Ter ere van de herfstkeuken gaat Leentje Speybroeck, Velts eigen topchef, in de online kook-babbel Keukenpraatjes aan de slag met vier heerlijke herfstgroenten: rode biet, pompoen, warmoes en witte kool.

Leentje geeft je tijdens deze editie van Keukenpraatjes inspiratie en tips om het beste uit deze groenten te halen door ze op verschillende manieren te bereiden en ze te combineren met verrassende smaakmakers.


Recept: warmoespakketjes met sojagehakt

Het stevige, vlezige blad maakt warmoes heel geschikt om er pakketjes mee te maken. Dit recept is gebaseerd op japrak, groenekoolrolletjes gevuld met een mengeling van rijst en gehakt, uit de Balkankeuken. Doordat de pakketjes traag garen in tomatenbouillon nemen ze de smaak helemaal op en wordt het warmoesblad boterzacht.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 8 grote warmoesbladeren
  • 200 g gekookte rijst (of 70 g ongekookt)
  • 100 g sojabrokken
  • 400 ml groentebouillon (of heet water en 1 el bouillonpoeder)
  • olijfolie
  • 4 tenen knoflook
  • 2 el (gerookt) paprikapoeder
  • 2 el sojasaus
  • 3 uien
  • 1 tl chilipoeder of een chilipepertje
  • 10 grote tomaten
  • 3 laurierbladeren
  • 1 takje tijm
  • 1 ei
  • peper en zout 

Optioneel:

  • 80 g fijngehakte peterselie
  • 80 g paneermeel
  • 150 g geraspte kaas

Bereiding

Blancheer de bladeren van de warmoes. Spoel ze met koud water en laat ze uitlekken.

Kook de rijst gaar en laat hem afkoelen. Of gebruik een restje gekookte rijst.

Marineer de sojabrokken in 200 ml hete groentebouillon met 1 eetlepel olijfolie, 1 geperste teen knoflook, 1 eetlepel gerookt paprikapoeder en 2 eetlepels sojasaus. Laat een halfuur trekken.

Versnipper 2 uien. Stoof ze in een eetlepel olijfolie met de resterende geperste tenen knoflook, paprikapoeder en chili, tot ze glazig zijn.

Snijd de tomaten in blokjes en voeg ze samen met de laurierbladeren en het takje tijm bij de uien. Laat 10 minuten stoven. Voeg 200 ml groentebouillon toe en laat op laag vuur een halfuur sudderen. Haal de laurierbladeren en het tijmtakje eruit. Mix de saus en breng op smaak met peper en zout.

Verwarm de oven voor op 180° Celsius.

Bak de sojabrokken goudbruin in een scheut olijfolie. Je hoeft de marinade niet af te gieten, laat ze mee sudderen. Zo nemen de brokken alles op en bakken ze daarna mooi bruin.

Hak de sojabrokken, het ei en 1 versnipperde ui kort in een hakmolen of met behulp van een staafmixer. Er mag nog wat structuur in zitten, dus gebruik de ‘pulse’-knop en mix niet te fijn. Meng de rijst door het mengsel en breng het geheel op smaak met peper en zout.

Schep telkens een flinke eetlepel ‘gehakt’ onderaan op de steel van een warmoesblad. Rol het blad op vanaf de steel met het bolletje gehakt erin. Sla op het einde de randjes van het blad rond het rolletje (zie foto).

Leg de rolletjes in een ingevette ovenschaal. Overgiet ze met de tomatensaus. Zet de schaal 30 minuten in de oven. Werk eventueel af met een mengeling van fijngehakte peterselie en paneermeel of wat geraspte kaas.

Tip: varieer gerust op de vulling! Ideaal om restjes risotto te verwerken.