WEBWINKEL
 

Je bent hier:

Hoe gebruik je insectengaas?

Hoe gebruik je insectengaas?

Insectengaas is een fijnmazig weefsel uit kunstvezel. De mazen zijn zo fijn (bijvoorbeeld 1.3 x 1.3 millimeter) dat de meeste groentevliegen er niet doorheen kunnen. Voor de mineervlieg (op ui en prei) neem je echter mazen van 0.8 millimeter: dat is de vleugelwijdte van dit insectje.

Je gebruikt gaas bij die teelten die door vliegende insecten belaagd worden, zoals wortel, prei, ui en kool. Een stevig insectengaas bestaat uit UV-gestabiliseerd polypropyleen en kan bij goed gebruik tot tien jaar meegaan. Je kan het los over de groenten leggen of over een frame.

Al bij al is gaas een efficiënte investering tegen schade door vliegende insecten. Tegenargumenten zijn er natuurlijk ook:

 • Gaas is relatief duur in aankoop (zie verder);
 • Insectengaas kun je visueel storend vinden;
 • Kunststof in een ecologische tuin is voor sommigen een brug te ver.

Waar kun je insectengaas kopen?

Je kunt insectengaas kopen bij de betere tuinzaken. Ook veel Velt-afdelingen kopen kwaliteitsvol insectengaas aan in een grote hoeveelheid op de rol. Ze verdelen het nadien in kleine lengtematen voor hun leden aan een ledenvoordeelprijs. Informeer hiervoor bij je afdeling.

Handige weetjes over insectengaas

Insectengaas heeft breedtes van 1,4 tot 5 meter en wordt vaak per lopende de meter verkocht.

 • Meestal worden er tunneltjes van gaas gebouwd over het gewas. Je kunt bogen van elektriciteitsbuizen in de grond duwen en het gaas erover spannen. Leg de zijkanten van het gaas over de hele lengte met aarde vast. Of maak slippen met de spade, duw het gaas erin en druk de slippen met de voet dicht.
 • Hoeveel gaas heb je nodig voor je bed? Met een gaas van 3 meter breed kun je een tunnel bouwen van ongeveer 2 meter breed. Om voor- en achterkant van de tunnel dicht te maken, moet je een voldoende lang stuk overhouden zodat je ook dat uiteinde in de grond kunt stoppen. Zo moet je voor een perceel van 4 meter lang een stuk tuinbouwgaas van ongeveer 6 meter voorzien.
 • Als je wilt wieden of dunnen, maak je het best een lange kant van de tunnel los en schuif je het gaas naar boven. Dat vraagt wel wat werk. Een handige knutselaar kan ook een verplaatsbaar raamwerk maken van hout of metalen buizen.
 • Nog een andere mogelijkheid is gaas spannen in een eenruiterraam van de platte bak. Je kunt de bak ermee verluchten, zonder dat insecten kunnen binnenkomen, net als bij een hor in de slaapkamer.
 • Uit ervaringen van beroepstelers blijkt dat het gaas in de meeste gevallen ook los bovenop een gewas kan worden gelegd. De zijkanten worden dan hier en daar met stenen vastgelegd om wegwaaien te beletten. Span het gaas niet aan; geef voldoende speling zodat het gewas bij de groei het gaas gemakkelijk omhoog kan duwen.
 • Na gebruik moet je het gaas reinigen en opbergen. Hoe voorzichtiger je ermee omspringt en hoe minder het in de grond moet zitten, hoe langer je er plezier van hebt.
 • Insectengaas biedt een goede bescherming, op voorwaarde dat een correcte vruchtwisseling werd toegepast en het insect dus niet uit een eitje uit de grond kan komen.

Meer weten over ecologisch moestuinieren?

Handboek ecologisch tuinierenEcologisch tuinieren voor beginners

Waarom geen lid van Velt worden? Voor slechts 35 euro ontvang je 6 keer per jaar krijg je ons ledentijdschrift Seizoenen en geniet je van tal van andere voordelen. Ontdek het hier.

(C) Foto: Velt Brugge


Heb je nog een vraag voor ons?

Hoe gebruik je insectengaas? (Foto: Velt Brugge)

     Sponsors

https://www.natuurtuinen-deburggraeve.be/natuurtuinen-ecologische-tuinaannemer

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

 • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
 • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
 • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid