Klimaatverandering is een feit. Nu al zijn er miljoenen mensen die de zware gevolgen van de opwarming van de aarde voelen: droogte, overstromingen, extreem weer, weinig voedsel… Klimaatwetenschappers waarschuwen dat de temperatuurstijging niet boven de 1,5°C mag gaan. Daarom eisen we opnieuw onmiddellijke actie en komen we op straat in Brussel en Amsterdam.

Aan de vooravond van een belangrijke Europese top en de grote klimaattop in Glasgow willen wij een krachtig signaal geven. Dit is het kantelpunt: laten we alles bij het oude of kiezen we voor een wereld die solidair, duurzaam en eerlijk is?

In België

Kruis zondag 10 oktober aan in je agenda. Dan is het #BackToTheClimate: een grote klimaatmars in Brussel. Heb je zin om samen met Velt mee te strijden voor het klimaat? Wandel en betoog met ons mee op deze klimaatmars. We spreken af aan Koning-Albert-II-laan 8 om 13u en voorzien een Velt-stand in het Jubelpark, op het einde van het parcours.

In Nederland

Ook in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam wordt de straat opgegaan voor het klimaat. En dat op zaterdag 6 november. Meer info: www.klimaatmars2021.nl

Wat eisen we?

Ambitie

De opwarming van de aarde beperken tot 1,5°C vraagt om veel ambitie. Onze politici moeten de huidige doelstellingen opkrikken zodat ze in lijn liggen met wat klimaatwetenschappers vragen. Het geld en de middelen die daarvoor nodig zijn, kunnen en moeten ze op een juiste en eerlijke manier inzetten. 

Solidariteit

We voelen de gevolgen van de klimaatverandering nu al, maar het zijn de meest kwetsbare mensen en landen die het eerst en hardst getroffen worden. Zij zijn nochtans het minst verantwoordelijk voor de uitstoot van CO2. Dat is onrechtvaardig. Daarom is het belangrijk dat politici oog hebben voor deze ongelijkheden en ze wegwerken met een solidair en eerlijk klimaatbeleid.

Op alle fronten

Dat we allemaal met elkaar verbonden zijn, werd zonneklaar tijdens deze coronapandemie. Wat hier gebeurt, heeft een weerslag ergens anders. En omgekeerd. Daarom richten we ons niet alleen op het klimaat en de natuur, het hele systeem moet anders. Van landbouwbeleid tot internationale handel, het heeft allemaal met elkaar te maken. Onze ministers en regeringen moeten daarom over alle domeinen heen samenwerken en coherente beslissingen nemen die altijd de leefbaarheid van de planeet vooropstellen.