Je bent hier:

Handleiding Vergroening van de schoolomgeving

Handleiding Vergroening van de schoolomgeving

In de ‘Technische handleiding voor een groene school’ vind je alle informatie die je nodig hebt om allerlei groenvormen op school aan te leggen en te onderhouden. We verwijzen in het werkboek regelmatig naar de technische handleiding voor meer informatie.

In de technische handleiding geven we eerst een kort overzicht van de uitgangspunten van ecologisch groen op school. Elke school heeft een voorbeeldfunctie. Daarom is het belangrijk de groenvormen op je school met respect voor het milieu, de natuur, het landschap en de mens te plannen, aan te leggen en te onderhouden.

Daarna leggen we stap voor stap uit hoe je te werk kan gaan om je school te vergroenen. We verduidelijken de belangrijkste begrippen die opduiken bij ecologisch tuinieren, zoals successie en standplaats. Door rekening te houden met enkele natuurlijke fenomenen merk je al snel dat met de natuur mee tuinieren je heel wat werk bespaart en een ongelooflijk rijke omgeving (zowel voor planten en dieren als voor de kinderen) oplevert.

Verder bespreken we in detail hoe je volgende groenvormen kan aanleggen en onderhouden: gevelgroen, bloemenakker, graslandvegetaties, aanplantingen met bomen en struiken (haag, heg, struikengordel, solitaire bomen op de speelplaats,...), groendaken, poelen, moestuin, kleinfruit en kruiden.

Laat je niet afschrikken door het grote aanbod aan groenvormen. Het is zeker niet de bedoeling om zoveel mogelijk verschillende groenvormen op je schoolterrein aan te leggen. Wel willen we dat elke school, of ze nu op het platteland of midden in de stad gelegen is, in de handleiding zijn gading kan vinden. Elke groene ingreep - hoe klein ook - is een stap in de juiste richting.


Info en prijs

Handleiding Vergroening van de schoolomgeving kost 7,50 euro en kan je bestellen via de Velt-winkel.


Workshop Groene speelplaats

Groene speelplaats (Foto: Evelyne Fiers)Een grijze betegelde oppervlakte: zo ziet de doorsnee speelplaats eruit. Nochtans kunnen kleine aanpassingen, zoals een klimplant of haag, zorgen voor een veel groenere uitstraling van je school én een aangenamere plaats voor de kinderen.

Klik hier voor meer informatie

.
Handleiding_vergroening_van_de_schoolomgeving

Sponsors

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid