Als de bladeren vallen, zijn velen geneigd om die zo snel mogelijk op te ruimen. In een ecologische tuin is dat gelukkig niet nodig. Het is immers een heel natuurlijk fenomeen dat gevallen bladeren de grond tijdens de herfst en winter bedekken. Maar waar houd je het best rekening mee als je bladeren in je moestuin wilt gebruiken?

1. Prima vorm van mulch

Bladeren tussen de groenten zijn een prima vorm van mulch in de herfst met uiteraard ook de bijbehorende voordelen: de grond koelt minder snel af en er groeien minder ongewenste planten.

2. Bescherming tegen extreme weersomstandigheden

Braakliggende bedden kun je bedekken met een dikke laag bladeren, zodat er geen planten meer groeien of kunnen kiemen. De laag zorgt er ook voor dat extreme weersomstandigheden minder vat hebben op de bodem: geen modderpoelen, geen aarde die wegspoelt tijdens regenbuien, geen opwaaiend zand bij hevige wind, minder uitdroging door de zond en bescherming tegen koude. Het bodemleven vaart er wel bij en kan heerlijk zijn werk doen.

3. Mengeling van bladeren

In principe zijn zo goed als alle bladeren geschikt. Je kiest het best voor een mengeling van verschillende bladeren. Die van de wilg zullen bijvoorbeeld veel sneller vergaan dan die van de eik.

4. De composthoop op

Na de winter kunnen bladeren die nog niet vergaan zijn, ook de composthoop op.

5. Wat met hulstbladeren of bladeren van een notenboom?

Hulstbladeren zijn niet geschikt. Bladeren van notenbomen gebruik je bij voorkeur in combinatie met andere soorten, want ze bevatten looizuur dat zo mee in de bodem trekt. Looizuur belemmert in de lente de kiemkracht van je zaden.

6. En bladeren van zieke bomen?

Let op met bladeren van zieke bomen. Bladeren met perenroest, schurft, gallen, bladvlekken- of witziekte vermijd je maar beter.

7. Bruine laag in je composthoop

Bladeren die je niet kwijt kunt in je moestuin zijn perfect materiaal voor een bruine laag in je composthoop. Eventuele overschotten kun je in wachthopen in de buurt van je composthoop bewaren voor momenten dat je niet veel bruin materiaal hebt.

8. Verhakselen met de grasmaaier

Als je met een grasmaaier over de laag bladeren gaat in de lente en ze op die manier verhakselt, kun je het materiaal mee inwerken in je bodem. Daar wordt de bodemstructuur luchtiger en beter van.


Wil je ons ledentijdschrift Seizoenen ontvangen?

Dit artikel is afkomstig uit het nieuwste nummer van Seizoenen, ons ledentijdschrift dat zes keer per jaar verschijnt. In elk nummer brengen we meer dan 40 pagina’s aan informatie over ecologisch tuinieren, koken en leven op het ritme van de seizoenen. We geven ook praktische tips voor je moes- en siertuin waarmee je gemakkelijk aan de slag kunt.

Wil je Seizoenen graag ontvangen? Als lid van Velt krijg je tweemaandelijks een nummer in je brievenbus en krijg je toegang tot het uitgebreid online-archief. Zo kan je oude artikels steeds raadplegen op onze website. Maar er zijn nog tal van andere voordelen als Velt-lid:

  • Je krijgt een leuk welkomstpakket opgestuurd
  • Je kunt onze boeken bestellen tegen een flink verlaagde prijs
  • Je krijgt een grote korting op je bestelling tijdens de samenaankopen van biologische zaden en bloembollen.
  • Op vertoon van je lidkaart krijg je korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Bij je lokale afdeling staan er vaak gezellige activiteiten op het programma
     

Word lid en ontvang Seizoenen 6X per jaar