Je bent hier:

Basiscursus grootfruit

Basiscursus grootfruit

Deze cursus vormt de basis voor de ecologische teelt van grootfruit in de tuin en omvat drie lessen:

 • Les 1: Inleiding over de ecologische fruittuin (2,5 u) (theorie)
 • Les 2: Zomersnoei en boomzorg in de zomer (2,5 u) (praktijk + theorie)
 • Les 3: Wintersnoei en boomzorg in de winter (2,5 u) (praktijk + theorie)

Les 1: Inleiding over de ecologische fruittuin

Presentatie (2,5 uur)

In deze les wordt de basistheorie over de teelt van fruitbomen meegegeven. De les bestaat uit een voordracht waarbij veel plaats is voor toepassing in de praktijk in interactie met de deelnemers. Bijvoorbeeld: op basis van een omschrijving van een specifieke standplaats in hun tuin worden deelnemers begeleid in hun boomkeuze. Of je geeft op basis van een omschrijving van de bomen die deelnemers reeds hebben praktische tips en achtergrond informatie.  Dit doe je aan de hand van de 5 pijlers van de ecologische fruitteelt. Zo geef je informatie over:

 • Boomkeuze (boomvorm en rassenkeuze) en ziektepreventie (geschikte standplaats, bodemzorg, natuurlijke vijanden en bestuiving)

Les 2: Snoei en boomzorg in de zomer

Presentatie (0,5 uur) + 2 uur praktijk

Na een korte voordracht over de snoeitheorie, volgt een snoeidemonstratie of gaan de deelnemers onder begeleiding zelf aan de slag (wordt zowel laagstam als hoogstam gesnoeid). Tijdens de praktijkles is niet alleen plaats voor zomersnoei. Eenmaal buiten wordt ook gewezen op een aantal zaken die in de les 1 aan bod kwamen. Zo worden de schuilplaatsen en de voeding van natuurlijke vijanden en bestuivers aangewezen en besproken. Ziekten en plagen worden opgespoord en oplossingen worden aangeboden.

Les 3: Snoei en boomzorg in de winter

Presentatie (0,5 uur) + 2 uur praktijk

Na een korte voordracht over de snoeitheorie, volgt een snoeidemonstratie of gaan de deelnemers onder begeleiding zelf aan de slag (bij voorkeur wordt zowel laagstam als hoogstam gesnoeid). Tijdens de praktijkles is niet alleen plaats voor wintersnoei. Eenmaal buiten wordt ook gewezen op een aantal zaken die in de les 1 aan bod kwamen. Zo worden enten, boomvorm, mulchen en nachtvorstschade besproken.


Praktische informatie over deze workshop

 • Duur: 3 keer 2,5 uur
 • Prijs:
  • voor Velt-groepen: € 100 (per les)
  • voor vzw's, vormingsinstellingen en scholen: € 150 (per les)
  • voor openbare besturen: € 200 (België) of € 300 (Nederland) (per les)
  • voor commerciële instellingen of bedrijven: prijs op basis van offerte
  • + onkosten lesgever: vervoersonkosten (€ 0,30/km) en diverse onkosten (kopieermateriaal, ingrediënten,...) overeen te komen met de lesgever.

Voor les 1 volstaat een binnenruimte. Voor lessen 2 en 3 is een locatie met fruittuin of boomgaard en een binnenruimte nodig. Het maximum aantal deelnemers voor de praktische lessen (les 2 en 3) is 15 personen. Bij voorkeur boek je de drie lessen samen, maar je kunt de onderdelen ook apart aanvragen.

Als je de drie lessen samen boekt, dan starten we steeds met de theoretische les (les 1). Afhankelijk van het seizoen volgt dan les 2 of les 3. De laatste les vindt dan pas enkele maanden later plaats. Er zijn twee mogelijkheden:

 • Je vraagt de les aan tussen oktober en maart: les 1 ‘Inleiding over de ecologische fruittuin’ wordt eerst gegeven. Tussen december en maart volgt dan les 3 ‘Wintersnoei en boomzorg in de winter’. Vanaf 21 juni tot eind september volgt dan les 2 ‘Zomersnoei en boomzorg in de zomer’.
 • Je vraagt de les aan tussen april en september: les 1 ‘Inleiding over de ecologische fruittuin’ wordt eerst gegeven. Vanaf 21 juni tot eind september volgt dan les 2 ‘Zomersnoei en boomzorg in de zomer’. Tussen december en maart volgt dan les 3 ‘Wintersnoei en boomzorg in de winter’.

Wil je deze workshop organiseren?

 • Doe je aanvraag ten laatste 8 weken voor de gewenste datum. Indien dit gepubliceerd dient te worden, vragen we je deze aanvraag 8 weken voor publicatie door te geven.
 • Velt-groepen vullen de geplande activiteit in op https://portaal.velt.nu


Interessant lesmateriaal bij deze workshop

http://beweegt.velt.be/braas/files/cover_appel_peer_meer.jpg

.


Sponsors

https://www.natuurtuinen-deburggraeve.be/natuurtuinen-ecologische-tuinaannemer

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

 • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
 • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
 • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid