Je bent hier:

Groene selderij

Groene selderij

Kenmerken

Groene selderij behoort tot de schermbloemenfamilie en heeft in vergelijking met de snijselderij minder stelen. Hij is winterhard. Rond Antwerpen en Mechelen is dit de groene, zeer courante soepselderij. De plant wordt in zijn geheel geoogst.

Stengels en stelen zijn eigenlijk de transportbaan van essentiële voedingsstoffen. Ze bestaan dus grotendeels uit vezels. Ook bij selderij proef je veel vezels. Naarmate de stengels ouder worden, wordt het vezelrijke materiaal alsmaar meer versterkt met onoplosbare cellulose.

Je kunt soms niets anders doen dan de vezels weghalen of in zulke kleine stukjes snijden dat de vezels niet meer storen.

Beschikbaarheid

Over groene selderij kun je praktisch het hele jaar door beschikken, van februari tot december.

Keer terug naar boven


Hoe bewaren?

  • Ter plekke: als je groene selderij genoeg beschermt, kun je tot een heel eind in de winter blijven oogsten. Breng daarvoor in het najaar (eind november) stro aan op het gewas. Bij vorst trek je er nog plastic over.
  • Na aankoop is selderij nog vier à vijf dagen te bewaren in de groentela van de koelkast (3 tot 4° Celsius). Verse selderij kun je het best gerold in een vochtig velletje keukenpapier in de groentela bewaren.

Keer terug naar boven


Rijk aan...

Groene selderij bevat veel vitamine A, die in knolselderij ontbreekt. Elke selderijsoort bevat kalium, fosfor, natrium en calcium. Selderij is arm aan calorieën.

Keer terug naar boven


Groene selderij in de keuken

Van selderij kun je soep maken, je kunt selderij meestoven, de blaadjes gebruiken als kruid (net voor het serveren), er spaghettisaus van maken,... De blaadjes moeten frisgroen en droog zijn; niet slap en zeker niet donker en nat. Selderij heeft een sterk aromatische smaak, daarom voeg je maar beter niet te veel in een keer toe.

Selderij wordt vaak gebruikt als mosselgroente, samen met ui. Je kunt van de selderijblaadjes een pesto maken. De selderij gebruik je dan in de plaats van basilicum.

Keer terug naar boven


Interessante publicaties over groenten

Handboek ecologisch tuinierenEcologisch tuinieren voor beginnersBijzondere groentegids

Advertenties

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
  • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid