Je bent hier:

Radijs

Radijs

Kenmerken

Radijs behoort tot de familie van de kruisbloemigen en is een koolgewas. Het is een eenjarige plant, vormt een rozet van samengestelde en langs de nerven behaarde bladeren en heeft een wortel en een bloeiende stengel van 60 tot 80 centimeter hoog.

Het eetbare deel, de knol, is een verdikking van het stukje stengel tussen wortel en kiemblaadjes. Afhankelijk van het ras kunnen de knollen bij radijs wit, rood, rood-wit en roze zijn. Binnenin zijn ze allemaal wit. De knol kan rond, kegelvormig of halflang zijn. 

Radijsjes worden vooral gesmaakt als ze lekker knapperig zijn. Naargelang het ras en de groeiomstandigheden zijn ze meer of minder pikant. Die speciale, pikante smaak wordt veroorzaakt door mosterdolie. Wie niet van deze peperachtige smaak houdt, kan de radijsjes schillen.

Beschikbaarheid

Radijs komt het best tot haar recht in het vroege voorjaar en in de nazomer. Te verkrijgen vanaf maart tot oktober. 

Keer terug naar boven


Hoe bewaren?

Radijzen zijn weinig geschikt om te bewaren. Bij een gewone (kamer)temperatuur gaat het loof al na een dag flink achteruit. Zonder loof kun je radijsjes in de koelkast enkele dagen bewaren (maximum vijf dagen). Het beste doe je ze in een plastic zakje met gaatjes.

Dat radijs kort houdbaar is, komt door het hoge vochtgehalte. De groente wordt hierdoor snel glazig of zwart van binnen. Er gaat uiteindelijk niets boven de smaak van een vers geplukte radijs. Radijsjes lenen zich wel uitstekend tot inmaken in zuur.

Keer terug naar boven


Rijk aan...

Radijsjes bevatten veel water. Daarnaast zijn ze rijk aan vitamine C, kalium, calcium, natrium, fosfor en voedingsvezels.

Keer terug naar boven


Radijs in de keuken

Radijsjes kun je zo uit het vuistje eten, al dan niet met zout, bij de boterham of in salades. Je kunt ze ook verwerken in gestoofde of gekookte bereidingen zoals in aardappelpuree of gekookt als bloemkool. Het loof van de radijsjes is ook eetbaar en kun je verwerken in soep.

Verhitting zorgt ervoor dat de pikante smaak verdwijnt en een zoete smaak naar boven komt. Radijs moet bij aankoop hard en rood zijn. Als het loof er nog aan zit, mag dat niet verlept zijn.

Keer terug naar boven


Interessante publicaties over groenten

Handboek ecologisch tuinierenEcologisch tuinieren voor beginnersBijzondere groentegids


Advertenties

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
  • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid