Je bent hier:

Aardappelen

Aardappelen

De aardappel is een bladrijk gewas waarvan je de verdikte ondergrondse stengel (knollen) opeet. Die bevatten veel zetmeel. De eigenlijke vruchten van de aardappel zijn de groene bessen, die op kleine tomaatjes lijken en het giftige solanine bevatten.

Ook in de knol, vlak onder de schil, zit een groen laagje dat solanine bevat. In normale knollen gaat het om ongevaarlijke hoeveelheden. Maar aardappelen die boven de grond zitten, krijgen licht en vormen meer solanine. Die kun je niet meer eten.

Aardappelen zijn rijk aan vitamine A, vitamines uit de B-groep, vitamine C, kalium, fosfor, calcium en zetmeel. 


Hoe aardappelen oogsten en bewaren?

Vroege aardappelen kun je naar behoefte oogsten als de knollen naar je mening groot genoeg zijn, zonder dat het loof al afgestorven is. De rest van de vroege aardappelen oogst je als het loof gaat afsterven. Aardappelen om te bewaren worden bij voorkeur geoogst als het loof afgestorven is. De knollen zijn dan afgerijpt en langer te bewaren.

De laatste aardappelen worden in de eerste helft van oktober gerooid. Bewaren tot Nieuwjaar lukt vrij goed. Wel moet je in het begin regelmatig controleren op de aanwezigheid van rotte knollen, want die steken de rest ook aan. Daarna zal de aardappel proberen om nieuwe scheuten te vormen en kunnen de knollen een gerimpeld uiterlijk vertonen.

  • Binnen bewaren: De ideale bewaartemperatuur is minimaal 4° Celsius tot maximaal 8° Celsius. De bewaarplaats moet niet alleen koel zijn, maar ook voldoende geventileerd. Als er geen verse lucht bij kan, wordt de lucht door de ademhaling vochtig. En dat mag niet. Aardappelen moeten op een droge plaats worden bewaard, anders rotten ze. Ten slotte is bewaren in het donker noodzakelijk omdat de knollen anders groen en oneetbaar worden. In een kelder, garage of zolder kunnen de aardappelen worden bewaard in bakken die uit lattenroosters bestaan zodat er veel lucht in de bak kan. Maak de bakken niet dikker dan 50 centimeter. Een jutezak is goed om aardappelen te vervoeren. Je kunt ze er ook enkele weken in laten staan, maar niet lang in bewaren.  
        
  • Buiten bewaren: Bewaren in een aardappelhoop kan ook, op een droge, beschaduwde plaats. In het begin moet je gewoon afdekken met stro en wat grond om het stro vast te leggen. Als het kouder wordt, gaat er een dikke laag stro en zo’n 25 centimeter grond bovenop. Wel moet de hoop nu en dan gelucht worden om vocht en een te hoge temperatuur te vermijden.

Heerlijke gerechten met aardappelen?

Die vind je in ons kookboek Lekker ecologisch! In dit boek bundelen we meer dan 500 recepten en geven we een schat aan informatie over alles wat met ecologisch koken en eten te maken heeft. Een totaalboek dat je laat snuisteren, ontdekken én genieten. 

Bestel Lekker ecologisch


Andere boeken die je wellicht interesseren...

Handboek ecologisch tuinierenEcologisch tuinieren voor beginnersBijzondere groentegids


Download gratis de groentekalender van Velt

Vul je gegevens in om het bestand te downloaden

(Privacyvoorwaarden)

Download de groentekalender


Lekker ecologisch!

Bestel Lekker ecologisch


Stel je vraag aan Velt

Facebookgroep van Velt

Advertenties

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
  • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid