In het januarinummer van Seizoenen berichtten we in het artikel 'Veel schadelijke pesticiden in onze boeketten' over enkele initiatieven voor pesticidevrije bloemen. We riepen daarbij op om extra adresjes voor ecologisch bloemenplezier met ons te delen. En dat deden jullie vol enthousiasme. Waarvoor dank! Uit alle reacties puurden we een lijstje met mooie initiatieven. Je vindt het hieronder terug.

Antwerpen


Bloemenplukweide in Aartselaar

Hier telen Bart De Herdt, Fleur Leroy en Dirk ’s Jongers ecologische bloemen. Je plukt er zelf je boeket naar eigen smaak. Een cadeaubon kopen of een boeket bestellen kan ook.


CSA Grondkleur in Kontich

Vanaf voorjaar 2017 kan je naast het Grondsmaak veld terecht op Grondkleur. Een zelfpluk bloementuin die biologische geteelde bloemen verzorgt en werkt op basis van een lidmaatschap. Het abonnement is onafhankelijk van de grootte van het gezin. Voor 125 euro, snij je wekelijks een boeketje lokale en eerlijk geteelde bloemen van april tot aan de vorst, dus tot zo'n 25 wekelijkse boeketten per seizoen. De week van 15 augustus uitzonderlijk zelfs tot 3 boeketten - Moederdag weet je wel!


Fleurs d'ici in Hove

Fleurs d’ici is een ambachtelijke bloementuin gelegen te Hove. Onze bloemen worden geteeld met respect en aandacht voor zowel de lokale productie als de ons omringende natuur. We telen een divers gamma aan unieke, seizoensgebonden, verse bloemen. Onze focus ligt op de verkoop aan lokale floristen en het creëren van florale arrangementen voor speciale gelegenheden.


Talander in Arendonk

Talander is een initiatief voor mensen met een verstandelijke beperking in Arendonk. Al dertig jaar zijn bewoners samen met medewerkers verantwoordelijk voor het werk dat moet gebeuren. Omdat wij werken met biologisch zaai- en plantgoed, geen gebruik maken van onkruidverdelgers,... is het een verantwoorde tuin op vlak van ecologie. Katrijn Beukeleirs is er al enkele maanden aan de slag in de biologische tuin. Samen met bewoners en medewerkers van Talander ontwikkelde ze er een bloementuin waar afgelopen zomer volop geplukt werd en dat leverde heel wat prachtige boeketten op.


Oost-Vlaanderen


De Moester in Sint-Denijs-Westrem

De Moester is een boerderij die haar deuren opent voor personen met een psychische beperking. Vanaf dit jaar wordt er gestart met het kweken van duurzame bloemen. Bedoeling is om de komende jaren biologische boeketten en bloemstukken aan te bieden op de lokale markt.


Juffer in Melsele

Een initiatief van Veerle Huybrecht. Ze stelt eetbare boeketten samen, zodat je bloemen en blaadjes uit je boeket kunt plukken om ze te gebruiken in thee, salades en andere gerechten.


Het Wijveld in bloei in Destelbergen

Een biologische pluktuin waar bloemen volledig biologisch in volle grond en openlucht worden gekweekt. Dat alles met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.  Je kunt zelf bloemen plukken of er kopen via één van de lokale verkooppunten.


Vlaams-Brabant


't Plukgeluk in Heverlee

De kern van 't Plukgeluk is een zelfoogst bloemenveld met een verrassend kleurig assortiment snijbloemen, gekweekt in open veld. 't Plukgeluk is meer dan bloemenverkoop van eigen kweek. Het gaat naast duurzaamheid en korte keten ook om beleving, verbondenheid en vreugdig plukgeluk.


Bookette in Overijse

Bookette is ontstaan vanuit een liefde voor de schoonheid van de natuur, voor het werken in de tuin en voor het maken van creaties met natuurlijke kleuren en vormen. De bloemen komen recht van het veld waar Sanne en Lut ze ecologisch opkweken.


Duizendblad in Ternat

Het veld van Duizendblad is een lappendeken van  kruiden en bloemen dat elk seizoen anders kleurt. Yo laat je delen in die weelde de volle bloemhoofden, het parfum van kruiden, speelse grassen, elegante ranken. Je vindt de biologische bloemen van Duizendblad op de Lokaalmarkt in Aalst of kies voor een bloemenabonnement. Voor jouw ecologisch (trouw)feest zijn er de emmers vol biobloemen waarmee je zelf aan de slag kan. 


Fleur couleur in Lembeek

Biologische snijbloementeelt en creaties, en zelfs bloemen voor onder andere trouwfeesten. Ook als bloemist kun je bij Fleur Couleur terecht voor snijbloemen in bulk (kleine of grote hoeveelheden).


Florisant in Bever

Sandra Verweij uit Bever (foto) verwerkt met haar bedrijfje Florisant ecologische bloemen tot natuurlijke boeketten. Al van bij het begin besloot Sandra de zaken anders aan te pakken dan andere floristen. ‘Voor mij geen bloemenveiling waar ik perfecte, kaarsrechte bloemen aankoop om ze vervolgens te verwerken tot een boeket. Mijn werk begint met de zaden in mijn tuin, waar ik omgeven ben met bijtjes en bloemen.’


West-Vlaanderen


Bloom in Ichtegem

Bloom ging begin 2015 van start met het telen van levende snijbloemen in open veld. Biologisch geteeld met geduld en op hun eigen ritme. Soms gaan er wat verloren, soms zijn ze wat krom... maar volgens de regels van de natuur zijn ze allemaal 'perfect'. Op het veld staan éénjarigen, vaste planten, kruiden, grassen... met op termijn ook wat houterige gewassen, hagen en bloeiende bomen.


Nederland

Stadsboerderij De Wiershoeck in Groningen

De boeketten worden elke ochtend vers geplukt, met bloemen die op dat moment te oogsten zijn. Elk boeket is anders, afhankelijk van de maker van het boeket.