Je bent hier:

Kippen in de tuin

Kippen in de tuin

Kippen houden is heerlijk, maar maak niet de klassieke fout: enthousiast thuiskomen met enkele kippen zonder dat je een ren of hok hebt voorzien. Bepaal vooraf waarom je kippen wil: voor de eitjes of het vlees, of gewoon omdat je graag dieren ziet. Heb je kinderen? Heb je een grote of een kleine tuin? Ook dat bepaalt welke kip het best bij jou past.


Hoeveel kippen kun je houden?

De ruimte in je tuin bepaalt grotendeels het aantal kippen dat je kunt houden. Een buitenruimte van 5 m2 per kip is een minimum. Wil je de kippen een altijd groenblijvende ren geven, dan voorzie je een oppervlakte van 10 tot 25 m2 per dier. Het bodemtype, de aanwezigheid van bomen en struiken en het kippenras spelen ook een rol.


Zet je een haan bij je kippen?

Een haan heeft een sociale functie. Hij is stamhoofd en voorkomt heel wat kippenruzies. Hanen kunnen diverse karaktertrekjes hebben en zijn bijzonder zorgzaam voor hun kippen. De haan wijst het voedsel aan, waakt over zijn kippen en zal ze begeleiden naar hun slaapplaats. Hij zal de hennen ook waarschuwen en beschermen bij dreigend gevaar. En hij zal zijn kippen bevruchten, en dan heb je kuikentjes!

Een haan geef je het best 4 tot 5 hennen, maar hij kan gerust een toom van 12 hennen bij elkaar houden. Als er meerdere hanen bij een toom hennen leven, zal er steeds één de baas zijn. De meest dominante haan zal zijn leiderschap afdwingen door ervoor te vechten. Dit kan er soms heel agressief aan toe gaan, tot bloedens toe.

Als er te weinig levensruimte is, zullen hanen vechten tot de dood. Deze agressiviteit uiten hanen soms ook naar jou en zeker naar mensen waarmee hij weinig vertrouwd is. Dat kan vervelend worden als kleine kinderen de kippen willen verzorgen en de haan op hen afkomt.

Het blijft belangrijk om, voor je een haan koopt, even met je buren te praten. Voor sommigen kan een luid kraaiende haan het begin van een echte nachtmerrie worden. En dit heeft dit al aanleiding gegeven tot hoogoplopende discussies, want in sommige wijken is het bij wet zelfs verboden een haan als huisdier te houden wegens het mogelijke risico op geluidsoverlast.

Jonge Welsumer hanen


Welke kip is geschikt voor kinderen?

Veel kinderen vinden kippen fijn en durven er ook wel eens wat kattenkwaad mee uithalen. De ideale kippen voor kinderen zijn klein, lopen niet te snel, zijn rustig en vertrouwelijk van aard en relatief snel handtam te maken. Belgische krielen zoals de Ukkelse en Antwerpse baardkriel (foto hieronder) beantwoorden hier zeker aan. Ook andere rassen zoals Chabo’s, Wyandottes en Zijdehoenders zijn geschikt.

Antwerps Baardje


Welke kip past in een kleine stadstuin?

Kleine kippen die weinig ruimte nodig hebben. Ook hier scoren Chabo’s en Zijdehoenders goed. Bijkomend voordeel is dat deze rassen bij het scharrelen weinig schade aanbrengen. Chabo’s hebben korte pootjes, Zijdehoenders bevederde poten en tenen. Sommige liefhebbers laten deze rassen dan ook vrij rondlopen in de hele tuin. Kies voor enkele hennen en laat de haan in het begin achterwege. Dan hebben de buren alleszins geen last van gekraai.

Zijdehoenders

.

Bestel Kippen in de tuin


Stel je vraag aan Velt

Facebookgroep van Velt

Workshop rond kippen

(C) Foto's uit het boek 'Kippen in de tuin'

Sponsors

https://www.natuurtuinen-deburggraeve.be/natuurtuinen-ecologische-tuinaannemer

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid