In de tiende aflevering van de online kook-babbel Keukenpraatjes legt onze huiskok Leentje Speybroeck je eens goed in de watten. Ze maakt enkele troostende tussendoortjes om de donkere dagen heelhuids door te komen en jezelf en je liefsten te verwennen. Een en al warmte dus!


Ecozoete recepten

Met deze basisrecepten voor cake, granola en koekjes kan je eindeloos variëren in de samenstelling. Wissel gewoon de ingrediënten en geniet elk seizoen van je eigen ecozoete tussendoortjes!

Zelf een topcombinatie bedacht? Deel het in onze groep Keukenpraatjes op Facebook.

Cake 

Ingrediënten voor 1 cake

  • 400 g meel (maak gerust een mix van verschillende soorten: tarwe, spelt, boekweit, rogge, ...)
  • 200 ml (plantaardige) melk 
  • 50 ml appelazijn
  • 150 g ruwe rietsuiker
  • 200 ml gesmolten kokos- of olijfolie
  • 14 g bakpoeder
  • snuifje zout

Optioneel: 
Werk af met fruit van het seizoen zoals bessen of perzik in de zomer, vijgen, appel of peer in de herfst.  Meng je fruit met wat rietsuiker zodat het een mooie coating krijgt. Je kan ook diepvriesfruit gebruiken. Dat hoef je niet te ontdooien. Gewoon mengen met de suiker.

Smaakmakers als vanillepoeder/merg/essence, cacaopoeder, gemalen koffie, koekkruiden, kaneel, nootmuskaat
Vervang de 200 ml melk door 100 ml melk en 100 g groente- of fruitpuree zoals pompoen, rodebiet, wortel, pastinaak, knolselder, bloemkool, appel, banaan of door 100 g geraspte groenten zoals wortel, pastinaak, pompoen, rode biet

Bereiding

Meng alle natte ingrediënten. Meng alle droge ingrediënten. Meng de droge met de natte ingrediënten.

Vet de bakvorm in met kokos- of olijfolie. Stort het deeg erin en strijk het glad. Verdeel er het fruit over.

Plaats gedurende 40 minuten in de oven. Prik met een vork. Als het beslag niet meer blijft kleven, is de cake klaar. Bewaart minstens een week in een goed afgesloten doos in een koele ruimte.

Leentje maakte tijdens de aflevering van Keukenpraatjes een variant met geraspte rode biet en wortel (50 g geraspte rode biet, 50 g geraspte wortel, 100 ml havermelk).

Ze voegde ook smaakmakers toe aan het deeg zoals kaneel, nootmuskaat en kardemon. De topping bestond uit stukjes appel en pruim (150 g)  gemengd met wat rietsuiker en veenbessencompote (80 g). 

Koekjes

Ingrediënten voor 20 koekjes

  • 200 g haver- of andere vlokken
  • 200 g meel (dat mag een mix zijn, graag zelfs van bijv. spelt, kokos, amandel, rogge, …)
  • 100 g vetstof (zoals olie, boter, notenpasta, tahin)
  • 100 g groenten of fruit (geraspt of gepureerd, zoals pompoen, wortel, appel, banaan, peer, rodebiet, pastinaak)
  • 1 tl bakpoeder (of baking soda)
  • snuif zout
  • 30 tot 50 g zoet afhankelijk van jouw smaak (rietsuiker, ahornsiroop, honing, rijststroop, enz.)

Optioneel: 
Smaakmakers zoals koekkruiden, kaneel, curcuma, gemberpoeder, cacaopoeder, gemalen koffie, geraspte citroen- of sinaasschil…
Extra’s zoals gehakte chocolade, noten, pitten, zaden, stukjes gedroogd fruit 
Je kan de koekjes ook na het bakken even onderdompelen in of besprenkelen met wat gesmolten chocolade. Laat ze dan eerst even afkoelen en laat gesmolten chocolade ook een beetje afkoelen zodat ze niet te lopend is.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng alle ingrediënten door elkaar. Maak met je handen platte schijfjes van het deeg. Bak gedurende 10 minuten en draai de koekjes dan om. Bak nog 10 minuten.

Leentje maakte tijdens Keukenpraatjes een variant met geraspte kweepeer, zonnebloemolie, een geplette banaan, hennepzaad, sesamzaad, havervlokken, pindakaas, zonnebloempitten en rozijntjes. Ze voegde ook wat smaakmakers toe zoals kaneel, gember en nootmuskaat. Na het bakken en afkoelen doopte ze de koekjes in gesmolten donkere chocolade.

Granola

Ingrediënten voor 1 kg

  • 600 g haver- of andere vlokken
  • 200 g noten, zaden en pitten
  • 70 ml olie (kokos, olijf, zonnebloem)
  • 50 g noten- of zadenpasta (pindakaas, tahin, cashewpasta,...)
  • 30 tot 50 g zoetstof afhankelijk van jouw smaak (rietsuiker, ahornsiroop, honing, rijststroop, enz.)
  • smaakmakers zoals koekkruiden, kaneel, curcuma, gemberpoeder, cacaopoeder, gemalen koffie…
  • snuif zout
  • een paar eetlepels meel of bloem (spelt, boekweit, haver, …)

Optioneel: 
100 g fruitpuree zoals geprakte banaan, appelmoes, pompoenpuree (zo krijg je extra grote clusters en kan je andere zoetstoffen vaak weglaten)
Extra’s zoals gehakte chocolade, noten, pitten, zaden, stukjes gedroogd fruit. Voeg de chocolade en het gedroogd fruit toe na het bakken. De chocolade smelt anders en het fruit kan aanbranden. 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakvorm met bakpapier. Meng alle ingrediënten in een kom door elkaar en spreid uit op het papier. Bak gedurende 20 minuten. Hussel alles na 10 minuten even door elkaar. Als de granola een gouden kleurtje krijgt (dus niet bruin!), mag hij eruit. 

Leentje maakte tijdens de aflevering van Keukenpraatjes een versie met banaan, tahin, hennepzaad, havervlokken, zonnebloempitten, lijnzaad, sesamzaad, cashewnoten, zonnebloemolie, speltmeel.

 

Op zoek naar meer tips en recepten?

Die vind je in het Velt-boekje Ecozoet.

Te koop voor 5,50 euro of 4 euro (ledenprijs) in de webwinkel en bij de lokale groep van Velt.