Met oud brood kun je nog lekker aan de slag. Zolang het geen tekenen van schimmel vertoont en je het droog en netjes bewaart, kun je oud brood zeker een week bewaren. Hoe droger, hoe langer de bewaartijd. Hieronder vind je onze favoriete tips voor oud brood, omzdat ze snel, lekker of apart zijn.

1. Paneermeel

Laat het brood heel goed drogen en maal het met de blender tot een fijn poeder. Laat dit poeder opnieuw drogen. Paneermeel bewaar je minstens een maand in een afgesloten doos of pot.

2. Croutons

Snijd het oude brood in blokjes en bak ze in wat olijfolie in de oven of pan. Breng ze op smaak door wat kruiden en look toe te voegen. Meng daarvoor de stukjes brood met de olie en de kruiden in een kom en bak ze dan af. Gedroogde rozemarijn, oregano, tijm, salie en basilicum doen het uitstekend. De croutons bewaar je droog en koel in een goed afgesloten doos of pot minstens een week.

3. Broodpudding

De basisingrediënten van broodpudding zijn: melk, eieren, brood of koek en suiker. Verwerk ook eens oude koekjes, restjes jam, chocolade, gedroogd fruit of noten in een broodpudding. De melk kun je vervangen door karnemelk, yoghurt, hazelnotenmelk, havermelk, sojamelk of kokosmelk. Kruiden kan met kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, cacao … en voor de durvers zelfs een snuifje chili.

4. Zoete migas

Een Spaanse variant van wentelteefjes waarbij je stukjes brood in melk weekt en daarna bakt in de pan. Bestrooi ze met kaneel en suiker.

5. Broodpizza, toast, croque of tosti

Beleg oud brood met allerlei lekkers en bak het in de oven of in een tosti-ijzer.