Ah! Daar is de lente, daar is de zon. Daar is vooral het licht ook! De goesting om weer in de tuin te gaan werken. Maar als je nu, bij het begin van de lente, pas in actie schiet in je tuin en serre, valt er nog niet veel te oogsten. Dan ben je slachtoffer van wat ze in het Engels the hungry gap noemen, de periode tussen januari en april waarin de moestuin traditiegetrouw weinig opbrengt en de voorraad uit je kelder slinkt. Gelukkig bestaat er dan in onze samenleving nog zoiets als een winkel met verse producten, zodat je niet effectief honger hoeft te lijden.

Tuiniers die hun serre optimaal benutten, zijn die hungry gap echter te slim af. Die gebruikten het lengen van de dagen in januari en februari al om te gaan zaaien onder glas. Dan kun je immers al radijsjes, snijsla, pluksla, rucola, mizuna en spinazie zaaien en er een paar weken later al van oogsten. Als je vroeg begon te zaaien, begint in de moestuin buiten de serre ook stilaan van alles te groeien. Al dunnend kun je zo ook al beginnen te oogsten, bijvoorbeeld op het bed van de peulvruchten. Vroege erwten, maar ook de topjes van tuinbonen kunnen binnenkort je wok of stoofpan in.

En wat met het eerste groen dat de natuur ons spontaan biedt? Bij de eerste zonneschijn en warmte begint de vogelmuur weer te groeien: een ideale partner voor de snijsla en radijsjes uit de serre. Gooi het loof van de radijsjes ook niet weg: dat is perfect eetbaar, rauw of in de puree. Ook het blad van de paardenbloem is heerlijk in het begin van de lente, want dan is het nog niet zo bitter. De kopjes van brandnetel zijn lekker in de soep of smoothie.

Mijn favoriet lenteslaatje bevat deze ingrediënten:

UIt de serre:

  • verse pluksla
  • verse spinazie
  • radijzen met loof

Uit de kruidentuin:

  • eerste verse blaadjes munt
  • peterselie
  • bieslook

Uit het aanbod ongewenste plantengroei:

  • ridderzuring
  • paardenbloemblad
  • vogelmuur

Uit de kast:

  • zonnebloempitten
  • pompoenpitten
  • sesamzaad
  • met een dressing van: honing, witte balsamicoazijn, olijfolie, peper en zout