Je tuin leeft. Alles is voortdurend in beweging: een merel die een regenworm uit de grond trekt, een hommel die van bloem tot bloem vliegt en bomen die water uit de grond halen.
Planten, dieren en hun omgeving zijn op elkaar aangewezen voor hun overleving. De wisselwerking tussen deze factoren maakt dat de natuur een ongelooflijk boeiend kluwen is.
Natuurlijke processen vormen een inspiratiebron voor je tuin. Als je daarmee rekening houdt, dan kun je beplantingen samenstellen die zijn aangepast aan je tuin. Dit maakt het beheer een stuk eenvoudiger en zo wordt je tuin aantrekkelijk voor allerlei dieren. Tuinen met aandacht voor de natuur zijn trouwens ontzettend belangrijk, want de oppervlakte van alle tuinen samen is groter dan die van natuurreservaten.
Tuinen zijn er altijd voor ons. Een tuin moet aantrekkelijk zijn, want je wilt erin ontspannen, spelen of zelfs groenten telen. Je wilt er dingen kunnen doen en beleven. Het beeld dat een tuin oproept verschilt van persoon tot persoon. Het is afhankelijk van je leeftijd, gezinssituatie of herinneringen. Zo hebben kinderen een ander tuinbeeld dan volwassenen: voor hen dient een boom bijvoorbeeld om te klimmen en ravotten.
Een gezonde leefomgeving begint bij een gezond milieu. Probeer dus in je tuin rekening te houden met het milieu. Gebruik geen bestrijdingsmiddelen en beperk zoveel mogelijk de hoeveelheid groenafval. Regenwater kun je bijvoorbeeld makkelijk opvangen, waardoor je geen extra water nodig hebt in je tuin. Ook kun je zuinig met energie omspringen door bijvoorbeeld de tuinverlichting te beperken.
Het Vlaamse en Nederlandse landschap zijn heel verscheiden. Elke streek heeft een eigen karakter en ademt een andere sfeer uit. Woon je in een landschappelijk mooie omgeving, dan kun je je tuin daarbij laten aansluiten door typische landschapselementen aan te planten. Je tuin kan op die manier de eigenheid van het landschap versterken.
Wil je zelf aan de slag? We hebben een aantal interessante boeken die je helpen bij het plannen en vormgeven van je ecologische sier- en moestuin.