Niet iedereen verwelkomt winterse groenten met evenveel enthousiasme. De aardse smaken van raapjes, rammenas en rode biet slikken velen onder ons met lange tanden door. Ook de vele leden van de kolenfamilie worden regelmatig op een zucht getrakteerd. Spruitjes en rodekool mogen dan voor veel kleine eters een zeker nachtmerriegehalte hebben, bij het bezoek van witte kool, savooi- en boerenkool weten wij grote mensen soms gewoon niet meer wat te verzinnen. Tegen het eind van de winter komen de wintergroenten ons dan ook al eens de oren uit.

Een feestje met wintergroenten

En dat is nou jammer! Want wintergroenten mogen op het eerste zicht een wat ruig en ontoegankelijk karakter hebben, dat hoeft de culinaire mogelijkheden echt niet te beperken. Per slot van rekening is het juist dat karakter dat hen zo stevig en daardoor lang en makkelijk bewaarbaar maakt.

Nodig ze dus van harte uit want ze hebben meer in hun mars dan je dacht. In combinatie met de juiste smaakmakers en met enkele creatieve kooktechnieken toveren we deze groenten om tot telkens weer nieuwe hartverwarmende gerechten die ons de nodige veerkracht bieden om de koude dagen heelhuids door te komen. Van een romige wintersoep tot een sappig winterslaatje, van een dampende ovenschotel tot een stevige stoofpot: de winterkeuken heeft het deze week allemaal voor jullie in petto! Zo blijft de winter tot de lente smaken!

 

Savooitarteletjes met een slaatje van geglaceerde koolrabi (voor 4 pers.)

Voor de tarteletjes

200g volkoren meel - 1 tl olijfolie - 1 tl zout - 1 tl sesamzaad - 2 el lauw water

Voor de liaision

1 el graantjesmosterd - 2 eieren (of een eivervanger voor de vegans) - 200 ml sojaroom - peper en zout - 1 tl nootmuskaat

Voor de vulling

1/4 savooi - 1/2 ui - 200g seitan - 1 teen look - peper en zout

Voor het slaatje

400g veldsla - 100g winterpostelein - 4 el granaatappelpitjes - 4 el gehakte geroosterde hazelnoten - 1 el balsamicoazijn - 1 el olijfolie

Voor de koolraap

200g koolraap - 1 el mosterdzaad - 1 tl curcuma - 1/2 tl gemberpoeder - 1/2 tl cardamompoeder - 1/2 tl korianderpoeder - sap en schil van een halve sinaasappel - 1 tl sojasaus - 1 el ahornsiroop - peper en zout

Snijd de ui, seitan en savooi in reepjes. Versnipper de look. Bak de ui en de seitan met de look goudbruin. Voeg de savooi toe en roerbak 5 minuten. Smaak af met peper en zout. Doe in een vergiet en laat uitlekken en afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180°C. Meng alle ingrediënten voor het deeg en kneed drie minuten. Vet minitaartvormpjes in en bebloem ze. Verdeel het deeg in vier stukjes en rol cirkelvormig uit. Bekleed de vormpjes ermee.

Kluts de eieren met de room, de nootmuskaat, de mosterd en peper en zout

Doe in elk vormpje wat van de savooi-seitan-ui vulling. Giet vervolgens in elk vormpje wat liaison. Druk met je handen de vulling aan zodat die goed vochtig is. (Anders brandt de kool aan)

Plaats gedurende 20 minuten in de oven of tot goudgeel. Als je met een vork in de tarteletjes prikt moet die schoon blijven. De liaison moet volledig gestold zijn.

Snijd de koolraap in dobbelsteentjes. Blancheer ze tot ze zachtgaar zijn. Dit kan makkelijk 10 minuten duren. Koolraap is heel hard. Giet af en spoel koud. Verwam een pan met olijfolie. Voeg de koolraap toe en bak de blokjes goudbruin. Voeg alle andere ingrediënten toe en laat sudderen tot het vocht stroperig wordt en glanst. Smaak af met peper en zout.

Dresseer vier borden met  de veldsla op een bord met de blokjes koolraap, de geroosterde hazelnootjes en de granaatappelpitjes. Werk af met een paar druppels balsamico en olijfolie.

Haal de tarteletjes uit hun vormpjes en plaats ze op de borden.

Wat krijg je vandaag nog op je winterbord?