Je bent hier:

Nieuws

Winterkeuken: wat maken we?

Vier je mee met onze winterkeuken vanaf maandag 16 december? We gaan aan de slag met overheerlijke seizoensgroenten en maken daarmee heerlijke gerechten. Hieronder vind je alvast het menu. Wil je graag elke dag het menu (met daarbij de recepten) in je mailbox ontvangen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief seizoenskeuken!

Dag 1:

Lees meer

3 tips om een boom of struik te planten

Met een bosje of een solitaire boom in je tuin creëer je fijne schaduw voor toekomstige warme zomerdagen. Heb je gekozen welke boom of struik geschikt is? Lees dan deze tips voor een succesvolle aanplant.

Lees meer

Sfeer verzekerd met schaduw in je tuin

Schaduw is de perfecte manier om sfeer te creëren in je tuin. Daarom hebben we het boek Meer dan schaduw in het leven geroepen. Bij deze geven we een voorproefje cadeau.

Lees meer

Behaag Onze Kempen plant 1 miljoen bomen en struiken

Afgelopen vrijdag vierde Behaag Onze Kempen haar 25-jarig jubileum. 25 jaar, dat zijn maar liefst 1 miljoen bomen en struiken, een indrukwekkende resultaat!

 
Lees meer

Zo maak je zelf mezenbollen

Eén op de drie mezenbollen bevat pesticiden. Dat blijkt uit ons meest recente onderzoek. Als je echt zeker wilt zijn dat je je tuinvogels iets gezond voorschotelt, dan kan je je tuin vogelvriendelijk inrichten. Of  uiteraard je eigen vetbol maken.

Lees meer

Ook pesticiden in mezenbollen, aantal gelukkig beperkt

Velt, de Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren, onderzocht verschillende vetbollen op de aanwezigheid van pesticiden. Resultaat: in 1 op 3 bollen zitten pesticiden. 'Dat geeft ons een dubbel gevoel', zegt Geert Gommers, expert pesticiden bij Velt. ‘We zijn blij dat in 2/3 van de onderzochte bollen geen pesticiden zitten. Anderzijds vinden we ze in 1/3 wel terug, voornamelijk insecticiden. Hun impact op de mezen is onbekend.’

Lees meer

‘Beter leven door beter eten’

Voedsel is een basisrecht. Dat vinden ze ook bij Humana Terre, een collectief moestuinproject dat door een groepje mensen zonder wettig verblijf in het leven werd geroepen. Daarom verbouwen ze sinds 2012 hun eigen groenten en fruit op een perceel in Jette. ‘Het doel is om beter te leven door beter te eten’, klinkt het.

Lees meer

370 deelnemers voor Velt-studiedag 'Groenten voor de toekomst'

Ons voedselsysteem is uitgebreid en ingewikkeld. Door intensieve vleesproductie, transport per vliegtuig en voedselverlies is de CO2-uitstoot groot. Wat we eten is samen met ons energieverbruik de grootste oorzaak van de klimaatverandering. Maar anders is mogelijk. We kunnen de uitstoot van ons voedselsysteem drastisch verminderen. Meer nog, we kunnen onze voedselproductie zelfs omzetten naar een systeem dat CO2 opslaat in plaats van produceert. Op de Velt-studiedag kwamen heel wat sprekers over het onderwerp vertellen.

Lees meer

4x smullen van zaden met pit

Dankzij Zelf zaden telen, het zadenboek van Velt, wint elke tuinier voortaan zijn eigen zaad. Maar ook in de keuken betekent zaad een meerwaarde. Je kunt zaden verwerken in tal van gerechten, als smaakmaker of eiwitbron, en je kunt ze laten kiemen tot minigroente. Zeker in de winter zijn die kleine plantjes een welkome aanvulling op ons menu. Bovendien kweek je ze gewoon op de keukenplank. Let wel, niet al het zaad is eetbaar. Informeer je dus goed.

Lees meer

Waarom ik mijn tuin niet winterklaar maak

De verleiding is groot om de tuin nu onder handen te nemen. Bladeren vegen en opruimen, planten snoeien, uitgebloeide bloemen afknippen, eenjarige planten weghalen en de aarde aangeharkt achterlaten. Alles netjes opgeruimd, alvast klaar voor het nieuwe jaar. Toch doe ik dat winterklaar maken bewust niet, want het is veel beter voor de tuin en het dierenleven om wat van die ‘rommel’ te laten liggen.

Lees meer

Nu te koop

Sponsors

https://www.newb.coop/nl/campaign

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen