Wil je ook graag een moestuin starten, maar weet je niet hoe? Wij geven je alvast enkele praktische moestuintips die je goed op weg helpen.

1. Begin met eenvoudige groenten

Het is altijd prettiger om met gemakkelijke groenten te beginnen. Als je direct heel ambitieus het hele groenteassortiment wil telen, raak je al gauw ontmoedigd. Wie weet krijg je dan grote teleurstellingen te verwerken. Je mag dus een oogst verwachten van snijsla, radijsjes in de lente, tuinkers, rode biet, warmoes, snijselder, bonen, wat vroege aardappelen, pastinaak, plantui, courgette en pompoen.

2. Kies een zonnige plek

Heel belangrijk is een goede belichting van je groentetuin. Kies daarom een zonnig plekje in je tuin: liefst op het zuiden, eventueel op het zuidwesten. Slechts weinig groenten doen het goed op een beschaduwde plek: rabarber en peterselie bijvoorbeeld staan liever niet in de zon. Er zijn wel een paar groenten die wat schaduw verdragen, waaronder aardbeien, andijvie, selderij, snijbiet, rode biet en enkele tuinkruiden zoals kervel, citroenmelisse, pepermunt en tuinkers.

Observeer waar de zon in je tuin komt op 21 maart of 21 september (dan zijn dag en nacht even lang) en gedurende welke tijdspanne. Zones met meer dan zes uur zon zijn geschikt voor planten die volop zon vragen. Zones met zes tot drie uur zon noemen we halfschaduw en plekken met minder dan drie uur zon zijn schaduwrijk.

3. Gebruik vaste perceeltjes

Deel je groentetuin op in percelen en maak deze even groot. Dat is belangrijk omdat je je groenten elk jaar een perceel opschuift. Maak je perceel 1,10 meter breed, met telkens een paadje van 30 centimeter ertussen.

4. Gebruik compost

Je bemest je moestuin om de bodemstructuur te verbeteren en om voedingsstoffen toe te voegen. Als bemesting kies je altijd voor compost. Het sluit de kringloop van je moestuin want je gebruikt je tuin- en keukenafval opnieuw. Bovendien heeft compost alle goede eigenschappen van organische meststoffen. Benieuwd hoe je het best composteert? Klik dan hier.

5. Tuinier ecologisch

In de gangbare groenteteelt wordt de omgeving aangepast aan de plant. Dat gebeurt met behulp van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Verwarming wordt ingezet om te telen buiten het natuurlijke seizoen. In de ecologische tuin gaat het er omgekeerd aan toe. Je boekt succes door mee te werken met de natuur en je kiest voor planten die geschikt zijn voor de bodem en het klimaat in je tuin. Je teelt je groenten in het goede seizoen. Zo voorkom je heel wat ellende, want planten die aangepast zijn aan hun milieu worden minder gauw ziek.Ecologisch tuinieren voor beginners

Dat ecologisch tuinieren niet moeilijk is, bewijst Ecologisch tuinieren voor beginners. In dit Velt-boekje maak je snel kennis met de basis van het ecologisch tuinieren. Hoe verzorg je de bodem? Waarom kies je voor vruchtwisseling? En hoe bescherm je je groenten tegen plagen en belagers?

Dit boekje richt zich tot beginners en gaat uit van een kleine tuin en gemakkelijke teelten. Maar ook voor wie het wat groter of moeilijker ziet, is dit een goede basis voor succes. Ecologisch tuinieren voor beginners is verkrijgbaar in de Velt-winkel voor slechts 7 euro (voor Velt-leden) en 10 euro (voor niet-Velt-leden).


(C) Foto's: François De Heel & Stefan Jacobs