Je bent hier:

Halt aan voedselverspilling

Halt aan voedselverspilling

Voedselverpilling is onaanvaardbaar, want er gaan immers energie, grondstoffen, ruimte en centen verloren. Tegelijkertijd is voedsel voor een steeds groeiende groep mensen niet toegankelijk. Daarom ijvert Velt voor een bewuste houding ten opzichte van onze voeding.

Voedselverspilling voorkomen is één van de tien stappen naar een ecologische keuken. Zowel projectmatig als op het vlak van vormingen pakken wij dit thema aan. Omdat een mentaliteitsverandering de eerste stap is naar een bewuste vorm van voedingsconsumptie.

1,3 miljard ton eten in de vuilbak

Tot 40 procent van de wereldwijde voedselproductie gaat verloren door verspilling. In concrete cijfers gaat het over 1,3 miljard ton eten dat op de vuilnisbelt belandt. Voedsel dat perfect eetbaar is maar door omstandigheden niet opgegeten of verwerkt wordt.

Voedselverspilling (Foto: Ian Barbour)

De productie van voeding kost veel energie en legt een zware druk op het milieu. Voedsel is voor 20 tot 30 procent verantwoordelijk voor de totale milieu-impact. Het gaat het niet enkel om de productie, maar ook om verwerking, distributie en consumptie. Als voedsel verloren gaat, gaan ook de geïnvesteerde energie en grondstoffen die ervoor nodig zijn verloren. Hoe later voedsel in de keten verloren gaat, hoe groter het verlies aan energie en (schaarse) grondstoffen en des te groter de milieueffecten. 

Als je kiest voor lokale en seizoensgebonden voeding, minder vlees en vis én biologische voeding, maar je koopt er te veel van of je bewaart het niet goed, dan gaat het milieuvoordeel van die ecoproducten de mist in. Bovendien kost verspilling veel geld en is het onaanvaardbaar dat er in een wereld met 925 miljoen hongerlijdende mensen goed voedsel wordt weggegooid.

Waarom gooien we voedsel weg?

Voedselverlies treedt op bij elke schakel in de keten. Door kwaliteitseisen gooien producenten kleinere of onregelmatig gevormde groenten weg. In de distributiesector is verspilling vaak een gevolg van een onnauwkeurig voorraadbeheer en esthetische overwegingen.

Voedselverspilling (Foto: Mingo Hagen)

Consumenten gooien voedsel weg door diverse redenen zoals een gebrek aan kennis en vaardigheden in de keuken en een verkeerde inschatting van houdbaarheid en van de grootte van de porties. 

(C) Foto's: Taz, Mingo Hagen en Ian Barbour

.
Halt aan voedselverspilling (Foto: Taz)

Hoe voedselverspilling vermijden?

Sponsors

https://www.natuurtuinen-deburggraeve.be/natuurtuinen-ecologische-tuinaannemer

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid