In je serre of kas pluk je in de zomermaanden de vruchten van je arbeid. Als je de eerste rijpe, warme tomaat proeft, weet je weer waarom je tuiniert. De verrukkelijke smaak is niet te vergelijken met wat je in de winkel koopt. Ook in de tuin van Jos, auteur van het Velt-boek Achter glas: tuinieren in serre of kas, levert hoogzomer de topdagen qua oogst.

 1. Bedek de grond tussen de planten in je serre met een goede bodembedekker. Jos is fan van een combinatie van smeerwortelblad en heermoes. Als er al eens onkruid door de mulchlaag komt, trek het dan gewoon uit en leg het op de mulchlaag.
   
 2. Snoei de tomatenbladeren één keer per week. Neem bladeren weg die de grond raken en ook alle bladeren onder de rijpe trossen. Zo worden de planten beter verlucht aan hun voet. Maar knip niet te veel bladeren weg: ze zijn de longen van de plant en maken voedsel voor de vruchten.
  • Grootvruchtige tomatenrassen top je na de vierde of vijfde tros: dan kunnen de planten al hun energie in deze trossen heerlijke vleestomaten stoppen.
  • Kerstomaten en andere kleinvruchtige tomaten blijf je dieven en toppen doe je pas als ze het dak raken.
    
 3. Ook van de aubergineplanten kun je nu de eerste vruchten plukken. Net als bij komkommers stimuleert regelmatig oogsten de plant om nieuwe vruchten te maken.

 1. Al die oogst zou je bijna doen vergeten om te zaaien voor de winter. In augustus zaait Jos echt lepelblad en winterkers. Dat zijn twee minder bekende, maar gemakkelijke tweejarige kruisbloemigen. Zaaien kan zowel in potjes als in de vollegrond en zowel buiten als onder glas. Ze zijn immers winterhard.
 1. Tegen het einde van de zomer verliest de zon aan kracht. De nachten worden langer en de luchtvochtigheid neemt toe. De kans op schimmelaantasting
  neemt evenredig toe. Zorg daarom voor extra luchtcirculatie: snoei wat meer blad, lucht wat extra en zet potplanten wat verder uit elkaar. Zo blijven de gewassen langer gezond en productief. Ondanks deze voorzorgen kunnen sommige tomatenrassen toch last krijgen van schimmelziekten. Verwijder dan de aangetaste bladeren.
   
 2. Paprika’s en pepers geven ook volop vruchten en hebben minder last van ziektes. Rijpe pepers kun je meteen verwerken of aan een draad rijgen om te drogen.
   
 3. Het toppunt van zomers genieten is elke dag tomaten snoepen, recht van de plant. Maar in de tweede helft van augustus piekt de tomatenproductie zo, dat het het ideale moment is om in te maken. Passata maak je door een grote kookpan met gesneden tomaten te vullen tot net onder de rand en ze te koken tot een hete brij. Daarna zeef je ze door een roerzeef en vul je er gesteriliseerde potten mee tot aan de rand.