Je bent hier:

Koolraap

Koolraap

Kenmerken

De koolrap is lid van de brassicaceaefamilie of kruisbloemfamilie, net als broccoli en vele andere kolen, en is een grote knol die een beetje uit de aandacht is verdwenen.

Wat vroeger als voeding ten tijde van oorlog en armoede doorging, is nu een knol die door weinig huishoudens gekend en bemind is. Hoewel je deze makkelijk in de winkel vindt en heerlijk kunt klaarmaken. Koolraap is één van de meest winterharde gewassen. 

De koolraap is niet te verwisselen met de koolrabi en ook niet met rapen. Koolrapen worden groter en zwaarder dan rapen en verdragen meer vorst. De koolraap is een verdikte wortel die half onder de grond zit, hierdoor onderscheidt die zich van de bleke koolrabi (raapkool).

Beschikbaarheid

Koolraap is beschikbaar van oktober tot maart, hoofdzakelijk van Belgische of Nederlandse bodem.

Keer terug naar boven


Hoe bewaren en bereiden?

  • Bewaren: Op een koele, donkere plaats kunnen de knollen enkele weken bewaard worden. Je kunt deze knollen ook ter plaatse in de tuin bewaren of inkuilen/inkisten.
     
  • Bereiden: De koolraap kun je rauw verwerken in salades, stoven, stomen, pureren en zelf frituren. Lekker in combinatie met verse kruiden, als tijm, dragon, oregano maar ook met curry. De harde, houterige bovenkant van de knol, snijd je weg. 

Keer terug naar boven


Rijk aan...

De koolraap is rijk aan vitamine C, kalium en ijzer.

Keer terug naar boven


Interessante publicaties over groenten

Handboek ecologisch tuinierenEcologisch tuinieren voor beginnersBijzondere groentegids


Advertenties

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
  • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid