Je bent hier:

Reactie toevoegen

Beste Michel,

Zelfs al is het niet 100% bewezen dat glyfosaat kankerverwekkend is... bij de minste twijfel moet het verboden worden, zowel in gebruik als in verkoop. Ik ben al meerdere keren geconfronteerd met de ziekte (twee echtgenotes aan overleden) en ik kan je garanderen dat je terstond van gedachte zou veranderen als je familie of jezelf ermee in aanraking komt. Denk nooit dat het jou niet kan overkomen... Denk maar aan het roken. Enkele decennia geleden dacht men ook dat roken geen kwaad kon. Nu is het overal verboden in openbare gelegenheden, omdat zelfs niet-rokers ook een hoger risico lopen als ze regelmatig de rook van rokers op snoven.

Trouwens, wat is onkruid?  Heb je er al eens op gelet welke mooie bloemen er als "onkruid" bestempeld worden. Hoe lang is het geleden dat je nog korenbloemen, pinksterboemen, koekoeksbloemen, enz. gezien hebt? Die worden systematisch door de landbouw-industrie met alle andere zogezegde "ongewenste kruiden = onkruiden" vernietigd! En daar wringt het schoentje nu net.  Bij de land- en tuinbouw is het gebruik wel nog toegelaten, omdat zij "professioneel" bezig zijn... Ik heb op verschillende wandelingen nog niet meegemaakt dat de landbouwer (of zijn het loonwerkers?) stopt met sproeien omdat er toevallig wandelaars of fietsers in de omgeving langs komen. De man op de tractor heeft zelf nooit een gasmasker op. Ik beklaag hem of haar als ze in hun ziekenbed zullen liggen. 

Hoe meer dubbelzinnig kunnen onze meerdere regeringen nog zijn. Het gebruik (voor particulieren) is verboden in Vlaanderen, maar de verkoop niet. Overal staan de glyfosaat producten (en dat zijn er meer dan alleen maar round-up) vooraan in de rekken van tuincentra en doe-het-zelf-zaken. En zo lang het gebruik voor professionelen niet verboden is, is het gebruik door particulieren een druppel op een hete plaat. Niet dat ik nu, als particulier,  beste Michel, in het rond zal beginnen spuiten. Ik gebruik liever mijn roofing-brander om de ongewenste plantjes van mijn oprit te verbranden. Liever een beetje verbrandingsgassen (van gas: lage emissie) dan kankerverwekkende middelen die in ons oppervlakte- en grondwater (en dus drinkwater) terecht komen.

Beste Michel, ik hoop dat je niet wacht tot de industrie af komt met een "nieuw spuitmiddel", maar dat je, anders dan in de Middeleeuwen voor je oprit en/of voetpad een warme lucht-blazer of gasbrander gebruikt. Voor de rest van de tuin: uittrekken, zoals onze ouders en grootouders deden. En ... een beetje ruwer mag ook, niet waar?

Vriendelijke groet,

Eddie 

CAPTCHA
Noteer de letter en cijfer combinatie om aan te tonen dat je geen spamrobot bent.
Beeld-CAPTCHA
Voer de tekens in die op de afbeelding worden getoond.

Advertenties

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
  • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid

Seizoenen

In ons tweemaandelijks tijdschrift Seizoenen brengen we telkens meer dan 40 pagina's over ecologisch tuinieren, koken en leven. Ook heel wat praktische tips voor je moes- en siertuin.

Word lid en ontvang Seizoenen