Educatieve Natuurpunt Museum tuin

Educatieve Natuurpunt Museum Tuin

 
Velt-ecotuindagen
 in het Natuurpunt Museum

Er leeft heel wat rond natuur en milieu in Turnhout. Waarom bundelen we onze krachten niet en brengen we al deze organisaties samen tijdens een feestweekend? Kom af, geniet, beleef en leer bij. Maak kennis met:

Een ecologische en educatieve natuurtuin in het hartje van Turnhout

De tuin is gelegen achter het Natuurpunt Museum dat gehuisvest is in een klassiek herenhuis uit 1911. In de tuin vind je nuttige tips om je eigen tuin op een eenvoudige, maar creatieve manier aantrekkelijker te maken voor planten en dieren en er een vogel- en vlindervriendelijke tuin van te maken.

Demo 'Ecologisch omgaan met tuin en keukenafval'

Composteren is een gemakkelijke, ecologische manier om je tuin- en keukenafval kwijt te raken. Afval wordt gerecycleerd en komt op een nuttige, milieuvriendelijke manier terug in de natuur. Het geproduceerde compost kan gebruikt worden voor planten, bloemen, de (moes)tuin, ... . Leer de do's en don'ts van composteren. In samenwerking met de Compostmeesters van Turnhout.

De Tuinrangers van Turnhout. Wie zijn ze? Wat doen ze?

In 2020 startte Inverde in 10 gemeentebesturen met een gloednieuw vrijwilligersproject. Een team speciaal opgeleide tuinrangers neemt inwoners mee op safari in hun eigen tuin, op zoek naar fascinerende ‘wildlife'. Tegelijk geven de Tuinrangers advies op maat voor een meer natuurvriendelijke tuin die bruist van het leven en beter bestand is tegen droogte en hitte. Leer de Turnhoutse Tuinrangers kennen. En wie weet, misschien staan ze binnenkort jou met raad en daad bij.

Zelfoogsttuin op de Stadsboerderij

Een boerderij in de stad? Jazeker! Ecoboer Wout geeft graag uitleg.  Een zelfoogsttuin is een veld waar groenten, fruit en kruiden geteeld worden en waar je zelf kan gaan oogsten. De Troef zorgt voor het zaaien, het onderhoud en de groei van de gewassen. In ruil voor een jaarlijks bedrag – jouw oogstaandeel of lidgeld – mag je oogsten wat de tuin elke week opbrengt. 
 

Werkgroep Meer natuur in de tuin. Wie zijn  ze? Wat doen ze ?

Welzijn een groep vrijwilligers die,zich inzetten voor meer groene ruimtes en biodiversiteit in de stad, om zo op een duurzame manier bij te dragen aan de levenskwaliteit van al haar huidige en toekomstige inwoners. Samenwerken, inspireren en delen typeren onze aanpak. We willen Turnhout dooraderenmet groene, gevarieerde openbare plekken die de stadsnatuur verbinden met de omliggende natuurgebieden. Als geheel vormen ze één parkgebied dat als een raster door onze stad loopt. 
 

Door de stadsnatuur te beschermen en te ontwikkelen maken we Turnhout beter bestand tegen de schokken van de klimaatopwarming en de krimpende biodiversiteit 

 

Extra info 

  • Activiteit voor kinderen: waterdiertjes scheppen in de poel, blote voetenpad
  • De Natuurpunt tuin is rolstoeltoegankelijk, het huis niet. Honden zijn toegelaten aan de leiband. 
  • De tuin is goed bereikbaar te voet of per fiets. Klik hier en plan je bezoek.
     

Reserveer je bezoek

Gezien de coronamaatregelen is een bezoek aan deze tuin enkel mogelijk na reservatie vooraf. Klik op de groene button hieronder of surf naar www.eventbrite.be/e/registratie-bezoek-aan-de-educatieve-natuurpunttuin-...en boek je tuinbezoek.

Waar?

Educatieve Natuurpunt Tuin 2300 Turnhout
België

Open op

zaterdag 5 juni, nm 13 - 17 u
zondag 6 juni, nm 13 - 17 u

Toegankelijkheid

Kinderen welkom!
Vrij rolstoeltoegankelijk
Nabij openbaar vervoer
Nabij fiets-/wandelroutenetwerk

Geeft ideeën voor

Ecologische (sier)tuin

Extra

Velt-tuin
Info- en boekenstand van Velt
Animatie voor kinderen

Vind alle deelnemende tuinen in je buurt

kilometer

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid