Veel tuiniers melden ons, vooral in mei en juni: “Er zitten kleine zwarte beestjes op het blad van mijn radijs. Als ik ze aanraak, springen ze weg en ze maken allemaal gaatjes in de bladeren." Zij hebben last van aardvlooien.
De volwassen aardvlo is een kleine kever van 2,5 mm lang met een glanzende, diep donkere, staalblauwe kleur. Het bovenste deel van zijn achterste poten is sterk gespierd en gezwollen. Hiermee kan hij grote sprongen maken, waaraan je hem makkelijk kunt herkennen.
Deze kleine kevertjes voeden zich vooral met kiembladeren en jonge blaadjes, waarin ze kleine gaatjes maken. Pas aangetast hebben deze gaatjes een lichter gekleurde rand, later bruin. De schade is vooral van belang wanneer aardvlooien al direct bij opkomst van groenten in grote aantallen actief zijn. Aantasting gebeurt vooral onder droge omstandigheden.
Aardvlooien hebben een voorkeur voor gewassen van de familie der kruisbloemigen: radijs, kolen, raapjes, rucola,... en zullen die gewassen vooral aantasten in nog jonge toestand.
Wat kun je doen tegen aardvlooien?Aardvlooien haten vocht en zijn daarom vooral actief in droge weerperioden met oostenwind.
|
---|
Dat is quasi onmogelijk. Ze reageren bliksemsnel op iedere beweging en springen daarbij omhoog van op het gewas. Maak daarom een lijmplank: dit is een plank die best zo breed gemaakt wordt als het groentebed. De plank bestrijk je met een plakkerige lijmlaag, bijvoorbeeld met gewone behanglijm of confituur.
Aan de onderkant van de plank voorzie je een rij stoffen franjes of een zachte borstel. De plank strijk je bij voorkeur 's morgens met een zwaaiende beweging over de groenten. Daarbij springen de kevertjes onmiddellijk opgeschrikt omhoog en blijven plakken aan de plakkerige onderkant van de plank. Dagelijks herhalen tot ze weg zijn.
Bij zeer zware aantastigen kun je – enkel in uiterste nood - curatief pyrethrum over het gewas sproeien. Volg de gebruiksaanwijzing strikt, want je doodt ook nuttige insecten met pyrethrum.
Waarom geen lid van Velt worden? Voor slechts 35 euro ontvang je 6 keer per jaar krijg je ons ledentijdschrift Seizoenen en geniet je van tal van andere voordelen. Ontdek het hier.