Al heel wat tuiniers doen het voortaan ecologisch. En als je nog duurzamer wilt tuinieren, dan kies je best voor duurzame materialen. In samentuin De Craenhofkens in Leopoldsburg mijden ze bijvoorbeeld plastic, pvc, geïmpregneerd hout en geverfd tuingereedschap.

Op en top duurzaam

De stuwende kracht achter de extra missie in samentuin De Craenhofkens is Dirk. Hij is helemaal voorstander van PE, voluit polyetheen of polyethyleen. Het bestaat enkel uit kool- en waterstofatomen, en het is vandaag de meest ecologische kunststof op de markt. Het loogt niet uit, is UV-bestendig en kan 100 procent gerecycleerd worden. Voor pvc geldt dat allemaal niet.

Zonder dat je het misschien beseft, zwerven er materialen in de tuin die op termijn schadelijk zijn voor de bodem en dus ook voor je groenten. Denk maar aan afbladderende verf, vergaan plastic of – minder rechtstreeks – zware metalen uit geïmpregneerd hout of weekmakers uit pvc.

Wat kies je beter niet?

Beter niet Waarom? Alternatief
pvc weekmakers zijn schadelijk PE (polyetheen of polyethyleen)
geverfd of geïmpregneerd hout er komen zware metalen vrij onbehandeld hardhout
geverfd gereedschap verf schilfert af en komt in de grond terecht ijzeren, inox, koperen of bronzen gereedschap
plastic verweert/vergaat, weekmakers logen uit in de grond PE (polyetheen of polyethyleen)

Enkele haalbare winkeltips

 • Sta je in de winkel, kijk dan bij buizen, emmers of gieters op de onderzijde en kies voor het PE-label. De 'juiste' cijfers zijn 2 (HD = high density) of 4 (LD = low density).
 • Mijd geverfd gereedschap. Metaalverf bladdert af, is behoorlijk schadelijk en vaak moet het opvallende kleurtje de inferieure kwaliteit maskeren. Bronzen gereedschap is op veel vlakken ideaal. Neus eens rond op www.kopersporen.nl.
 • Je kunt onbehandeld hout beter bestand maken tegen weer en wind: zorg voor afgeschuinde planken, waar de regen van af drupt. Laat hout niet aan elkaar raken, zo droogt het sneller.
 • Raakt je hout de grond, kies dan voor een hoge duurzaamheidsklasse: klasse I (bv. acacia) gaat het langste mee (> 25 jaar), terwijl klasse V (o.a. wilg) het maar een vijftal jaar uitzingt.
 • Lariks, tamme kastanje en robinia zijn duurzame Europese houtsoorten. En als je de keuze hebt, kies dan voor kernhout in plaats van spinthout. Dat laatste wordt sneller aangetast en is dus minder duurzaam.


(C) Tekst: Geertje Meire, foto's: François De Heel


Nog meer leuke verhalen?

Dit artikel verscheen ook in Seizoenen, ons ledentijdschrift dat zes keer per jaar verschijnt. In elk nummer brengen we meer dan 40 pagina’s over ecologisch tuinieren, koken en leven op het ritme van de seizoenen. We geven ook veel tips waarmee je gemakkelijk aan de slag kunt.

Wil je Seizoenen graag ontvangen? Als lid van Velt krijg je tweemaandelijks een nummer in je brievenbus en krijg je toegang tot het uitgebreid online-archief. Zo kun je oude artikels steeds raadplegen op onze website. Maar er zijn nog tal van andere voordelen als Velt-lid:

 • Je krijgt een leuk welkomstpakket opgestuurd
 • Ons tijdschrift Seizoenen valt zes keer per jaar in je brievenbus
 • Je kunt onze boeken bestellen tegen een flink verlaagde prijs
 • Je krijgt een grote korting op je bestelling tijdens de Velt-zadenactie in het najaar
 • Op vertoon van je lidkaart krijg je korting in ruim 100 bio- en ecowinkels
 • Bij je lokale afdeling staan er vaak gezellige activiteiten op het programma
 • Je ontvangt tweewekelijks onze nieuwsbrief: vol praktische tuin- en keukentips

Word lid en ontvang Seizoenen 6X per jaarBenieuwd hoe Seizoenen eruit ziet? Lees onderstaand nummer helemaal gratis.

(C) Foto's: Swa De Heel