Je moestuin laat je best niet te lang alleen. Vooral niet in de zomer, want dan heb je net die volle productie. Maar ook wij trekken graag weg en dan weten we op voorhand dat we emmers bessen zullen missen. Tomaten, komkommers, sla,... Kunnen we die zomaar laten verkommeren?

De oppas plukt

Elk jaar vinden we wel iemand die tijdens onze afwezigheid wil komen plukken voor eigen gebruik. Een fijne manier om onze overvloed te delen, toch? De dag voor ons vertrek geef ik de oppas oogstinstructies.

  • Onze prinsessenboontjes, komkommers en courgettes regelmatig oogsten, want anders valt de productie helemaal stil.
  • De vele tomaten en bessen plukken en verwerken.
  • De meeste andere gewassen kunnen wel wachten tot onze terugkomst.

Water geven voor groentjes

‘Moet ik water geven?’ vraagt de oppas steevast. Aan de komkommers wel, ja! Ze staan in een aparte, vochtige serre en als die tien dagen lang te droog staat, neemt spintmijt de overhand. De andere groenten? Niet sproeien of gieten, alsjeblief!

Onze tomaten krijgen sowieso, in hun droge serre, slechts één keer per maand water: zo wortelen ze diep en krijgen ze minder ziekten. We bedekken de grond met gras- of ander maaisel of met groeiende groenten. Zo beperken we de verdamping en het onkruid.

Het valt me op: beginnende tuiniers en kinderen gieten graag en veel. Ervaren ecologische moestuiniers zijn daarentegen net zuinig met water, ook en vooral in de zomer. Mulch op de grond en compost in je grond: dat is de slimste manier om water op te slaan in je bodem. Dat scheelt heel veel werk, en heel veel water.

Slim zaaien en planten

Begin juli – voor we vertrekken – zaai ik de laatste courgettes, waar de vroege aardappels stonden, en boontjes en andijvie op de peul- en bladbedden. Prei- en spruitplanten gaan ook de grond in.

Als het niet meteen regent, geven we ze een paar keer water, en genoeg mulch. Wanneer we terugkomen van vakantie staan alle bedden dan weer fris groen, klaar voor nieuwe oogsten.

  
(C) Foto: Stefan Jacobs