WEBWINKEL
 

Je bent hier:

Waar laat je een bodemanalyse doen om de vruchtbaarheid te testen?

Waar laat je een bodemanalyse doen om de vruchtbaarheid te testen?

Een goede bodemanalyse is belangrijk, want meten is weten. Wanneer je een stuk grond voor de eerste keer gaat gebruiken als moestuin, wil je bijvoorbeeld weten hoeveel compost je bodem nodig heeft. Of wanneer je al een tijdje ecologisch aan het tuinieren bent, wil je wel eens weten hoe het zit met de pH.

Waar laat je een bodemanalyse doen?

De Nederlandse labo's meten meerdere parameters voor de bepaling van fosfor, kalium, magnesium, die een onderscheid maken tussen de snelle beschikbare voedingsstoffen en de reserves in de bodem. Sommige labo’s nemen extra elementen op als calcium, natrium. Het Nederlandse labo Gaia doet ook een test op bodemademing. Dit geeft ons nuttige informatie over de activiteit van het bodemleven.

In volgende tabel zie je beknopt hoe de beoordeling en de advisering gebeurt. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Hoe interpreteer je de resultaten van een bodemanalyse?

Een analyserapport is niet eenvoudig te interpreteren door een leek. De bemestingsadviezen sluiten meer aan bij gebruiken uit de gangbare landbouw en zijn dus moeilijk bruikbaar zijn voor de ecologische tuinier.

 • Velt-leden kunnen gebruik maken van de gratis bemestingstool voor een bemestings- en/of compostadvies op basis van de analyseresultaten.
 • De adviezen van het Centre Provincial de l’Agriculture et de la Ruralité, het labo Zeeuws- Vlaanderen en INAGRO geven enkel info over gerichte bemesting met P, K en andere voedingsstoffen evenals een bekalkingsadvies.
 • De Bodemkundige dienst van België geeft tevens advies over het op peil houden van het organische stofgehalte en ook de stikstofgift. In vergelijking met de aannames in dit handboek wordt er daarbij heel wat minder rekening gehouden met de rol van organische stof voor de aanlevering van stikstof.

De prijsvergelijking spreekt voor zich. Sommige labo’s zoals INAGRO bieden apart een analyse van zuurheidsgraad (pH) en koolstofgehalte (%C) aan en dat zijn voor de tuinier die het handboek ecologisch tuinieren hanteert nu net de belangrijkste gegevens om mee te rekenen.

Adressen

 • Bodemkundige Dienst België - Willem de Croylaan 48, 3001 Heverlee (België)
  • Bij de aanvraag voor een tuindoosje kan je bij opmerkingen vermelden lidVELT+ contactnummer. Met reductie als Velt lid is een volledige analyse 61,7 euro. Dit is een volledige analyse met alle elementen pH, organische stof, Ca, Mg, P, K....
 • INAGRO - Ieperseweg 87, 8800 Rumbeke-Beitem (België)
  • Hier kan je een volledige analyse laten doen voor 36 euro. Ook apart mogelijk: pH: 6,5 euro en % organische stof 14,52 euro (prijs 2014).
  • Particulieren dienen contact op te nemen met: Veronique Berteloot (Tel.: (+32) 051 27 33 30 - E-mail: [email protected])
 • Centre Provincial de l’Agriculture et de la Ruralité - 17, Rue Saint-Nicolas, 1310 La Hulpe (België)
  • Goedkoop maar beknopte service en advies
 • Soil Best BV - Agro Business Park 22, 6708 PW Wageningen, Nederland
 • Laboratorium Zeeuws-Vlaanderen - Zandbergsestraat 1, 4569 TC Graauw (Nederland)

Meer informatie over bodemonderzoek vind je in het Handboek ecologisch tuinieren. Wie lid is van Velt kan zijn of haar bodemanalyse invullen op www.velt.nu/bemestingstool.


Meer weten over ecologisch moestuinieren?

Handboek ecologisch tuinierenEcologisch tuinieren voor beginners

Waarom geen lid van Velt worden? Voor slechts 35 euro ontvang je 6 keer per jaar krijg je ons ledentijdschrift Seizoenen en geniet je van tal van andere voordelen. Ontdek het hier.


Heb je nog een vraag voor ons?

     Sponsors

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

 • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
 • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
 • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid