Je bent hier:

Nieuws

Gazon is geen natuur

Velen van ons hebben een gazon, dus het is even slikken. Maar toegegeven: een gazon heeft weinig met natuur te maken. Een klassieke gazon heeft flink wat water nodig en wereldwijd worden parken en tuinen vaak behandeld met kunstmest en pesticiden. Het kan anders!

 

Lees meer

Is ecovoeding gezond? De Velt-studiedag praat je bij!

Er wordt zoveel over voeding geschreven en gepraat, dat je af en toe het noorden kwijt bent, niet? Velt stelt sinds jaar en dag ‘ecologisch’ voorop en rekent erop dat ook ons eigen lijf daar goed bij gedijt. Maar het is wijs je eigen veronderstellingen te toetsen aan de hedendaagse kennis. Dat doet Velt met de studiedag ‘Is ecologische voeding gezond?’ van 24 november op de befaamde biodynamische boerderij Warmonderhof in Dronten. Allen welkom!

Lees meer

Vier mee de oogst

Stel je een buurt voor met een park met kippen, appelbomen en een moestuin voor de buurtbewoners. Dat zou fijn zijn, toch? Wel, die buurt bestaat! De ParckFarm in Brussel is een eetbaar park beheerd door de buurtbewoners. De boomgaard van het park wordt ondersteund door Velt en Fruitcollect. Op zaterdag 20 oktober ben je er welkom voor het oogstfeest.

Lees meer

Boekvoorstelling Kook het seizoen

Meer dan een jaar geleden organiseerde Velt een crowdfundingactie voor een nieuw kookboek. Eentje waarin seizoensgroenten en -fruit de centrale rol zouden spelen. De respons was fantastisch. En kijk nu: het boek is klaar. Onze collega Leentje Speybroeck schreef een heerlijk én prachtig kookboek! Kom het zelf ontdekken op een van de vier boekvoorstellingen!

Lees meer

Permacultuur kent vele gedaantes

Velt is zeer enthousiast over de opgang van permacultuur. Permacultuur is immers zo veelzijdig. Het is een vorm van ecologisch leven en tuinieren. Geen wonder dat we dit najaar permacultuur belichten met een gloednieuw boek én een studiedag.

Lees meer

Wat met (on)kruiden in je gazon?

De warme, droge zomer heeft veel planten tot het uiterste uitgedaagd. Afgelopen zomer lagen de grasperkjes er verdord en verdroogd bij. Toen het begon te regenen, begonnen vooral de ongewenste kruiden te groeien en bleef het gras wat achter. Is dat een reden tot paniek? 'Zeker niet', zegt Jana van Butsel, ecotuinexperte bij Velt. 'Gras is echter een sterke plant, dat merk je zelf aan het feit dat ze zich na korte tijd terug herstelt.

Lees meer

Velt tevreden met verkoopverbod op herbiciden

Anderhalf jaar nadat toenmalig federaal minister Borsus een verbod op de verkoop van pesticiden aan particulieren aankondigde, wordt het verbod realiteit. Velt is verheugd dat het verbod eindelijk werking treedt. Velt roept tuincentra op om hun voorraad in te leveren bij hun leverancier en werk te maken van de promotie van alternatieven.

Lees meer

Herfstinspiratie: ovenschotel met Zweedse balletjes

De hete zomerdagen maken plaats voor grauwere, koudere en vooral regenachtige herfstdagen en zo schuiven we de verfrissende salades aan de kant en krijgen we weer trek in échte comfortfood. Wanneer de bladeren van de bomen vallen en de avonden donkerder worden, kruipen we graag knus voor de buis en dit met een lekker verwarmend eenspansgerecht. Ied

Lees meer

Herfstinspiratie: risotto

Ik ben een grote fan van improvisatiekoken, als in ‘wat zit er in ons wekelijks groentenpakket en wat kan ik ermee?’. Vooral het feit dat je groenten voorgeschoteld krijgt die al eens uit je comfort zone gaan, spreekt me heel erg aan. Ik hoef er geen doekjes om te winden dat dit bij de kinderen niet altijd op gejuich onthaald wordt. Niks vervelender dan uren in je keuken staan om een heerlijke schotel op tafel te toveren, om dan vast te stellen dat de rest van je tafelgenoten boven hun bord zit te zuchten. Maar het experimenteren met minder evidente groenten en verschillende bereidingswijzes heeft toch al wat succesrecepten opgeleverd die ook mijn meest kritische publiek kunnen overtuigen. Zo ook deze risotto met rode biet.

Lees meer

Herfstinspiratie: op bessenjacht aan zee

Laatst was ik aan zee, op zo'n echte oer-Belgische late zomerdag, te fris om te zwemmen en zonnen, maar uitstekend om de duinen in te trekken, op zoek naar wilde lekkernijen. Duindoorn, rozenbottels en bramen in overvloed nu dus een mooie kans om allerlei lekkers te bereiden en in te maken.

 
Lees meer

Advertenties

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
  • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid

Seizoenen

In ons tweemaandelijks tijdschrift Seizoenen brengen we telkens meer dan 40 pagina's over ecologisch tuinieren, koken en leven. Ook heel wat praktische tips voor je moes- en siertuin.

Word lid en ontvang Seizoenen