De vijf aandachtspunten zijn:
1. Mengen | 2. Afdekken | 3. Natmaken | 4. Een Grote hoop maken | 5. Omzetten
Bruin (koolstofrijk en luchtig) materiaal: | Groen (stikstofrijk en vochtig) materiaal: |
---|---|
Dorre bladeren en takjes | Grasmaaisel |
Stro | Mest |
Zaagsel (enkel van natuurlijk hout) | Vers groen tuinafval |
Houtsnippers | Vers keukenafval |
Het groene materiaal in je composthoop levert vooral voedingsstoffen, het bruine materiaal structuur. Die twee soorten materiaal mag je in laagjes afwisselen, maar gewoon alles mengen is even goed.
Veel materialen horen tussen bruin en groen materiaal in omdat ze van alles wat bevatten. Bijvoorbeeld stalmest of vers gesnipperde takjes van je haag. Zorg vooral voor verscheidenheid aan materialen.
Verklein/haksel/knip je ingrediënten: dan verteren ze beter. Stukjes van maximum 10 cm zijn al prima.
Wat niet, wat wel? |
---|
|
Een klassieke bak met gaas of met grote spleten in de wanden (en zonder bedekking bovenop) droogt veel te hard uit en koelt veel te snel af om de thermofiele bacteriën en alle andere compostwezentjes goed te laten werken.
Geef je composthoop wanden en een dak om het vocht en de warmte binnen te houden (bijvoorbeeld met jute zakken, karton, wat plastic zeil,…).
Je composthoop zal hierdoor niet verstikken, zolang je materiaal binnenin luchtig genoeg is.
Knijp een handvol gemengd compostmateriaal uit (met je handen dus).
Als er enkele druppels uit lopen, dan is het vochtig genoeg. Anders voeg je nog water toe.
Een grote hoop werkt beter dan een kleine, want de warmte- en vochtverliezen zijn beperkter. Een kubieke meter composteert beter en sneller dan een paar emmers afval.
Dus: |
---|
|
Hoe beter je deze principes toepast, hoe beter en sneller je hoop zal broeien.
Laat de hoop afgedekt liggen. Na zes tot negen maanden heb je rijpe compost.
Hoe gebruik je compost? Dat lees je hier.
Extra: kun je iets doen met die broeiwarmte?
|
Zonder broei composteren:
Als je niet genoeg tijd/plaats/materiaal hebt, verwerk je je tuin- en keukenafval zo:
|
Waarom geen lid van Velt worden? Voor slechts 35 euro ontvang je 6 keer per jaar krijg je ons ledentijdschrift Seizoenen en geniet je van tal van andere voordelen. Ontdek het hier.
(C) Foto's: Velt en Swa De Heel