Koffie zorgt niet alleen voor het ultieme bakje troost, het leent zich ook tot allerlei culinaire creaties. Met deze tips kom je beslist verrassend uit de hoek.

 1. Cake of koekjes geef je een warme, volle smaak door er wat fijngemale koffie in te verwerken. Kies voor een zachte koffie. Je maakt de heerlijkste truffels door 200 g dadels te mixen met 100 g notenpasta en een snuifje koffie. Maak bolletjes van dit mengsel en rol ze door geraspte chocolade.
   
 2. Koffie doet het prima in sausjes: van een bruine jus bij steak tot een bijzondere vinaigrette. Of wat dacht je van gebakken paddenstoelen met roomsaus en een toets van koffie? Zet een sterke kop koffie en voeg voorzichtig wat toe aan je saus. Proef en voeg meer toe naar smaak.
   
 3. Wil je koffie combineren met groentebereidingen? Rode biet, witlof, pastinaak,... zijn allemaal koffieliefhebbers. 
   
 4. In tal van drankjes zorgt koffie voor een verrassingseffect. Proefde je al eens een koffietonic? Dit hippe drankje is heel verfrissend en laat zich graag combineren met een blaadje basilicum en een schijfje limoen. Maak je zelf waterkefir of kombucha? Ook daarin kun je koffie verwerken.
   
 5. De meeste vruchten houden van koffie. Vijg, peer, druif, perzik en pruim zijn de beste koffievriendjes. Verwerk eens wat koffie in jam of compote, of serveer vers fruit met een romige koffiemousse.