Het 'paradijs' van Riet en Tom

Het 'paradijs' van Riet en Tom

Wat voorafging...

In 2014 kochten we een huis aan de rand van het centrum van Kortrijk met een diepe tuin.

We erfden een verwilderde, overvolle parktuin met Rododendrons, laurierkers, coniferen en een gigantische ceder. Een jaar lang wachtten we geduldig de bloei en groei van alle planten en bomen af. In de lente werden we betoverd door een kruidlaag van boshyacinten en daslook, ook de magnolia stal samen met de blauwe regen en de rododendrons de show.

De voorbije jaren veranderden we onze tuin stukje bij beetje in ons eigen eetbare paradijs, geïnspireerd op de principes van de permacultuur. Daarvoor moesten een aantal struiken en bomen sneuvelen om ruimte te creëren voor meer diversiteit. In de plaats plantten we fruitbomen en legden we een moestuin aan. Een deel van de oude beplanting behielden we en deze vormt nu de ruggengraat van onze tuin.

Bij de aanleg van de tuin hebben we zoveel mogelijk hergebruikt. Alle biomassa bleef in de tuin om paadjes en takkenrillen aan te leggen. Ook de 600 betontegels kregen een tweede leven in de groene loper van onze tuin. De te woeste ceder lieten we kappen en is veranderd in een aantal zitbanken.

De tuin vandaag

Dicht bij het huis hebben we een bloemrijke kruidenborder om intensief te gebruiken in de keuken. Tegen de zonovergoten achtergevel voorziet een druivenlaar ons ieder jaar van lekkere druiven en liters sap. Verder de tuin in vormen bomen en struiken een bosje waarin onder meer onze kippen rondrennen maar ook vogels allerhande eten en nestgelegenheid vinden. In de volle zon ligt de moestuin met op het einde van de tuin een avondterras onder onze notelaar.

De tuin is voor ons gezin een natuurlijke speel- en leefruimte waar we bij goed weer zeer vaak te vinden zijn. We halen hier ook verse kruiden, groenten, fruit, bloemen en eieren om te gebruiken in de keuken. Daarnaast delen we onze tuin ook graag met de vele vogels, bijen, hommels en andere insecten, het is heel boeiend om alleen of met de kinderen op ontdekkingstocht te gaan in je eigen stukje natuur. Er is altijd wat nieuws te ontdekken.

En natuurlijk delen we onze tuin ook heel graag met vrienden, familie en geïnteresseerden. We laten anderen graag zien dat een tuin een groene oase bomvol leven kan zijn in plaats van een saaie groene grasvlakte. Kinderen hebben niet noodzakelijk gras nodig om zich uren te kunnen amuseren!

De tuin in de toekomst

Naar volgend jaar toe willen we nog meer biologische bloembollen aanplanten, vooral alliums om onze tuin nog kleurrijker en nog bijvriendelijker te maken. Ook willen we komende winter onze plantschema’s voor de moestuin herdenken om meer opbrengst te krijgen het hele jaar door.

Een kleine serre staat nog hoog op ons verlanglijstje.

Water in de tuin

In het natte gedeelte van de tuin heb ik in het begin een paadje uitgegraven en gevuld met houtsnippers om het water af te leiden en te bufferen.

Al onze paden zijn doorlatend of semi-doorlatend. 

In de winter haal ik bladafval uit de buurt om op de bedden te leggen of zaai ik groenbemesters/winterbladgroenten, zodat de grond niet dichtslibt/samen wordt gedrukt.

1,5 jaar geleden heb ik compost opgevoerd om de moestuin te verrijken en water beter vast te houden.

Zo veel mogelijk groen op zoveel mogelijk plekken.

Water geven doen we zo min mogelijk en als het nodig is met water uit onze regenwaterput (we verbouwen momenteel onze benedenverdieping en er komt een nieuwe, grotere regenwaterput waarop onze toiletten, onze nieuwe vaatwas en onze wasmachine zullen worden aangesloten).

We kijken er naar uit mee te doen aan de Velt ecotuindagen om andere mensen te inspireren en te laten zien dat een stadstuin kan bruisen van het leven!

Graag tot in onze tuin!

Tom Coenegrachts, Riet Seynhaeve, Floris en Eleonora 

Reserveer je bezoek

Gezien de coronamaatregelen is een bezoek aan deze tuin enkel mogelijk na reservatie vooraf. Klik op de groene button hieronder of surf naar www.eventbrite.be/e/registratie-bezoek-aan-het-paradijs-van-riet-en-tom-154916857491 en boek je tuinbezoek.

Waar?

Tom Coenegrachts en Riet Seynhaeve 8500 Kortrijk
België

Open op

zaterdag 5 juni, nm 13 - 17 u
zondag 6 juni, vm 10 - 13 u
zondag 6 juni, nm 13 - 17 u

Toegankelijkheid

Kinderen welkom!

Geeft ideeën voor

Ecologisch moestuinieren
Ecologische (sier)tuin
Fruit in eigen tuin
Permacultuur/voedselbos

Extra

Velt-tuin

Vind alle deelnemende tuinen in je buurt

kilometer

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid