Eetbare binnentuin bij Rawijs

De eetbare binnentuin

"Een realisatie van een braakliggende serre naar een eetbare binnentuin.

In april 2020 ontstond het idee van de eetbare binnentuin in een leegstaande serre op zelfoogstboerderij Rawijs. Het perceeltje waar de binnentuin zich vestigt, werd sinds 1981 niet meer beteeld. Sinds 2014 werd het perceel niet meer beregend en lag dit deel van de serre braak.

Nu, ruim een jaar later, kunnen we spreken over een metamorfose. Het resultaat is nog pril, maar mag gezien worden. Waar er in oktober een schrale bodem lag, groeien nu bomen, struiken, kruiden en bloemen. We gingen met de bodem aan de slag, door zo weinig mogelijk grondbewerkingen uit te voeren, voortdurend te bedekken en te werken met meerjarigen plantenWe hebben zoveel mogelijk rekening te houden met ons serreklimaat en geëxperimenteerd met mediterrane en tropische eetbare beplanting. De eetbare binnentuin is een dynamisch, onafgewerkt proces. We werken aan een plek vol biodiversiteiteen levende bodem, een binnentuin met microklimaten die de ecosysteem ondersteunen. Maar vooral, een plaats waar de deelnemers van Rawijs elkaar kunnen ontmoeten, waar er tijd is voor een gezellig babbel, een rustig moment en plezier na het harde veldwerk. 

Tijdens je bezoek vertellen we je graag meer over onze plantenkeuzes en de voordelen van meerjarigen, de manier waarop we de bodemstructuur willen verbeteren, onze werkwijze, maar vooral over onze ervaring van het aanleggen van deze eetbare binnentuin.

We willen jullie inspireren met ideeën die je zelf kan toepassen in je eigen tuin.

De eetbare binnentuin ligt naast de CSA-zelfoogstboerderij RawijsBezoekers van de Velt-ecotuindagen kunnen na hun rondleiding in de eetbare binnentuin ook terecht in dit biologisch groente-, kruiden- en kleinfruitbedrijf."

Meer informatie op www.rawijs.be.

Reserveer je bezoek

Gezien de coronamaatregelen is een bezoek aan deze tuin enkel mogelijk na reservatie vooraf. Klik op de groene button hieronder of surf naar www.eventbrite.be/e/registratie-bezoek-aan-de-eetbare-binnentuin-rawijs-154829883349 en boek je tuinbezoek.

Waar?

Eetbare binnentuin bij Rawijs 9080 Lochristi
België

Open op

zondag 6 juni, vm 10 - 13 u
zondag 6 juni, nm 13 - 17 u

Geeft ideeën voor

Ecologisch moestuinieren
Fruit in eigen tuin
Samentuinen

Extra

Velt-tuin

Vind alle deelnemende tuinen in je buurt

kilometer

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid