Je bent hier:

Samentuinen

Samentuinen

Nieuwe projectoproep voor samentuinen

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege maakte bekend dat ze ook in 2017 middelen ter beschikking stelt voor de ondersteuning van samentuinen en volkstuinprojecten. Enkele belangrijke punten uit de huidige oproep:

 • extra aandacht voor tuinen waarbij jongeren of de welzijnssector een centrale rol spelen. 
 • zowel de uitbreiding van een bestaande samentuin als de aanleg van een nieuwe samentuin komen in aanmerking.
 • per initiatief is er max. 15.000 euro beschikbaar. 

Verslag trefdag samentuinen 2017

Op 28 januari vond de vijfde trefdag samentuinen plaats in Gent. Tijdens de workshops werd ingezoomd op diverse onderwerpen: van fruitbomen in de samentuinen tot het betrekken van meer vrijwilligers. Hieronder vind je een uitgebreid verslag van de dag. 

Trefdag samentuinen 2017: het programma

Velt organiseert - in samenwerking met Gent en garde - op zaterdag 28 januari 2017 de vijfde trefdag samentuinen in Gent. Kom mee tips, wensen en ervaringen uitwisselen! Daarvoor organiseren we verschillende sessies over verschillende aspecten van het samentuinen.

14 nieuwe samentuinen op komst

Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening en Leefmilieu Joke Schauvliege maakte bekend dat 25 projecten in Vlaanderen subsidie krijgen voor de aanleg en inrichting van nieuwe volkstuinen of voor de uitbreiding en/of modernisering van bestaande volkstuinen. In deze 25 tuinen staat de samenwerking met jongeren of de welzijnssector centraal.

 

Duurzaam tuinieren doe je met duurzame materialen

Al heel wat tuiniers doen het voortaan ecologisch. En als je nog duurzamer wilt tuinieren, dan kies je best voor duurzame materialen. In samentuin De Craenhofkens in Leopoldsburg mijden ze bijvoorbeeld plastic, pvc, geïmpregneerd hout en geverfd tuingereedschap.

Nieuwe projectoproep voor samentuinen

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege maakt bekend dat ze ook in 2016 middelen ter beschikking stelt voor de ondersteuning van samentuinen en volkstuinprojecten. Dit jaar geeft de projectoproep extra aandacht voor tuinen waarbij jongeren of de welzijnssector een centrale rol spelen.

Deeltuinen: samentuinen in het klein

Eind 2013 geleden lanceerde KVLV het concept deeltuinen. In een deeltuin stelt een tuineigenaar zijn tuin open voor een tuinier om samen de tuin te onderhouden. Met dit project wil KVLV tuineigenaars voor wie de tuin te groot geworden is in contact brengen met tuinliefhebbers zonder tuin. 

 

De trefdag in verslag!

De vierde trefdag samentuinen streek neer in Hasselt. Ook dit jaar werden er duchtig verhalen en ideeën uitgewisseld. Over kippen in de samentuin tot het vermijden van oogstoverschotten. Een uitgebreid verslag vind je op deze pagina.

Trefdag Samentuinen 2016: het programma

Velt organiseert - in samenwerking met Limburg.net - op 30 januari 2016 de vierde trefdag samentuinen. We maken tijd om moestuinervaringen uit te wisselen en houden verschillende sessies waarbij we tal van aspecten van het samentuinen toelichten.

18 nieuwe samentuinen op komst

Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening en Leefmilieu Joke Schauvliege maakte bekend dat 30 projecten in Vlaanderen subsidie krijgen voor de aanleg en inrichting van nieuwe volkstuinen of voor de uitbreiding en/of modernisering van bestaande volkstuinen. "We zijn verheugd dat de minister deze middelen vrijmaakt."

Advertenties

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

 • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
 • Leuk welkomstpakket
 • Korting op boeken van Velt
 • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
 • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
 • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
 • Toegang tot het online Seizoenen-archief
 • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid