Je bent hier:

Veldzuring

Veldzuring

Veldzuring (Rumex acetosa) (ook wel tuinzuring of Breedblad Nobel) is een winterharde plant. Veldzuring wordt ook wel 'zurkel' en in de Vlaamse Ardennen 'suurkel' of 'sulkaart' genoemd. De bladeren van deze plant zijn langwerpig en hebben voetslippen. De bloemen staan in een enkelvoudige pluim. Veldzuring is tweehuizig, dat wil zeggen dat er mannelijke en vrouwelijke planten van de soort zijn. Veldzuring is de waardplant van vuurvlinders. In het wild komt de plant voor in zure, vochtige weilanden, langs akkers, beken en rivieren.

  • Bloemkleur: rood tot roodbruin. Bloei: mei-juni.
  • Hoogte: 60 centimeter.
  • In de keuken:  De bladeren kun je eten; pluk ze in mei en juni zolang ze nog zacht zijn. Veldzuring geeft aan salades een zurig accent. Voeg de bladeren ook eens toe aan soep of stoof ze zoals spinazie. Veldzuring is een vast ingrediënt voor 'paling in ’t groen'.
  • Opgelet: Veldzuring dankt zijn zure smaak aan het gehalte aan organische zuren vooral aan het oxaalzuur. Dit zuur zit ook in rabarber die tot dezelfde familie behoort. Gebruik wordt afgeraden aan personen met nier- of blaasstenen en aan reumapatiënten.

Veldzuring


Aardappelpuree met zurkel

Ingrediënten (voor 4 personen)

1 kg aardappelen • 2 dl melk • 50 g roomboter • peper • zout • een handvol fijngesneden zurkel

Bereiding

Kook de aardappelen en giet ze af. Zet ze weer op het vuur met de melk, de boter en de zurkel. Laat opnieuw koken. Stamp fijn. Voeg peper en zout toe.
Voor wie met een zucht van nostalgie terugkijkt naar 'de tijd van toen', een variant: 'Tatjespap' met een flinke hoeveelheid karnemelk. Vervang in het recept hierboven 2 dl melk door 7,5 dl karnemelk.


Advertenties

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
  • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid