Je bent hier:

Checklist geschiktheid perceel

Checklist geschiktheid perceel

  • Is het perceel duidelijk afgebakend?
  • Is er genoeg grond? We rekenen 0.5 tot 1.5 are om een gezin elke dag  van verse groenten te voorzien.
  • Toegankelijkheid:
    • Is het perceel goed bereikbaar voor wijkbewoners?
    • Moet er nog een weg aangelegd worden?
    • Is er een regeling rond erfdienstbaarheid?
  • Kan de samentuin op termijn indien nodig uitgebreid worden?
  • Een goede bodem:
    • Is de bodem vruchtbaar, niet te droog, niet te nat?
  • Is er voldoende zon? Dit is heel belangrijk voor de meeste groenten. Minder zon betekent (veel) minder opbrengst. Desnoods moeten bomen aan de zuidkant gesnoeid of gerooid (kapvergunning!) worden.
  • Staan er bomen op en om het perceel? Bomen kunnen storen (schaduw, wortels, ...) of nuttig zijn (schaduw, vruchten, blad, geriefhout, windkering, omheining, waardplant). Pak ze aan indien nodig. De klassieke aanpak is snoeien of kappen (kapvergunning aanvragen; vakkundig rooien; stronken uitfrezen). Voer het hout af of versnipper het. Als je een stuk van de stam laat staan (20 cm tot 200 cm) kun je de stobben eventueel enten met paddenstoelenbroed. Overweeg ook de constructie van takkenwallen, al dan niet als deel van de omheining. Stobben kunnen dienen als paal. De snippers kunnen dienen in paden of in een snipperwand.

Als het perceel niet helemaal geschikt is, lijst dan de minimale ingrepen op om de geschiktheid te verbeteren zoals bomen rooien of draineren. De grondsoort kun je niet veranderen!

Twee methodes om de zoninval te schatten

  • De Sonnenbahnindikator is ook bij bewolkt weer een goede indicatie van de bezonning van een perceel over het hele jaar. Velt beschikt over zo’n apparaat en de kennis om het te gebruiken. Dit apparaat is oorspronkelijk bedoeld voor installateurs van zonnepanelen, maar ook groenten hebben veel zon nodig.
  • Met de hand optekenen. Dit doe je rond 21 maart en 21 september. Dan duurt een dag twaalf uur, het meest geschikte moment om na te gaan waar er zon, halfschaduw en schaduw is. Teken om het uur de grens tussen zon en schaduw op je plan. Zet er telkens het tijdstip bij. Wanneer alle lijnen er staan, kun je zien waar er minder dan drie uur zonlicht valt, en waar meer dan zes.

Geef bij beide methodes duidelijk aan op je plan waar er zon, halfschaduw of schaduw is. Deze informatie heb je later nodig om goede keuzes te maken. Maak ook een onderscheid tussen de permanente schaduw van bijv. een muur of groenblijvende bomen en de zomerschaduw van een boom die in de herfst zijn bladeren verliest.

Hoeveel zon hebben groenten nodig?

  • Meer dan 6 uur zon per dag zon: geschikt voor al je groenten!
  • Tussen 3 en 6 uur zon per dag halfschaduw: nog geschikt voor aardappelen, andijvie, erwten, peterselie, radijs, kervel, bosui, spinazie, spruitjes, krulkool, tuinbonen, tuinkers, koriander, warmoes, raapsteeltjes en mosterd. Let wel: met meer zon doen deze groenten het veel beter; enkel tijdens een hittegolf zullen groenten in halfschaduw het wel beter doen dan in volle zon.
  • Minder dan 3 uur zon per dag: hier kan rabarber nog gedijen.

Overige relevante informatie:

Checklist geschiktheid perceel

Advertenties

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
  • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid