Je bent hier:

Lekker ecologisch! Hoe begin je eraan?

Lekker ecologisch! Hoe begin je eraan?

Als je beslist om te koken en eten met zorg voor mens en milieu, ga je eerst op zoek naar (h)eerlijke ingrediënten. Groenten, fruit en granen krijgen daarbij de voorkeur en worden liefst aangevuld met wat biologische zuivel, vlees en vis van duurzame visvangst. Groenten en fruit die zo weinig mogelijk afstand hebben afgelegd, kweek je natuurlijk in eigen tuin of op je balkon. Je hoeft niet veel plaats te hebben om toch aardig wat zelf te oogsten. Ook in diverse samentuinen kan je terecht om seizoensgroenten te kweken en te oogsten.

Heb je geen tuin of geen tijd om te tuinieren, dan kun je terecht bij verschillende bioboeren. De ene boer heeft een boerderijwinkel, de andere levert een wekelijks groentepakket of werkt samen met andere boeren in een Voedselteam. Je kunt ook terecht bij een zelfplukboerderij waar je in samenspraak met de boer regelmatig zelf groenten (en fruit) oogst. Vlees en zuivel zijn steeds vaker biologisch te vinden, o.a. in de natuurvoedingswinkel. Ook vis is biologisch verkrijgbaar. Wilde vis koop je best met MSC-label. Dat staat voor duurzame visvangst.

Als je zorgvuldig je ingrediënten hebt verzameld, kun je aan de slag. Laat niets verloren gaan van wat je hebt gekocht. Wissel bereidingstechnieken af en serveer regelmatig een rauw of koud slaatje. Verwerk restjes en las regelmatig een restjesdag in. Diversiteit is troef in de ecologische keuken. Alles goed op smaak gebracht, laat een ecologische maaltijd je watertanden. Meer info vind je in ons kookboek Lekker ecologisch!.


Lekker ecologisch!Lekker, evenwichtig en duurzaam koken wordt met dit boek gemakkelijker dan ooit. Lekker ecologisch! bundelt niet alleen meer dan 500 recepten, het bevat ook een schat aan informatie over alles wat met ecologisch koken en eten te maken heeft. Een totaalboek dat je laat snuisteren, ontdekken én genieten. 

Klik hier om het boek Lekker ecologisch! te bestellen

 

Lekker ecologisch! Hoe begin je eraan? (Foto uit 'Lekker ecologisch')

Download de groentekalender

Fruitkalender download

 

Sponsors

Tuindagen Beervelde 2019
Ecoflora

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
  • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid

Seizoenen

In ons tweemaandelijks tijdschrift Seizoenen brengen we telkens meer dan 40 pagina's over ecologisch tuinieren, koken en leven. Ook heel wat praktische tips voor je moes- en siertuin.

Word lid en ontvang Seizoenen