hoeft geen probleem te zijn. Het is ook het hele jaar lang groen en lekker zacht aan je voeten.

Mos is niet geschikt om iedere dag op te voetballen. Geen zon in je tuin en liever geen gazon vol mos? Kies dan voor een schaduwborder. Er zijn heel wat mooie planten die geen direct zonlicht verlangen.


Kies de juiste groenvorm voor je tuin: uitgewerkt voorbeeld

Een grasland bestaat uit grassen en andere graslandplanten. In een bloemenweide vinden we die mix meestal mooi en zien we zelfs liever meer bloemen dan grassen. Het is onlogisch om in het kort gemaaide gazon wél alleen grassen te willen, zonder klaver, madeliefjes of boterbloemen. Die horen er nu eenmaal ook bij. Je kunt er in het onderhoud van je gazon wel rekening mee houden. Door er voor te zorgen dat de grassen voldoende voedingsstoffen krijgen, zijn ze sterker in concurrentie met de andere graslandplanten.

Gebruik een mulchmaaier of maai wat vaker met een gewone maaier en laat het maaisel liggen. Zo voorkom je dat de bodem verschraalt.

Bij de aanplant van een border houd je rekening met de uiteindelijke grootte van de gekozen planten. De nog jonge exemplaren vullen nog niet meteen de ruimte en een deel van de bodem blijft dus onbedekt. Ideale omstandigheden voor pionierplanten. Veel van die pioniers zien we echter liever niet in de tuin: melganzenvoet, knopkruid, straatgras,... Om de ongewenste pioniers voor te zijn, kun je de open ruimte in een nieuwe border inzaaien met een akkerbloemenmengsel. Kamille, klaprozen en korenbloemen zullen dan het eerste jaar de border opvullen en kleur geven. Deze eenjarigen verdwijnen vanzelf als de vaste planten een aaneengesloten begroeiing vormen.


Weet wanneer je plant

Bij het ontwerp komt meer kijken dan beplanting alleen. Waar komen oprit, paden en terrassen? Welke materialen gebruik je ? Met de juiste keuze heb je er jarenlang plezier van en nauwelijks onderhoud. Of je een terras wil in de zon of in de schaduw, daar moet je over nadenken. Waar geef je de voorkeur aan? Houd bij de aanleg van je tuin ook rekening met een logische planning. Houtige gewassen plant je tussen november en februari. Kruidachtige planten in april. Gras zaai je in april of eventueel in september.

  • Eerst leg je de verhardingen aan, voor november, want dan plant je je houtige gewassen.
  • Daarna komen de grotere, houtige gewassen: hagen, grote struiken en bomen. Die plant je op het moment dat ze in rust zijn, tussen november en februari. En als het niet vriest.
  • April is een ideaal moment om gras te zaaien.
  • Ook de borders met vaste planten kun je in april aanleggen.

Hulp nodig?

Ons boek Stappen naar een ecologische tuin: aanleg en beheer helpt je verder op weg. En met de plantenzoeker van Velt vind je bovendien planten die geschikt zijn voor jouw tuin: www.velt.nu/plantenzoeker.

 


(C) Foto's: Aikon Producties en François De Heel