Dat fermenteren hip is, is duidelijk. Ons boek ‘Groenten fermenteren van seizoen tot seizoen’ vliegt momenteel de deur uit en de opkomst voor ons fermentatiefestival is enorm. Fermenteren lijkt wel de hobby van het najaar! Maar gelukkig is het nog veel meer dan dat. De vijf belangrijkste voordelen van fermenteren op een rijtje.

Fermenteren is lekker

En gelukkig maar. Fermenteren is niet alleen een eeuwenoude bewaarmethode, het is ook een manier om je groenten een unieke smaak en textuur te geven. Heel wat chefs benutten die troeven dan ook volop in hun keuken en komen zo tot nieuwe verrassende combinaties die heel wat mensen erg weten te waarderen. Dit is te danken aan de ontwikkeling van unieke smaakmolecules met een hoog umamigehalte tijdens het fermentatieproces. Voortaan maak je dus zelf haute cuisine!

Fermenteren is gezond

Tijdens het fermentatieproces maken de melkzuurbacteriën natuurlijke probiotica aan. Die zijn een zegen voor onze darmen. Door dagelijks een portie gefermenteerde groenten op het menu te zetten, geven we de ‘slechte bacteriën’ -die dol zijn op een sterk geraffineerd Westers eetpatroon, minder kans. Bovendien zijn gezonde darmen de basis voor een gezond lichaam én een gezonde geest. Recent onderzoek toont aan dat we onze darmen als een tweede brein mogen beschouwen. Je wordt dus ook écht blij van een blije buik.

Fermenteren is ecologisch

Fermenteren komt van het Latijnse woord ‘fervere’ wat koken betekent en dat mogen we letterlijk nemen. Fermenteren is koken zonder vuur en dus een van de energiearmste bereidingswijzes. Daarnaast kun je gefermenteerde groenten op een koele plaats maanden bewaren. Zo geniet je het jaar rond van je oogst. Voedselverspilling krijgt bovendien geen kans. Heb je na het koken een halve wortel, een stuk witte kool en een rode biet over? Rasp of snijd ze fijn, zout erbij en hup in een lege confituurpot. Zo maak je van elk groenterestje een delicatesse. 

Fermenteren is budgetvriendelijk

Ook je portemonnee is blij met een rondje fermenteren. Nu maak je immers makkelijk je eigen smaakmakers: sausjes, chutneys, relish, pesto of tapenade. Je maakt het allemaal op basis van fermentatie. Niet alleen weet je zo wat je eet (heel gezonde kost), gefermenteerde producten bewaren ook veel langer dan bereide potjes uit de winkel. Schimmel krijgt bij correcte fermentatie geen kans. 

Fermenteren is leuk

En jawel, misschien is dit wel het allerbelangrijkste. Fermenteren is gewoon heel leuk om te doen. Groenten kneden, potten vullen met al die mooie kleurtjes en dan als een kind wachten tot de eerste belletjes in je pot ontstaan en het ferment begint te leven. Het is bijna toveren. Waar wacht je dus nog op? 

 

Meer lezen?

Bekijk ook het artikel "Fermenteren, hoe doe je dat?".