Je bent hier:

Raapstelen

Raapstelen

Kenmerken

Raapstelen behoren tot de familie van de kruisbloemigen en zijn een koolgewas. Het zijn jonge plantjes van diverse koolsoorten, die als jong groen worden gegeten.

Men noemt ze ook rubbekes, snijkool en kelen. Het betreft plantjes van meiraap of Chinese kool en zijn lichtgroene, langwerpige, ingesneden blaadjes met een knapperige steel.

Beschikbaarheid

Raapstelen zijn vooral een vroege voorjaarsgroente (april en mei). Vanaf januari kunnen ze in koude kas worden geteeld, vanaf maart tot april in de open lucht.

Keer terug naar boven


Hoe bewaren?

Raapstelen kun je maximum drie dagen in de groentelade van de koelkast bewaren, liefst in een open zak of gewikkeld in een vochtige doek.

Je kunt ze ook voor heel korte tijd bewaren door de steeltjes met de wortel in een pot met een laagje water te zetten en er een plastic zak overheen te trekken.

Keer terug naar boven


Rijk aan...

Raapstelen zijn rijk aan vitamine C, bètacaroteen, calcium, kalium en ijzer.

Keer terug naar boven


Raapstelen in de keuken

Snij de worteltjes van de steeltjes en was de raapstelen in ruim koud water. Laat ze goed uitlekken voor je ze verder verwerkt. De bladeren hebben een pittige smaak. Malse, jonge raapstelen kunnen ook als groente worden gekookt of in een frisse salade worden verwerkt.

Gekookt kun je ze bereiden met kaassaus of in een stamppot. Je kunt ze ook gewoon stoven of roerbakken. Ze vormen ook het basisingrediënt voor een typisch gerecht uit Puglia (Italië), met orecchiete (deegwaren), olijfolie en pepertjes.

Keer terug naar boven


Interessante publicaties over groenten

Handboek ecologisch tuinierenEcologisch tuinieren voor beginnersBijzondere groentegids


Advertenties

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
  • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid