Je tuin is niet alléén van jou. Behalve met de planten die er groeien, deel je je tuin met allerlei dieren. Het maakt niet uit of je in of buiten de stad woont of een grote of kleine tuin hebt: altijd vind je wel ergens een beestje. De diertjes vinden namelijk vanzelf de weg naar jouw tuin. Wie zijn ze en wat zoeken ze daar? Beestjes op bezoek laat je aan de hand van prachtige foto’s en beestig leuke tekstjes ontdekken welke dieren er leven in je tuin.

We nemen je graag mee op verkenning langs het gazon, de bloemen, de bomen en struiken, en het water op zoek naar al die beestjes. De merel zie en hoor je meteen, maar om de kruisspin te vinden moet je al wat beter kijken. Met dit boekje in handen kom je heel wat leuke dingen te weten. Wist je bijvoorbeeld dat merels regenwormen lokken door over het gras te trippelen? Of dat die gekke bij geen bij is, maar een zweefvlieg? Lies Rottiers, auteur van Beestjes op bezoek, geeft meer uitleg.

Interview met Lies Rottiers (auteur van Beestjes op bezoek)

Vanwaar dit boekje, Lies?

Lies: "Veel mensen zijn geïnteresseerd in dieren en houden ervan om ze te observeren. Vaak doen ze dat ergens in de natuur, dicht bij huis of in verre landen. Je zou daardoor vergeten dat een heleboel beestjes vlak bij ons leven, in onze eigen tuin. Ik wilde graag een boekje maken over deze ‘gewone’ beestjes. Je zult algauw ontdekken dat ze allemaal de moeite waard zijn en elk een
eigen verhaal hebben."

Over welke dieren gaat Beestjes op bezoek dan precies?

Lies: "Niet over huisdieren zoals katten, honden, schapen of kippen. Wel over “wilde” dieren, over kleine en grote beestjes die in je tuin leven: vogels en spinnen bijvoorbeeld. Ik neem de lezer mee de tuin in en vertel het verhaal van de dieren die je daar vindt. Wat doet die merel op het gazon? Wat eet een lieveheersbeestje? Waar houdt een pad zich schuil? Op al deze vragen geeft het boekje een antwoord."

Hoe belanden al die beestjes eigenlijk in onze tuin?

Lies: "Voor dieren bestaat er niet zoiets als “jouw tuin” of “de tuin van de buren”. Alle buitenruimte is hun leefwereld. Binnen die leefwereld zoeken dieren de plekjes op die het beste bij hen passen. Vogels zoeken een boom of struik om te nestelen, bijen zoeken bloemen met nectar, een kikker zoekt een waterplas. Heb je een boom in de tuin? Dan kan het zijn dat een vogel die boom uitkiest om zijn nest te maken. Heb je een zonnig plekje met bloemen? Hier komen beslist bijen en andere insecten op af."

Voor welke leeftijd is het boekje geschikt?

Lies: "Beestjes op bezoek is leuk voor iedereen die meer wil weten over wat er leeft in zijn tuin; zowel volwassenen als kinderen kunnen ermee aan de slag."

Wat als ik niet zo gek ben op al die kriebelbeestjes?

Lies: "Ben je bang van spinnen of vind je regenwormen vies? Lees dan zeker dit boekje! Je zult ontdekken dat ze allemaal de moeite waard zijn en elk een eigen verhaal hebben."

Vind ik tuintips in het boekje?

Lies: "We bespreken de dieren in het boekje aan de hand van de delen van de tuin waar je ze vaak ziet, zoals bijvoorbeeld de merel in het gazon. Je krijgt elke keer heel kort een aantal tips voor het beheer, maar verder gaat het boekje niet over tuinieren."

Geeft het boekje tips om dieren naar je tuin te ‘lokken’?

Lies: "Dit is geen boekje waarin we uitleggen hoe je dieren kunt lokken of aantrekken in je tuin. Al deze dieren komen vanzelf naar je tuin, daar hoef je zelf niets speciaals voor te doen. Dit boekje leert je om ze te zien én om te genieten van wat je ziet."

Wat vond je het leukste aan het schrijven van Beestjes op bezoek?

Lies: "Eigenlijk heb ik zelf nog heel veel bijgeleerd over dieren die ik zelf elke dag in mijn tuin zie. Zo vind ik het geweldig om te weten dat vlinders molshopen gebruiken als uitkijkpost en dat het winterkoninkje een “holbewoner” is."

Wat was het moeilijkste aan het maken ervan?

Lies: "Een keuze maken tussen al die leuke beestjes! Naast degene die in het boekje staan, zijn er natuurlijk nog veel meer dieren die je weleens in de tuin ontmoet. Ik koos voor soorten die heel algemeen voorkomen, zodat iedereen ze in zijn tuin kan vinden. Nu alleen nog goed kijken!"

Bestellen

Beestjes op bezoek telt 50 pagina’s en kost 3,95 euro voor Velt-leden. Bestel het boekje via de webshop van Velt of via de lokale Velt-afdelingen.