Heel wat mensen houden kippen. Dat doen ze om verschillende redenen: voor de eieren, voor het vlees, of gewoonweg omdat ze de beestjes graag zien. En nergens gaat een kip liever op stok dan in een degelijk kippenhok. Maar wat is een goed kippenhok? Hier alvast enkele tips waar je rekening mee dient te houden.

Creëer voldoende ruimte

Kippen mogen dan wel niet zo groot zijn, net als andere dieren hebben ze genoeg ruimte nodig om te kunnen functioneren. Voor een middelgrote kip voorzie je het best minstens 0,25 m² binnen het hok. Voor een zware vleeskip is dat net iets meer. Zij hebben zeker 0,75 m² nodig.

Gebruik natuurlijke materialen

Het materiaal waaruit je kippenhok gemaakt is, is het best natuurlijk en onbehandeld. Zo beland je bij twee basismaterialen: baksteen en kalkzandsteen. Die materialen hebben het voordeel dat ze vochtregulerend zijn en daarmee condensatie uitsluiten. Je kunt ook kiezen voor metselwerk. Maar zorg er dan wel voor dat de wanden met cement of kalk of met een mengsel van beide bepleisterd zijn. Dat is makkelijk te reinigen en voorkomt bovendien insecten en parasieten in het hok. 

Ook hout is een optie. Dat heeft immers een isolerend effect, er ontstaat geen condensatie en het geeft het kippenhok een natuurlijk uitzicht. Daarbij is het geen slecht idee om voor massief hout te gaan, het liefst van inheemse houtsoorten zoals tamme kastanje, valse acacia en eik. Die soorten mogen dan wel iets duurder zijn, ze zijn zeer weerbestendig. Wel belangrijk: voorzie zo weinig mogelijk spleten of kieren, want daartussen kunnen bloedluizen zich nestelen.

Zorg voor een droge vloer

Ook de vloerbedekking van je kippenhok is van belang. Zorg ervoor dat die te allen tijde droog is. Aangestampte aarde, tegels en beton zijn drie goede opties. Een pluspunt van een betegelde of betonnen vloer is dat die vlot schoon te maken is. Bovendien voorkom je hiermee dat er knaagdieren in de bodem zitten. Opteer je toch voor een vloer van aangestapte aarde, dat gaat. Verschillende ervaren kippenhouders doen dat ook zonder hun dieren ooit last hebben van infecties. 

Voorzie zitstokken

Behalve droog, zitten kippen ook graag hoog. In een natuurlijke omgeving slapen ze op takken van struiken of bomen. Om deze natuurlijke slaapomgeving na te bootsen, kun je zitstokken op verschillende hoogtes plaatsen.

 Maar op de zitstokken kunnen soms parasieten zitten. Om daar preventief tegen op te treden, werkt het om ze met gesteentemeel te bepoederen. De stokken met lijnzaadolie insmeren kan eveneens. Het is een natuurlijk product, waarin parasieten vast komen te zitten en vervolgens sterven.

Let op de lichtinval en ventilatie

Tot slot kun je het best rekening houden met de ventilatie en de lichtinval van je kippenhok. Voor kippen op stok gaan, laten ze vaak nog een laatste kippenkeuteltje vallen. In een slecht verlucht hok kan dat voor condensatie zorgen, waardoor de uitwerpselen beginnen te stinken. Een goede verluchting kan dat daarentegen verhelpen. Zo kun je de ingang van een afsluitbaar gedeelte in kippengaas voorzien en bovenaan het hok een verluchtingsrooster plaatsen.

Directe lichtinval kun je dan weer vermijden door glas of lichtdoorlatende kunststof te gebruiken. Kippen houden namelijk van donkere hoekjes om hun eieren te leggen. Ook bijlichten in de winter zoals gangbare leghenbedrijven vaak doen, is niet nodig. Kippen genieten nog altijd het meest van de natuurlijke cyclus van winter- en zomerlicht.