Je bent hier:

Een ecologische samentuin

Een ecologische samentuin

Een samentuin is een plek waar mensen met verschillende achtergronden samen ecologisch tuinieren. Sinds 2006 ondersteunen we al meer dan tachtig samentuinen.

Ecologisch tuinieren

In elke samentuin tuinieren we ecologisch en hebben we veel aandacht bodemzorg. We bewerken de bodem minimaal door deze zo veel mogelijk te bedekken, mulching toe te passen en groenbemesters te zaaien. We gebruiken bovendien compost en geen kunstmest.

We kunnen in een samentuin het ecologisch evenwicht bewaren door zorg te dragen voor de natuur en het landschap. We vinden het belangrijk om bestaande landschapselementen (zoals bomen) zo veel mogelijk te behouden en te kiezen voor zo veel mogelijk inheemse planten als randbeplanting. Voor de infrastructuur gebruiken we natuurlijke materialen.

In een samentuin maken we plaats voor diversiteit. We mogen al eens experimenteren met minder bekende groenten. Het leuke aan een eigen tuin is dat je enkele weken na het eerste zaaisel al kunt genieten van een lekkere en gezonde oogst. Omdat je alles zelf hebt gekweekt, weet je wat je eet: verse groenten en vruchten zonder pesticidenresidu’s.


Sociaal tuinieren

Een ecologische samentuin

Naast de biodiversiteit is er in een samentuin een diversiteit aan mensen. Iedereen is welkom, ongeacht leeftijd, afkomst of beperkingen. Een samentuin is dan ook een plek waar iedereen op zijn manier een steentje kan bijdragen. Daarom pleiten we ervoor om de infrastructuur zo te maken dat de tuin ook effectief toegankelijk is voor iedereen.

De organisatie van een samentuin is een participatief proces. Sommigen kiezen ervoor om de volledige tuin gemeenschappelijk te onderhouden, anderen delen de tuin op in individuele percelen en onderhouden samen de gezamenlijke infrastructuur. Er is dus altijd een vorm van samenwerking en er zijn goede afspraken tussen de tuiniers nodig.


Geprikkeld door onze samentuinen?

Foto: Swa De Heel

(C) Foto's: Stefan Jacobs en Swa De Heel

Nu te koop

Sponsors

Steun de crowdfunding Not Your Bee
Ecoflora

Ledenvoordelen

Word lid

Ontvang Seizoenen

In ons tweemaandelijks tijdschrift Seizoenen brengen we telkens meer dan 40 pagina's over ecologisch tuinieren, koken en leven. Ook heel wat recepten en praktische tips voor je moes- en siertuin.

Word lid en ontvang Seizoenen